2017 02 01

10 faktų apie Forestą Gampą, kurių greičiausiai nežinojote

Kai kuriuos filmus galima žiūrėti vėl ir vėl – vienas tokių yra 1994 m. kino teatruose pasirodęs R.Zemeckio režisuotas „Forestas Gampas“. Tai filmas, kuris pelnytai laimėjo 6 „Oskarus“ ir 39 kitus apdovanojimus, o buvo nominuotas dar 65-iems. Ne mažiau intriguojantys yra ir faktai, susiję su šio filmo kūrimu. Pateikiame 10 įdomiausių.
Filmas „Forestas Gampas“ / plakato fragmentas
Filmas „Forestas Gampas“ / plakato detalė

1. Forestą Gampą turėjo vaidinti J.Travolta

Johnas Travolta buvo pirmasis pasirinkimas Foresto vaidmeniui, tačiau jis pasiūlymo atsisakė. Vaidmens atsisakė ir Billas Murray‘us bei Chevy Chase‘as, o romano autoriaus nuomone, pats geriausias Gampas būtų buvęs Johnas Goodmanas. Travolta yra prisipažinęs, kad jo priimtas sprendimas buvo klaida. Kitų vaidmenų šiame filme atsisakė ir Jodie Foster, Demi Moore, Nicole Kidman bei Ice'as Cube‘as.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Johnas Travolta švenčia 60-ąjį gimtadienį
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Johnas Travolta

2. T.Hanksas pasiūlymą priėmė beveik iškart

Tomas Hanksas sutiko vaidinti filme paskaitęs scenarijų vos pusantros valandos. Svarbiausias jo reikalavimas buvo, kad filmas būtų istoriškai tikslus. Iš pradžių jis norėjo sušvelninti Foresto pietietišką akcentą, bet galiausiai režisierius Robertas Zemeckis jį įtikino apsigalvoti. Pietietiškas akcentas yra itin pabrėžtas romane, o jaunąjį Forestą vaidinęs Michaelas Conneris Humphreys taip kalbėjo iš tikrųjų.

„Scanpix“/AP nuotr./12. Tomas Hanksas
„Scanpix“/AP nuotr./12. Tomas Hanksas

3. Kultinis suolelis

Garsioji scena, kurioje Forestas ant suolelio laukia autobuso, buvo nufilmuota Savanoje, Džordžijos valstijoje. Pats suolelis yra dekoracija, pagaminta iš stiklo pluošto. Pasibaigus filmavimui, šis suolelis buvo padovanotas Savanos muziejui, kur jį galima pamatyti ir dabar. Yra pastatyta daugybė šio suolelio kopijų, iš kurių viena – „Paramount“ studijoje Manhatane.

Kadras iš filmo „Forestas Gampas“
Kadras iš filmo „Forestas Gampas“

4. T.Hanksas už dalį filmo susimokėjo pats

„Paramount“ studija nesutiko mokėti už epizodo, kuriame Forestas bėga per visą šalį, filmavimą. Kilus nesutarimams, studija ketino apskritai nutraukti filmo finansavimą, tad Zemeckis pasiūlė Hanksui pasidalinti filmavimo kaštus tarpusavyje. Nei aktorius, nei režisierius negavo įprasto atlygio už darbą, o vietoje to pasirinko gauti procentą nuo pelno. Abiem tai uždirbo per 40 milijonų dolerių.

Kadras iš filmo „Forestas Gampas“
Kadras iš filmo „Forestas Gampas“

5. Filme vaidino ir T.Hankso šeimos nariai

Tomas Hanksas nėra patyręs bėgikas, tačiau filme bėgiojimo scenų yra daug. Todėl dalyje scenų Tomą pavadavo jo brolis Jimas. Mokyklos autobuso scenoje vaidino ir aktoriaus dukra Elizabeth, o berniukas, neleidęs Forestui atsisėsti, yra Zemeckio sūnus.

Kadras iš filmo „Forestas Gampas“
Kadras iš filmo „Forestas Gampas“

6. Restoranas iš filmo virto tikrove

Filmui sukurtą krevečių restorano tinklą „Bubba Gump“ dabar galima iš tikrųjų aplankyti ir ten pavalgyti. Po filmo premjeros tokie restoranai atsidarė keliose JAV valstijose, Japonijoje, Kinijoje, Meksikoje, Malaizijoje, Filipinuose, Indonezijoje ir Jungtinėje Karalystėje.

123rf.com nutor. / Bubba Gump
123rf.com nutor. / Bubba Gump

7. Filmo projekto atsisakė „Warner Bros“

Romano autorius Winstonas Groomas dar 1985 m. „Warner Bros“ studijai pardavė autorines teises. Vis dėlto po keleto metų studijos vadovybė nusprendė, kad filmas būtų per daug panašus į neseniai pasirodžiusį „Lietaus žmogų“ ir pardavė šį projektą „Paramount“ studijai. Groomas buvo pakeistas scenaristu Ericu Rothu, kuris laimėjo „Oskarą“ už geriausią adaptuotą scenarijų.

Warner Bros logotipas
Warner Bros logotipas

8. T.Hanksas turėjo tekstą, kuris filme negirdimas

Kai Forestas kalbėjo protesto prieš karą Vietname scenoje, dėl ištraukto mikrofono negirdime, ką jis pasakė. Vis dėlto, jo kalba buvo numatyta scenarijuje. Pasak Hankso, filme jis sako: „Kartais, kai žmonės išvyksta į Vietnamą, jie grįžta namo be kojų. Kartais – negrįžta išvis. Tai yra blogai. Galiu pasakyti tik tiek.“

Kadras iš filmo „Forestas Gampas“
Kadras iš filmo „Forestas Gampas“

9. Filmui buvo numatytas tęsinys

Natūralu, kad filmui sulaukus tokios sėkmės, kilo kalbos apie galimą tęsinį, ypač po to, kai romano autorius išleido knygos tęsinį. Vis dėlto tuo metu T.Hanksas buvo kategoriškai nusistatęs prieš tęsinius, o galimybė dirbti su kitu aktoriumi nebuvo net svarstoma. Nors Hanksas metams bėgant savo požiūrį pakeitė ir sutiko įgarsinti „Žaislų istorijas“, „Foresto Gampo“ tęsinys dienos šviesos taip ir neišvydo.

10. Žaisdamas stalo tenisą Forestas nemirksi

Kai Forestas ligoninėje mokosi žaisti stalo tenisą, jam pasako, jog svarbiausia – nenuleisti akių nuo kamuoliuko. Visos vėlesnės scenos, kuriose rodoma, kaip Forestas žaidžia, jis nė karto nesumirksi. Beje, turnyro scenoje kamuoliukas nėra tikras – jis buvo sugeneruotas kompiuteriu pagal žaidėjų rakečių trajektorijas.

VIDEO: Forrest Gump - Trailer

Filmą „Forestas Gampas“ galite legaliai pažiūrėti internetinėje „Telia“ televizijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas