Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

V.V.Landsbergis: maži festivaliai, šventės, kūrybiniai proveržiai suburia žmones išsikalbėti

Savaitgalį dar trys Kauno rajono seniūnijos kviečia į savo per metus nueitą kelionę ir pristato veiklas, o kartu – ir kryptį į 2022-uosius, kai Kaunas ir Kauno rajonas taps Europos kultūros sostine. „Šiuolaikinių seniūnijų“ švenčių formos ir temos – labai įvairios: tvarumo festivaliai, bendruomenių spektaklių kūrimas, dirbtuvės, koncertai.
Domeikava
Domeikava / Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Kulautuva, Domeikava ir Akademija – trys iš penkiolikos „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ programos „Šiuolaikinės seniūnijos“ dalyvių.

Kiekviena seniūnija, kurdama meninį projektą, atsižvelgia į savo kontekstą – vietos tradicijas, istoriją, tarpusavio santykius, žaidžia, eksperimentuoja, nagrinėdamos svarbias temas – visa tai daro kartu, o šioje kelionėje bendruomenei padeda menininkai.

Kulautuvoje – bendruomeninis spektaklis

Šiemet Kulautuvos bendruomenė pradeda darbus, kuria viziją, rašo scenarijų, o visa tai taps bendruomeniniu spektakliu. Jo anonsą Kulautuvos žmonės kartu su aktoriumi Eimučiu Kvoščiausku pristatys šį savaitgalį.

Kulautuvoje taip pat skulptorius-architektas Džiugas Karalius kartu su vietiniu staliumi kuria skulptūrą, dirba tekstilininkė, žemės meno atstovė Gaila Akelienė, Akacijų alėjos parke kuriama bendrystės erdvė.

Pasak Kulautuvos laisvalaikio salės vadovės Andželos Mickutės, kurti bendruomeninį spektaklį Kulautuvoje nutarta todėl, kad čia gyvenantys žmonės mėgsta muziką, šokius, o miestelyje yra net du chorai.

„Mūsų bendruomenė tokia – mes šokame, dainuojame. Vien tik Kalėdos kokios būna – tiesiog veržiamės iš kailio. Ir mums labai patinka tą daryti“, – sakė A.Mickutė.

Pasak jos, kol kas spektaklis dar neturi pavadinimo, tačiau turi siužetinę liniją – jis bus apie meilę, pasakos įvairiausias vietos istorijas ir legendas.

„Viena iš jų – upelio legenda, kai tėvai dukrą pavertė akmeniu, neleisdami tekėti už to, už kurio ji nori“, – kalbėjo A.Mickutė.

Pašnekovė sako, kad bendruomenei talkinantis menininkas E.Kvoščiauskas, kuris bus spektaklio režisierius, čia iš karto pritapo: „Eimutį pasirinkome ir dėl to, kas jis yra iš mūsų krašto, kilęs iš Vilkijos. Jis į bendruomenę įsiliejo natūraliai ir organiškai, o dabar mums atrodo, kad Eimutis čia visą gyvenimą buvo.“

Andriaus Aleksandravičiaus nuotr. /Kulautuva
Andriaus Aleksandravičiaus nuotr. /Kulautuva

Su kūrybingais žmonėmis galima padaryti labai daug

Aktorius E.Kvoščiauskas sako, kad jį patį labai sužavėjo Kulautuvos bendruomenės veiklumas.

„Dabar dar sudėtinga pasakyti, kaip mums seksis, bet žmonės priėmė labai šiltai. Esu nustebęs bendruomenės užimtumu ir veikla. Man tai priminė amerikietiškus filmus, kai miestelio bendruomenė – suaugę žmonės – po savo darbų eina kas į chorą, kas į šokius, kas į kitą veiklą. Ir jie tai daro su didžiuliu malonumu. Atrodo, kad galėtų normaliai, standartiškai – prie televizoriaus namie ar nuvažiuoti į teatrą“, – juokėsi aktorius.

Kaip sakė E.Kvosčiauskas, šiemet kartu su bendruomene jie pristatys kitų metų spektaklio anonsą: „Bus mūsų pirmas blynas. Prikepęs ar ne – bus matyt. Bet Europos kultūros sostinės metams stengsimės nenuvilti žmonių, pateisinti lūkesčius ir kad miestelių bendruomenės, kolektyvai nebūtų laikomi tik saviveiklininkais – su kūrybingais žmonėmis galima padaryti labai daug nuostabių, gero lygio ir vertės darbų.“

Andriaus Aleksandravičiaus nuotr. /Kulautuva
Andriaus Aleksandravičiaus nuotr. /Kulautuva

Kūrėjai – patys mokiniai

Akademijos seniūnija pernai pristatė tvaraus verslo parduotuvę „Lokali: Made in Akademija“, kuri suburia vietos tiekėjus ir iliustruoja, kiek daug galima pasiekti bendruomenės narių pastangomis. Greta to Akademija nesustoja ir brėžia kūrybinę liniją – drauge su menininku Vytautu V.Landsbergiu kuria filmą, kuris kitais metais taps bendruomenės spektaklio dalimi.

Animacijos temą balandžio mėnesį menininkas analizavo su VDU universiteto Ugnės Karvelis gimnazijos mokiniais, o šį savaitgalį čia vyks kūrybinė stovykla.

„Apie ką bus jų kuriamas filmas – mes nežinome, tačiau kūrėjai bus patys mokiniai. Dalyvaus ir keli bendruomenės nariai, kurie nori užkurti bendrystę su jaunimu tolimesniems ateities projektams“, – sakė Akademijos bendruomenės centro pirmininkė Daiva Gavrilčikė.

Pašnekovės teigimu, ieškant šiuolaikinės seniūnijos kūrybinės idėjos ir iššūkio, nutarta įveiklinti vietos jaunimą – kad jie įsitrauktų į veiklas, bendradarbiautų: „Labai daug mąstėme, ką čia nuveikus ir pasirinkome tokį kūrybinį metodą.“

Pasak D.Gavrilčikės, nuotolinėse sesijose, pamokose kartu su V.V.Landsbergiu, dalyvavo virš 100 mokinių.

„Kalbant apie kitus metus, šį šiemet kuriamą filmą integruosime į finalinį renginį – bendruomenės spektaklį“, – kalbėjo pašnekovė.

Andriaus Aleksandravičiaus nuotr. /Akademija
Andriaus Aleksandravičiaus nuotr. /Akademija

V.V.Landsbergis: kiną mėgsta visi

Poetas, režisierius, Akademijos jaunimo stovyklos vadovas V.V.Landsbergis sako, kad šį savaitgalį kartu su vietos jaunimu bus ieškoma atsakymų, kokio žanro ir formos filmas turėtų būti: „Pavasarį buvo nuotolinės scenarijaus kūrimo dirbtuvės su penkiomis vyresniųjų klasėmis. Su tais, kurie šia idėja užsidegė, kuriems procesas pasirodė įdomus – bandysime tęsti. Reikės išsigryninti temą: ar tai bus dokumentinis, vaidybinis, muzikinis ar istorinis filmas. Išrinksime, kas bus režisieriai, kas aktoriai, kas atsakingi už muziką, o kas padės filmuojant.

Pradėsime scenarijų, vyks aktoriniai pasiruošimai ir tada, manau, pirmieji filmavimai galėtų vykti jau sekmadienį.

Aš stengiuosi būti tarsi asistentas, kuris padeda jų idėjai tapti kūnu – kinu“, – kalbėjo menininkas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas V. Landsbergis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas V. Landsbergis

V.V.Landsbergis vaikams buvo davęs ir užduotį – pasidomėti Akademijos miestelio istorija, įvykiais, tačiau, sako jis, tai nereiškia, jog kinas būtinai turės būti apie istorinius įvykius, mat šios dienos aktualijos taip pat yra svarbios.

Kaip sakė pašnekovas, kino stovyklas jis organizuoja jau ne pirmus metus: „Man atrodo, kad kinas jaunimui yra pati patraukliausia saviraiškos, savo tapatybės paieškų forma – jiems tai daug lengviau nei literatūra ar teatras. Kiną mėgsta visi.“

Kalbėdamas apie bendruomeniškumą, menininkas akcentavo, kad tai yra esminė Lietuvos problema arba augimo perspektyva: „Kad mes neužsidarytume, ypač dabar, kai buvo nuotoliniai išbandymai, žmonės buvo izoliuoti savo erdvėse. Dabar metas pabandyti grįžti, mokytis iš naujo arba tai tobulinti.

Aš manau, kad tai be galo svarbu, kad tie maži festivaliai, šventės, kūrybiniai proveržiai suburia žmones išsikalbėti, pasitikėti, paatvirauti.

Kalbant apie mūsų kuriamą kiną, pradžioje reikia susibendrauti su jaunimu, o kuriant filmą į masines scenas planuojame įtraukti kuo daugiau bendruomenės žmonių – įvairaus amžiaus. Kitas etapas – kitais metais vyks teatralizuota akcija ir į ją galėtų būti įtrauktas šis kinas. Tokie planai, o bendruomeniškumas per tuos du etapus bus labai atspindėtas.“

Andriaus Aleksandravičiaus nuotr. /Akademija
Andriaus Aleksandravičiaus nuotr. /Akademija

Domeikavos bendruomenė kviečia pažaisti

Projekte ,,Šiuolaikinės seniūnijos“ Domeikavos vizitinė kortelė – gyvo veiksmo vaidmenų žaidimas, kur kūrėjais ir veikėjais tampa Domeikavos bendruomenės nariai, o žaidime susipina realūs seniūnijos istorijos bei fantastikos elementai.

Gyvo veiksmo vaidmenų žaidimą su Domeikavos bendruomenės nariais kuria bendrovė „Žaidimo meistrai“.

Domeikavos laisvalaikio salės darbuotoja, bendruomenės narė Žaneta Jankauskaitė sako, kad pirmais metais, pradėjus kurti vaidmenų žaidimą, reikėjo laiko žmones prie jo įpratinti ir supažindinti.

„Tai pasaulyje yra žinomas žaidimas. Pirmas žvilgsnis – tarsi orientacinis, nes reikia eiti iš kažkur į kažkur arba važiuoti, tačiau komandos gauna legendą ir nurodytuose taškuose jų laukia istorijos pasakotojai, personažai. Jie keliauja ir turi įgyvendinti ar įvykdyti užduotis, kažką sužinoti, įsijausti į pačią žaidimo istoriją, kad ją suprastų, kažką nusipirkti ar parduoti už specialius tam tikslui sukurtus pinigus“, – sakė Ž.Jankauskaitė.

Šių metų žaidimo tema – Laumės, kurios ir lauks nustatytose vietose, pasakodamos istorijas. Išskirtinumas šiemet Domeikavoje ir kitas – žaidimas vyks ne pėsčiomis, o bus magiškasis ralis. Žaidėjai kviečiami papuošti savo automobilius – už tai laukia nominacijos.

„Mes labai daug bendradarbiaujame su mokykla, su seniūnija, su Domeikavos ir Vaškonių bendruomene. Šiemet bus nemažai paslėptų dalykų, nes Domeikava turi daug įdomių vietų. Žaidimo forma mums yra labai patogi tam, kad žmonės lankytų tam tikrus objektus, su jais susipažintų ir pažintų pačią Domeikavą. Gyvena daug naujakurių ir jie taip pat įsitraukia į žaidimus. Yra grįžtamojo ryšio“, – kalbėjo bendruomenės atstovė.

Europos kultūros sostinėms metams Domeikava taip pat pasiūlys šį žaidimą, tačiau – labiau masiškesnį, su daugiau istorinių akcentų, mizanscenomis.

Andriaus Aleksandravičiaus nuotr. /Domeikava
Andriaus Aleksandravičiaus nuotr. /Domeikava

Žmonės iš naujo atranda žaidimo džiaugsmą

„Žaidimo meistrai“ atstovė Viktorija Gotovitienė sako, kad žaidimai yra labai patraukti forma bet kam, jie neįpareigoja būti rimtiems ar siekti itin aukštų tikslų.

„Tada žmonės susibendrauja, žaidimas yra bendra patirtis ir tampa lengviau rasti bendrą kalbą su kaimynu. O vaidmenų žaidimas leidžia supinti išgalvotą istoriją su tikrove. Žmonės laisvėja ir ima priimti žaidimus, iš naujo atranda žaidimo džiaugsmą“, – kalbėjo V.Gotovitienė.

Be to, toks formatas – per legendas, pasakojimus – leidžia geriau įsiminti istorinius faktus, prisiminti detales apie miestelį.

„Legendos ne veltui gyvena šimtmečius – jos įdomios. O mūsų pasiūlymas Domeikavai – susikurti savą legendą“, – sakė pašnekovė.

Andriaus Aleksandravičiaus nuotr. /Domeikava
Andriaus Aleksandravičiaus nuotr. /Domeikava

„Šiuolaikinės seniūnijos“ – tai Kauno rajone vystomas tęstinis kūrybinis projektas, kurio metu yra siekiama telkti bei stiprinti vietos bendruomenes ir puoselėti Kauno rajono kultūros sektorių.

Pirmuosius žingsnius projektas ėmė žengti 2019 m., ilgainiui suburdamas 15 Kauno rajono seniūnijų: Akademiją, Babtus, Domeikavą, Ežerėlį, Garliavos apylinkes, Kačerginę, Karmėlavą, Kulautuvą, Lapes, Linksmakalnį, Raudondvarį, Ringaudus, Rokus, Samylus bei Vilkiją.

Daugiau apie projektą www.kaunas2022.eu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus