Prenumerata nuo 0,50 Eur/mėn! Paskutinės akcijos savaitės.
Išbandyti

Tomas Erbrėderis: „Pabandysime papasakoti Aleksoto skrydį laiko erdve“

Kokia yra Aleksoto vardo kilmė ir koks buvo šios vietovės vaidmuo Kauno miesto istorijoje? Kur gyveno dvarininkai ir žengė Napoleonas? Kaip čia įsikūrė oro uostas arba botanikos sodas? Aleksoto bendruomenė sekmadienį kviečia į kelionę laiko erdve.
Tomas Erbrėderis
Tomas Erbrėderis / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Turtingą Aleksoto istoriją šventės rengėjai siūlo atrasti teatralizuotoje muzikinėje kelionėje „Skrydis laiko erdve“, kuri vyks VDU Botanikos sode. Meninę istorijos interpretaciją, iliustruojant skirtingus laikmečius, atliks ansambliai, solistai, aktoriai ir šokėjai.

Daug iniciatyvos – iš Aleksoto gyventojų

„Labai stipri yra pati Aleksoto bendruomenė, ji susibūrusi daugiau nei 20 metų ir organizuoja įvairius gražius dalykus. Įdirbis – labai nemažas. Man, kaip režisieriui, belieka į vietas sudėlioti akcentus – kad viskas suskambėtų.

Pagrindiniai šventės akcentai – paties Aleksoto istorija, jos tėkmė, eiga nuo atsiradimo, nuo kilmės. Todėl ji ir vadinasi „Skrydis laiko erdve“. Sekmadienį pabandysime papasakoti Aleksoto skrydį laiko erdve ir nuo ko viskas prasidėjo, keliaudami iki šių dienų“, – sakė renginio režisierius, Nacionalinio Kauno dramos teatro aktorius Tomas Erbrėderis.

Prasidėjus pokalbiams apie būsimą šventę daug iniciatyvos parodė aleksotiškiai: „Jie diskutavo, kaip galėtų padėti. Tai iniciatyvi bendruomenė, turinti tradicijas ir pakankamai teatrališka. Jie sakė, kad gali būti grafais, nes yra bendruomenės narių aktorių, taip pat kad gali įkūnyti Smetoną ir Smetonienę. Žmonės jau turi savo vaidmenis.

Visa tai man reikėjo įpinti į scenarijų, apjungti elementus. Mes naudojame tą potencialą, kuris yra Aleksote – kviestinių dalyvių nedaug.“

Aleksoto jausmas – nuo vaikystės

Režisieriui įgyvendinti kūrybines idėjas padeda keli jauni aktoriai ir šokėja, kurios lūpomis kalbės ir vietos istoriją pasakos Aleksoto deivė. Prie istorijos pasakojimo etiudais prisidės ir aktoriai.

„Žinau, kad yra dar kitas projektas, kur dirba mano kolegės aktorės iš Vilniaus. Jos vedė bendruomenei dirbtuves ir tų dirbtuvių rezultatą mes taip pat pamatysime Botanikos sode“, – sakė T. Erbrėderis.

Pažintis su Aleksotu buvo naujas atradimas ir pačiam režisieriui. T.Erbrėderis juokauja, kad su Aleksotu yra susijęs tuo, kad gyvena dešiniajame Nemuno krante, vardu Kaunas, o Aleksotas yra kairysis miesto krantas: „Bet turiu Aleksote artimųjų. Jis man nuo vaikystės kėlė asociacijas su laisvės pojūčiu: giminaičiai ten turėdavo nuosavus namus, o aš buvau iš daugiabučio, iš mikrorajono, iš kitokios Kauno erdvės.

Visada atrodė, kad kai nuvažiuosiu į Aleksotą, pas čia gyvenusius pusbrolius, galėsiu pabėgioti, palandžioti į palėpes ar po fortą. O ir botanikos sodo erdvė žavėdavo savo gėlynais, augalais. Pagaliau – pirmasis mano skrydis lėktuvu į Palangą buvo iš Aleksoto oro uosto, kurio dabar jau nėra. Su Aleksotu sieja praeitis ir šviesūs atsiminimai.“

Žemėlapyje – gyventojų istorijos

Šventės metu bus galima susipažinti ir su šiuolaikiniu Aleksotu bei jo gyventojais – vyks tarptautinio menininkų kolektyvo „Effetto Larsen“ paroda „Mnemosyne“. Parodos režisieriaus italo Matteo Lanfranchi asistentė menininkė Miglė Remeikaitė pasakoja, kad apsilankiusieji išvys instaliaciją – emocinį žemėlapį.

„Jis pristatoma botanikos sodo pasate, antrame aukšte. Žemėlapis buvo sukurtas pagal Aleksoto gyventojų istorijas, o jas surinko savanoriai. Parodos idėja yra režisieriaus, jis apmokė savanorius. Aleksotą pabandysime atskleisti per istorijas“, – sakė M.Remeikaitė.

Vietos žmonių istorijas savanoriai rinko daugiau nei pusmetį, jose – prisiminimai apie pirmąją meilę, paaugliškus nusikaltimus, susidūrimą su mirtimi ir kitos istorijos.

Instaliaciją galima pamatyti jau nuo penktadienio, o ji veiks iki sekmadienio. Apžiūrėti ją galima penktadienį nuo 17 iki 19 val., šeštadienį nuo 13 iki 15 val., o sekmadienį nuo 13 iki 18 val.

Šventės metu žiūrovai išvys ir pusę metų trukusių taikomojo teatro dirbtuvių rezultatą – pasirodymą „5 spalvų istorijos”, kurio metu šventės daIyviai bus kviečiami patirti AIeksotą įvairiose veiklose – dalyvaujant protmūšyje, sodinant augaIus, ragaujant kavą ar medituojant.

Organizatorių nuotr. /Paroda „Mnemosyne“
Organizatorių nuotr. /Paroda „Mnemosyne“

Profesionalų pagalba – didelis pliusas

Aleksoto bendruomenės pirmininkė Steputė Račkauskienė sako, kad vietos žmonės labai laukia būsimos šventės – jiems tai ir jų veiklos kūrybinė apžvalga, ir laikas, kada galima pabūti kartu.

„Šventė vyks jau 22-ąjį kartą, tačiau dabar mums padeda „Kaunas 2022“. Tai didelis pliusas. Mes turime daug medžiagos, tik neturime į ką jos įvilkti. Bet dabar yra režisierius, kuris sudėlioja mūsų idėjas, dar papildo savo mintimis. Bus nuostabus renginys. Ir, žinoma, tikimės, kad žmonėms patiks, kad jie bus laimingi. Nes juk ir bendruomenė yra dėl žmonių“, – sakė S.Račkauskienė.

Pasak bendruomenės pirmininkės, daugiau nei 20 metų Aleksoto žmonės eina koja kojon ir yra vadinama viena iš stipriausių bendruomenių ne tik Kaune, tačiau ir Lietuvoje.

„Sunku apie tai kalbėti, nes šį jausmą reikia patirti. Visi, kurie pabūna mūsų aplinkoje, supranta, kad čia nieko nėra dirbtino. Mes dirbame iš idėjos, ne už pinigus. Neskaičiuojame nei darbo, nei laiko nei kitų sąnaudų, o tą darome dėl mūsų žmonių, dėl paties Aleksoto.

Esame kaip UAB‘as , kuriame kiekvienas žino savo pareigas, darbą ir ką reikia padaryti. Susirenkame, susidėliojame taškus ir kimbame į darbus. Tai mūsų bendras tikslas“, – kalbėjo S.Račkauskienė.


Šventės „Skrydis laiko erdve“ VDU Botanikos sode pradžia – 14 val., sekmadienį

Renginys yra „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ bendruomenių programos „Fluxus Labas!“ dalis.

„Fluxus Labas!“ nuo 2018 kvietė Kauno miesto ir rajonų bendruomenes ieškoti savo identiteto ir kartu įgyvendinti vietos kontekstą atspindinčius kūrybinius projektus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – kompiuteriniai žaidimai ir turnyrai, virtualios pramogos ir „OG Version“ koncertas
Reklama
Patirti pelkes miesto širdyje: Vilniaus „Akropolyje“ lankytojai kviečiami į interaktyvų labirintą
Siųsk nuotrauką – laimėk paspirtuką!
Reklama
Parduotuvėse – naujiena loterijų ir gyvūnų mylėtojams