Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauniečiai pažadino Vilijampolę: tarp iniciatyvų – naktinis kinas ir sutvarkytos erdvės

Sekmadienį Vilijampolėje esančioje Sąjungos aikštėje į pirmą kartą surengtą iniciatyvų dieną pakviesti vietiniai gyventojai. Ko trūksta šiame kone legendomis apipintame Kauno mikrorajone? Kokie vietos gyventojų lūkesčiai ir kokios jų pačių idėjos? Tai – klausimai, į kuriuos atsakymų sekmadienį ieškojo programos „Kaunas 2022“ „Fluxus Labas“ bendruomenių platformos kuratoriai.
Vilijampolės dienos - iniciatyvų festivalis
Vilijampolės dienos - iniciatyvų festivalis / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Pasak Stefanijos Paulauskaitės, „Fluxus Labas“ agentės Vilijampolės mikrorajone, panašios iniciatyvų dienos vyks ir ateityje, o jose tikimasi dar didesnio vietos gyventojų dalyvavimo.

„Tai – vienos dienos iniciatyvų festivalis. Jo tikslas – surinkti žmonių idėjas ir sužinoti, ko žmonėms reikia. Čia gyvenantys kauniečiai myli Vilijampolę, ir nori kad ją pamatytų ir kiti, galbūt net čia užsuktų turistai.

Todėl labai kviečiame ir toliau jungtis žmones, kurie nelauktų, kol kažkas padarys už juos, o patys ateitų ir siūlytų savo idėjas. Noriu, kad mes patys rastume kelius ir būdus, ką ir kaip padaryti, kad čia gyventi būtų gera“, – sakė S.Paulauskaitė.

Pasak pašnekovės, į pirmą kartą surengtas iniciatyvų dienas prisijungė mikrorajone veikiančios įstaigos bei organizacijos: jogos studija „Bodhi“, moterų sporto klubas, viduramžiai.lt, ebru – piešimo ant vandens – studija, Veterinarijos akademija.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Stefanija Paulauskaitė
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Stefanija Paulauskaitė

„Kartais nepasisveikiname su kaimynu, nors gal būtent jis galėtų praskaidrinti dieną. Kviečiame ne tik susipažinti su kaimynais, bet ir vietinėmis organizacijomis, aktyviais žmonėmis gyvenančiais Vilijampolės kaimynystėje ar noriai čia vykdančiais veiklas. Vilijampolėje gausu žmonių, kurie nebūtinai čia gyvena, tačiau dirba visą gyvenimą ir kuria gražias iniciatyvas vietos žmonės“, -kalbėjo S.Paulauskaitė.

Tuo tarpu iniciatyvų festivalyje kalbinti patys vilijampoliečiai teigė, kad reikia ne tik kūrybinių veiklų. Vilijampolės mikrorajone gyvenanti 26 metų Austėja sako, kad jai labai stinga aikštelės keturkojams, kur šie galėtų išsilakstyti.

„Parkai juk čia dideli. Taip pat norisi, kad būtų sutvarkytas monumentas, esantis Sąjungos aikštėje, tai – vienintelis mūsų šašas“, – kalbėjo Austėja.

Remio Ščerbausko nuotr./Sąjungos aikštė
Remio Ščerbausko nuotr./Sąjungos aikštė

Monumento sutvarkymą akcentavo ir rytinės Vilijampolės seniūnaitė Diana Bučinskienė. Be to, Sąjungos aikštę D.Bučinskienė įvardijo kaip vieną gražiausių vietų, esančių mikrorajone.

„Smagu, kad turime gražią aikštę, tik liūdna, kad ją nori apstatyti gyvenamaisiais namais ir taip aikštę iš mūsų atimti. Mums pasakė, kad čia iškils gyvenamieji namai. O monumentas subyrėjęs, jį būtinai reikia sutvarkyti“, – kalbėjo D.Bučinskienė.

Pasak pašnekovės, Vilijampolė išskirtinė tuo, jog čia daug senbuvių ir žmonės vieni kitus pažįsta.

Penkias dešimtis metų Vilijampolėje gyvenanti Rūta sako, kad mikrorajoną pagyvintų naktinio kino seansai po atviru dangumi.

„Anksčiau jis buvo čia rodomas. Buvo labai gražu. Matai ekraną, matai dangų, skrendančius lėktuvus“, – kalbėjo vilijampolietė.

Prie iniciatyvų festivalio prisijungusios mikrorajono gyventojos Rūta ir Greta pasakojo mylinčios Vilijampolę ir matančios, kaip ji keičiasi.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Rūta ir Greta
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Rūta ir Greta

„Dar reiktų daugiau aktyvesnių veiklų vyresniems žmonėms, galbūt maisto festivalio, vegetarų festivalio.

Arba kažko linksmesnio, pavyzdžiui, lovų stūmimo varžybų. Reikia Vilijampolę išjudinti, kad visi vienas su kitu bendrautų“, – mintimis dalijosi Rūta ir Greta.

Merginos paneigia ir mitą, kad čia gyventi nesaugu.

„Čia labai faina vieta. Daug kas mano, kad čia negerai, bet iš tiesų ne taip. Viskas atgijo, o miesto centras ir senamiestis pasiekiami ranka. Daug parkų, daug medžių“, – komplimentų mikrorajonui negailėjo draugės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas