Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Kaunas 2022“ ambasadorė B.Valiukevičiūtė: „Išauklėti kultūringą žmogų gali dvi jėgos: menas ir mokslas“

„Laisvės alėjos lietaus surinkimo grotelių žvangesys... Kartais ir dabar sapnuoju, kad einu per jas, girdžiu skambantį metalą. Kartais užsižiopsojusi, kur dedu kojas, atsitrenkdavau į žmones. Buvau „įvažiavusi“ į Šustauską, į aktorių Svoboną… Kaunas man visuomet buvo įdomių ir charizmatiškų personažų miestas.
Barbora Valiukevičiūtė
Barbora Valiukevičiūtė / Igno Maldžiūno nuotr.

Norėčiau, kad Kaunas visam laikui atsikratytų laikinumo įvaizdžio. Miestiečiai ir svečiai tarsi susigyveno su trumpalaikiškumu Kaune: esame pripratę prie „tarpinės stotelės“ miesto įvaizdžio, laukiam tarsi pakibę ore.

Man labai patinka „Kaunas 2022“ šūkis – „Iš laikinosios – į šiuolaikinę“. Šiuolaikiškumas man asocijuosi su judėjimu, o judėti gali tik turėdamas stiprų pagrindą po kojomis“,- apie save ir Kauną sako smuikininkė, „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ ambasadorė Barbora Valiukevičiūtė.

B.Valiukevičiūtė gimė Kaune. Griežti smuiku pradėjo būdama penkerių metų Kauno Juozo Naujalio muzikos gimnazijoje. Smuikininkė ketverius metus buvo koncertmeisterė Niujorko simfoniniame ansamblyje (dirg. Takahara Mamoru), bendradarbiavo su dirigentais Kurt Mazur, Vladimiru Jurowskiu, Philip Entremont ir kitais, o jos griežiamų solo ir kamerinės muzikos rečitalių publika klausėsi garsiausiose pasaulio muzikos salėse nuo JAV iki Japonijos.

– Barbora, kodėl priėmėte pasiūlymą tapti „Kaunas 2022“ ambasadore? Ir ką jums pačiai ši ambasadorystė reiškia? Kokią žinutę kauniečiams norėtumėte perduoti?

– Prieš tampdama ambasadore rengiau muzikinius projektus su „Kaunas 2022“ komanda, tad ambasadorystė atėjo natūraliai. Man ji – atsakomybė prieš miestiečius ir atvykusius svečius skleisti kokybišką ir gerą kultūrą. Žinutė kauniečiams: dalyvaukite kultūroje ir būkite jos dalimi!

– Koks Jūsų santykis su Kaunu, kas jums yra šis miestas?

– Kauno mieste įgijau žmogiškuosius ir kultūrinius pamatus, ant kurių vėliau stačiau savo identitetą. Iš įvairių patirčių. Bet miesto architektūra, pirmieji koncertai ir festivaliai, pirmieji mokytojai ir draugai, šeima yra giliai išsišakniję manyje ir yra dalis manęs.

Žinutė kauniečiams: dalyvaukite kultūroje ir būkite jos dalimi!

– Kokius Kauno pokyčius matote? Kas Kaune gerąja prasme labiausiai stebina?

– Mieste pokyčiai visuomet vyksta. Juos įneša žmonių kaita ir jų augantys poreikiai. Labiausiai džiaugiuosi, kad kauniečiai tapo visuomeniškesni, labiau socialūs ir šiltesni, kad jie buriasi į bendruomenes. Matau norą pažinti savo kaimyną, kurti draugiškesnę aplinką. O kartu ir aktyviai dalyvauti mieste priimamiems sprendimams. Manau, kad „Kaunas 2022“ renginiai dar labiau suburs visuomenę džiaugtis kultūra ir vienas kitu.

– Kokį pokytį miestui ir jo žmonėms daro kultūra ir ką miestui bei rajonui suteikia Europos kultūros sostinės titulas?

– Kultūrą aš matau kaip procesą, kuris ugdo žmogaus skonį, kritiškumą, priverčia mąstyti ir įsigilinti į subtilius jausmus. Išauklėti kultūringą žmogų gali dvi jėgos: menas ir mokslas. Miestiečiams, o tuo pačiu ir miestui kultūros sotinės titulas suteikia progą išsiugdyti ne laikinąją paviršutinišką kultūrą, bet ilgą laiką.

– Ar jau matėte kitų metų Europos kultūros sostinės programą? Kokių renginių, parodų, susitikimų norėtumėte nepraleisti pati ir ką rekomenduotumėte kitiems?

– Žinoma, peržiūrėjau visą programą! Sunku rekomenduoti, nes labai daug įdomių ir kiekvienam skoniui įtiksiančių renginių. Visiems kauniečiams rekomenduočiau renginius, kurie gvildena Kauno miesto istorinį-kultūrinį identitetą. Tai tarsi miesto pažinimo vadovėlis, kuris kiekvienam miestiečiui yra būtinas.

Išauklėti kultūringą žmogų gali dvi jėgos: menas ir mokslas.

Aš labai laukiu Mirgos Gražinytės diriguojamo koncerto, Williamo Kentrdgeo parodos ir architektūros festivalio Ryta-Rytai.

– Jei miestas būtų muzika – su kokia muzika, kokiu kūriniu Jums asocijuojasi Kaunas?

– Kaunietiškiausia muzika – kariliono varpai.

– Kaip kultūra pakeitė ar tebekeičia jus pačią?

- Sugebėjimas protingai leisti laiką yra aukščiausia asmeninės kultūros apraiška. Kultūra įprasmina mano laiką, tai maistas sielai ir protui.

– Esate nemažai keliavusi po pasaulį, buvote koncertmeisterė Niujorko simfoniniame ansamblyje. Kuris jūsų gyvenimo tarpsnis yra svarbiausias, įsimintinas jums pačiai?

– Kiekvienas gyvenimo tarpsnis yra svarbus, be vieno žengto žingsnio nebūtų ir kito. Profesiškai labai įdomus buvo studijų laikotarpis Niujorke: turėjau progos mokytis iš tokių muzikos grandų kaip Kurtis Mazur, Ilya Kaleris, Vadimas Gluzmanas, Grigory Kalinovsky. Sunkus, bet tuo pačiu ir gilią patirtį palikęs laikas praleistas Palestinoje Barenboim-Said fonde. Sunku išrinkti įsimintiniausią laikotarpį... Gal dar tik bus ateityje?!

– Gyvenate garsų pasaulyje. O ką jums gyvenime reiškia tyla? Ir kiek ji svarbi? Pagaliau – kas jums yra tyla?

– Gyvenant garsų ir garsiame pasaulyje tyla yra brangi prekė. Tyla be telefono, be gatvės triukšmo, be kitų dirgiklių labai sunkiai surandama. Neseniai buvau Lanzarotėje, vaikščiojau su speleologais po urvus ir vienu momentu teko pasilikti pusvalandžiui vienai. Išgirdau savo raumenis, kraują tekant, o širdies plakimas skambėjo kaip per garsiakalbį. Bet įdomiausia, kad su garso nebuvimu sustojo ir laikas: atrodė praėjo visa amžinybė. Tyla yra amžinybė, jeigu tik jos nesutrikdo garsai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas