Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 15

10-ąjį moterų filmų festivalį „Šeršėliafam“ pristačiusi G.Akcijonaitė: „Moterys keičia pasaulį, o ne tik atstovauja savo lyčiai“

Jubiliejiniame, 10-ajame, tarptautiniame moterų filmų festivalyje „Šeršėliafam“, vyksiančiame lapkričio 25 – gruodžio 4 d. Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Gargžduose, šiemet bus pristatyti 25 moterų ir apie moteris sukurti filmai.
Festivalio „Šeršėliafam“ spaudos konferencija
Festivalio „Šeršėliafam“ spaudos konferencija / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Festivalio įkūrėja ir vadovė Greta Akcijonaitė teigė, jog lengva į festivalį žiūrėti iš perspektyvos, praėjus dešimtmečiui: „Kai pradėjom festivalį, iš tiesų ieškojom tos moters bendrame kino kontekste. Dabar moterų ieškoti beveik nebereikia, tai tapo nebe statistika, o turiniu. Dabar moterys keičia pasaulį, o ne tik atstovauja savo lyčiai.“

Šių metų festivalį atvers režisierės Janinos Lapinskaitės dokumentinis trumpametražis filmas „Akordas“, pasakojantis socialinės klounės Joanos istoriją.

„Prisiminiau savo herojės žodžius: ta raudona klouno nosis savotiškai suartina, atveria, bet kartu uždaro patį klouną, leidžia atsiriboti nuo savojo „aš“ ir susitikti su tais, kuriems reikia tos vadinamosios „džiaugsmo pudros“, – sakė režisierė J.Lapinskaitė, pabrėždama, jog filme Joana-klounas žvilgteli į pačios Joanos gyvenimą.

G.Akcijonaitės teigimu, festivalio programa ir šiemet – koncentruota, tačiau kokybiška, o jos pažiba – Anne Fontaine filmas „Nekaltosios“, pasakojantis apie prancūzę gydytoją Matildą, kuri kartu su Raudonuoju Kryžiumi gelbsti Antrojo pasaulinio karo aukas. Netikėtai pasirodžiusi vienuolė prašo gydytojos vykti į nuošalų vienuolyną, kur turi gimdyti viena seserijos narių. Netrukus paaiškėja, kad nėščių, sovietų karių išprievartautų vienuolių šioje bendruomenėje yra ne viena.

Prisiminiau savo herojės žodžius: ta raudona klouno nosis savotiškai suartina, atveria, bet kartu uždaro patį klouną, leidžia atsiriboti nuo savojo „aš“, ir leidžia susitikti su tais, kuriems reikia tos vadinamosios „džiaugsmo pudros“, – sakė režisierė J.Lapinskaitė

Festivalio programoje bus galima susipažinti ir su ryškiais debiutais: estų režisierės Triin Ruumet pasakojimu apie laukinį devintąjį dešimtmetį filme „Sumaišties dienos“ bei subtilia beduinų šeimos drama iš Izraelio „Smėlio audra“ (rež. Elite Zexer). G.Akcijonaitė taip pat išskyrė dramą apie vyro ir moters santykius „Tikras grožis“, šmaikščią komediją „Lovoje su Viktorija“ bei noirišką melodramą „Astragalas“.

Šių metų retrospektyva skiriama aktorei Charlottei Gainsbourg – „Šeršėliafam“ siūlys prisiminti filmus „Melancholija“, „Tėve mūsų, kuris esi medyje“, „Mergaitė su katinu“, „Samba“ bei „Nimfomanė“, kurios abi dalis organizatoriai kvies išvysti specialiame naktiniame seanse.

Festivalyje žiūrovų lauks ir nauja dokumentinių filmų programa „Moters sveikata“, kurioje bus gilinamasi ne tik į fizinę, bet ir į psichinę bei mentalinę sveikatą. Programoje bus pristatomi filmai „Keistas romanas su ego“, „Kalės dukra” bei „Kalifornija“.

Programa „Menas kaip protestas“ nagrinės meno, politikos ir pasipriešinimo temas šiuolaikiniame pasaulyje. Šioje programoje žiūrovai galės susipažinti su dokumentiniu filmu „Revoliucijos muziejus“, kuris nukels į Kijevo gatves, po Maidano virtusias karo relikvijų paroda, bei filmu „Pussy Riot: pasirodymas ir bausmė“, pasakojančiu skandalingosios merginų grupės istoriją.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Greta Akcijonaitė, Janina Lapinskaitė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Greta Akcijonaitė, Janina Lapinskaitė

Ši mintis gimė natūraliai, nes dirbami kino industrijoje matome, kiek daug Lietuvos kine dirba moterų, apie kurių darbus žino tik uždaras ratas žmonių. Norėjosi jas pagirti, paviešinti jų darbus, – sakė G.Akcijonaitė.

Specialiuosiuose seansuose bus tęsiama pernai festivalio pradėta tema apie tėvus, dirbančius kine – programoje pristatomas Aslaug Holm dokumentinis filmas „Broliai“. Žiūrovus taip pat turėtų sudominti flamenko istoriją pasakojanti juosta „Sakromantė: genties išminčiai“ bei dokumentinis filmas apie į Vakarus budizmą atnešusią hipę „Hana: neapsakoma budizmo kelionė“.

Jau antrus metus „Šeršėliafam“ vyks konferencija „Ieškokite moters. Įkvėpimai“. Jos metu įkvepiančiomis istorijomis dalinsis moterys ir vyrai: Jolita Vaitkutė, Nida Degutienė, Vytenis Pauliukaitis, Rasa Tapinienė, Laisvė Radzevičienė ir kt.

Festivalis ir šiemet apdovanos metų kino moterį. „Ši mintis gimė natūraliai, nes dirbami kino industrijoje matome, kiek daug Lietuvos kine dirba moterų, apie kurių darbus žino tik uždaras ratas žmonių. Norėjosi jas pagirti, paviešinti jų darbus“, – sakė G.Akcijonaitė.

Šiemet festivalis nominavo operatorę Kristiną Sereikaitę, režisierę Giedrę Žickytę bei dainininkę, reklamų kūrėją, idėjos „Normalios bobos eina OUT“ inciatorę Dovilę Filmanavičiūtę. Metų kino moterį uždarame balsavime rinks Lietuvos kino industrijos atstovai, nugalėtoja laimės 500 eurų vertės piniginį apdovanojimą, o 15min skaitytojai nulems, kam atiteks publikos simpatijų prizas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Festivalio „Šeršėliafam“ spaudos konferencija
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Festivalio „Šeršėliafam“ spaudos konferencija

G.Akcijonaitė teigė, jog Lietuvoje kino operatorių moterų nėra daug, o K.Sereikaitės filmuotas Lino Mikutos filmas „Šaltos ausis“ šiuo metu dalyvauja prestižiniame, operatoriniam darbui skirtame „Cameraimage“ festivalyje – tai yra tik trečias kartas istorijoje, kai lietuviškas filmas patenka į šio festivalio konkursinę programą.

Puikiai pažįstama režisierė G.Žickytė su savo naujuoju filmu „Aš čia tik svečias“, kurį sukūrė drauge su čiliete Maite Alberdi, šluoja prizus tarptautiniuose kino festivaliuose. Filmas taip pat pelnė reikšmingą Europos kino akademijos apdovanojimų nominaciją.

Trečioji nominantė – D.Filmanavičiūtė. Nors ji kasdien su kinu nedirba, G.Akcijonaitės teigimu, D.Filmanavičiūtė sukūrė neįtikėtiną fenomeną bei pasiekė pribloškiančių rezultatų, kurių pavydėtų visi kino rinkodarininkai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas