Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 12 13

10 filmų, kuriuos įkvėpė kompiuteriniai žaidimai

Adaptuoti kompiuterinį žaidimą kinui nėra lengva užduotis. Viena to priežasčių – istorijos pateikimo modelis, kurį sutinkame kompiuteriniuose žaidimuose, filmuose paprasčiausiai neveikia. Žaidėjas yra pagrindinis tos istorijos dalyvis, o iš dalies įkūnija ir pagrindinį herojų, užuot buvęs pasyviu stebėtoju. Ir vis dėlto, esama ir tikrai sėkmingų filmų, kuriuos įkvėpė žaidimai, pavyzdžių.
Kadras iš filmo „Warcraft. Pradžia“
Kadras iš filmo „Warcraft. Pradžia“

1. „Skotas Pilgrimas prieš pasaulį“ / Scott Pilgrim vs. The World (2010)

Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad „Skotas Pilgrimas“ skirtas tik paaugliams, tačiau jis ne šiaip sau vertinamas kaip vienas originaliausių pastarojo meto filmų. Tiesa, kompiuteriniai žaidimai yra tik vienas iš įkvėpimo šaltinių – čia gausu užuominų tiek į juos, tiek ir į muziką, komiksus, filmus ir kitus populiariosios kultūros elementus. Beje, iš jų ir itin taikliai pasišaipoma.

Bosine gitara grupėje grojantis 22-ejų metų Skotas siekia muzikinės karjeros ir tuo pačiu bando atsigauti po to, kai buvusi mergina tapo roko žvaigžde ir sutrypė jo širdį su žemėmis. Nenoromis jis susitikinėja su penkeriais metais už save jaunesne mergina, dėl ko iš jo šaiposi tiek sesuo, tiek gėjus kambariokas. Tačiau tikrąją aistrą jis pajunta sutikęs Ramoną – ką tik į miestą atsikrausčiusia mergina. Vis dėlto, jei nori su ja susitikinėti, jis turi iki mirties kautis su septyniais Ramonos buvusiais.

VIDEO: Scott Pilgrim Vs. The World - Official Trailer

2. „Warcraft. Pradžia“ / Warcraft (2016)

Amerikos kino kritikai „Warcraft. Pradžia“ išrinko blogiausiu 2016-ųjų filmu. Tačiau nors Jungtinėse Valstijos jis nesulaukė didelio susidomėjimo, pasauliniu mastu tai jam nesutrukdė tapti pelningiausia kompiuterinio žaidimo ekranizacija. Vis dėlto, reiktų suprasti tai, kad šis filmas niekad nepretendavo į rimtojo kino kategoriją – čia gausu absurdiško humoro, kovos scenų, kur galvos tykšta kaip vynuogės ir sprendimų, kurie su logika neturi daug bendro.

Filmas pasakoja tą pačią istoriją, kaip ir pirmasis „Warcraft“ (nepainioti su „World of Warcraft“) žaidimas – apie tai, kaip orkai atsirado žmonių pasaulyje. Jų pasaulį baigiant sunaikinti juodajai magijai, galingas orkų burtininkas atveria portalą į žmonių gimtąją planetą Azerotą. Nuožmūs ir karingi orkai imasi reikalų jiems geriausiai suprantamu būdu ir siekia išnaikinti žmones bei užimti jų planetą. Tik žmonės nenusiteikę jiems lengvai pasiduoti, o ir ne visi orkai mąsto taip pat.

VIDEO: Warcraft - Official Trailer (HD)

3. „Tylioji kalva“ / Silent Hill (2006 ir 2012)

Jei mėgstate filmus su žiauriais ir kraugeriškais monstrais, šis turėtų jums patikti. „Tylioji kalva“ yra kimšte prikimštas keistų padarų ir gana įspūdingų specialiųjų efektų. Galbūt kai kuriose vietose filmas pernelyg sulėtėja, tačiau monstrai ir daugelis scenų yra beveik identiškos kompiuteriniam žaidimui. Tiesą sakant, šis filmas turbūt yra ta ekranizacija, kuri panašiausia į žaidimą tiek detalėmis, tiek atmosfera – jame atkartoti net neįprasti filmavimo kampai, kuriuos matėme žaidime. Kol kas didžiajame ekrane pasirodė dvi šio filmo dalys: „Tylioji kalva“ (2006 m.) ir „Tylioji kalva 2“ (2012 m.).

VIDEO: Silent Hill (2006) - trailer

4. „Indie žaidimų kūrimas“ / Indie Game: The Movie (2012)

Išvertus iš anglų kalbos, indie reiškia kūrimą kažko, kas nepriklauso didelėms leidybos korporacijoms. Kalbant apie žaidimus, tokios platformos kaip Steam įgalino kūrėjus burtis į nedideles kompanijas ir kurti žaidimus ar daryti tai visiškai savarankiškai. Nors tokie žaidimai ir neatrodo taip įspūdingai, kaip „GTA“, „Witcher“ ar „Assasin‘s Creed“, į kuriuos buvo investuotos didžiulės sumos pinigų, pastaruoju metu jie sulaukia vis didesnio populiarumo.

Ši dokumentika pasakoja būtent apie tokius žmones – programuotojus, kurie patys kuria nedidelio biudžeto, bet originalumu didiesiems nė kiek nenusileidžiančius žaidimus. Ji parodo ne tik kiek darbo, bet ir kiek širdies įdedama į iš pažiūros paprastus žaidimus. Šį filmą verta pažiūrėti net jei nesate didelis indie žaidimų fanas.

VIDEO: Indie Game: The Movie Trailer - Video Game Doc HD

5. „Žudikų brolija“ / Assassin‘s Creed (2016)

Mokslinės fantastikos ir istorinis žanrai yra gana neįprastas derinys, tačiau būtent toks yra šios franšizės pasirinkimas. Žaidimų istorija pasakoja apie nuo pat viduramžių besitęsiančia kovą tarp dviejų organizacijų – Žudikų brolijos ir Tamplierių ordino. Tuo tarpu šiais laikais „Abstergo Industries“ – milžiniška korporacija, kuri iš tiesų yra tamplierių priedanga, – sukuria technologiją „Animus“, kuri suteikia galimybę išgyventi savo tiesioginių protėvių prisiminimus.

Filme „Žudikų brolija“ mirties bausme nuteistas Callumas yra „išgelbėjamas“ šios organizacijos ir priverstinai dalyvauja projekte. Tačiau grįžęs į savo protėvio prisiminimus, suvokia, kad šis buvo Žudikų brolijos narys. Vis dėlto, kartu jis įgauna ir visus reikiamus įgūdžius pasipriešinti tamplieriams.

VIDEO: Assassin's Creed - Trailer World Premiere

6. „Ralfas Griovėjas“ / Wreck-It Ralph (2012)

Šį filmą įkvėpė visa aibė žaidimų, pradedant vadinamaisiais 8-ių bitų grafikos žaidimais ir baigiant šiuolaikiniais. Animatoriai tikrai turėjo, ką veikti, kurdami per 150 skirtingų veikėjų ir skirtingų stilių žaidimų aplinkas. Ir vis dėlto „Disney“ savo darbą atliko itin sąžiningai, o už filmo animaciją susilaukė ne tik pagyrų iš kritikų, bet ir kelių dešimčių apdovanojimų ir nominacijų.

Šis filmas pasakoja istoriją apie žaidimo blogiuką, kuris nusprendė, kad jam pabodo viską griauti, todėl padaro žaidimų pasaulyje negirdėtą dalyką – pradeda migruoti tarp žaidimų. Vis dėlto, tai ne taip jau paprasta, kai griovimas yra pačioje tavo prigimtyje.

VIDEO: Wreck-It Ralph Official Trailer #1 (2012) Disney Animated Movie HD

7. „Tronas. Palikimas“ / Tron: Legacy (2010)

Originalusis filmas „Tronas“ pasirodė dar 1982-aisiais, o žaidimas tuo pačiu pavadinimu – dar vykstant filmavimams. Dabar tai atrodo kaip klasikinė istorija – hakeris pakliūva į skaitmeninį pasaulį, kuriame jam už savo gyvybę tenka kautis kaip gladiatoriui. Tačiau tuo metu tai buvo gana originali koncepcija tiek žaidimui, tiek filmui.

Tuo tarpu „Tronas. Palikimas“ pasakoja apie virtualių pasaulių dizainerį, kuris pakliūva į jo tėvo sukurtą pasaulį. Vizualiai tai tikrai įspūdingas filmas, ką rodo ir jo biudžetas – vien aktorių kostiumai kainavo 13 milijonų dolerių – po 60 tūkst. už kiekvieną. Be to, filmavimai tetruko 64 dienas, tačiau specialiesiems efektams sukurti prireikė dar 68-ų savaičių.

VIDEO: TRON: LEGACY Official Trailer # 2

8. „Absoliutus blogis“ / Resident Evil (2002-2016)

Nieko nuostabaus, kad šis žaidimas sulaukė ne vienos ekranizacijos, mat pasirodęs dar 1996-aisiais, jis sulaukė fenomenalios sėkmės. Tai labai įtraukiantis žaidimas, kuris sukūrė puikų balansą tarp gana sudėtingų užduočių sprendimo ir vietų, kur reikia kovoti prieš zombių ordas.

Iš viso sukurti net 6 šios serijos filmai, tačiau pirmasis, sukurtas dar 2002-aisiais, vis dar laikomas geriausiu iš jų. Zombiai kine atsirado gerokai anksčiau nei kompiuteriniuose žaidimuose, todėl nieko itin novatoriško šiame filme nepamatysite. Vis dėlto, veiksmo scenos ir šio filmo atmosfera zombių žanro gerbėjų lūkesčius patenkino.

VIDEO: Resident Evil (2002) - Trailer 1080p

9. „Persijos princas: laiko smiltys“ / Prince of Persia: Sands of Time (2010)

Pirmasis šios serijos žaidimas pasirodė dar 1989-aisiais, sukurtas nedidelės žaidimų kūrėjų įmonės Brøderbund. Įkvėpimo šis žaidimas sėmėsi iš „Arabijos Naktų“ bei Indianos Džounso ir Robino Hudo filmų, o animacija tam laikmečiui buvo itin realistiška.

Iki pasirodant „Warcraft“, šis filmas buvo pelningiausia kompiuterinio žaidimo ekranizacija. Jis pasakoja istoriją apie princą Dastaną, kuris iš tėvo paveldi durklą, galintį atsukti laiką atgal. Princas apie durklo galią nieko nežino, tuo tarpu jo brolis siekia šio ginklo, norėdamas užkariauti pasaulį, tad siekia Dastaną nužudyti.

VIDEO: PRINCE OF PERSIA: THE SANDS OF TIME MOVIE TRAILER

10. Ištroškę greičio“ / Need for speed (2014)

Ekranizuoti lenktynių žaidimą yra gana neįprastas sprendimas, mat istorija tokio tipo žaidimuose yra turbūt mažiausiai svarbi. Tačiau tiesą sakant, šis filmas puikiai atspindėjo žaidimo dvasią: nelegalios lenktynės mieste, stengiantis ne tik pabėgti nuo policijos bei atvažiuoti pirmam, bet tuo pačiu ir nežūti. Jei tai, ko norite iš filmo, yra prabangūs sportiniai automobiliai ir pašėlęs greitis, šis turėtų patikti.

VIDEO: Naujasis „Need for speed. Ištroškę greičio“ anonsas:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas