Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 06

10 praėjusio „Kino pavasario“ filmų, kuriuos turite pamatyti

Kino gurmanų laukia tikra gerų filmų fiesta – prasidėjo filmų festivalis „Kino pavasaris“. Kviečiame prisiminti vienus geriausių praėjusios festivalio filmus – o gal būsite kurio nematę?
Kino pavasario filmai
Kino pavasario filmai / Koliažas/stop kadrai

1. „Antra mama“. Rež. Anna Muylaert. 2015 / Brazilija / 114 min / N-13

Šis brazilų filmas 2015 m. Berlyno kino festivalyje laimėjo konfederacijos CICAE apdovanojimą bei iškovojo publikos simpatijų prizą programoje „Panorama“. Sandanso festivalyje jis apdovanotas specialiuoju žiuri prizu.

Filme pasakojama istorija apie namų šeimininkę Val, kuri dirba tarnaite pasiturinčioje šeimoje San Paule. Dėl šio darbo ji kažkada išvažiavo iš namų, palikdama mažą dukterį. Praėjus 10 metų mergina netikėtai susisiekia su Val ir praneša, kad planuoja stoti į universitetą San Paule. Darbdaviai leidžia Val apgyvendinti dukrą savo namuose. Tačiau jauna moteris net neplanuoja laikytis galiojančių taisyklių tarp šeimininkų ir tarnų: nieko neklausdama ji persikelia į erdvų svečių kambarį, leidžia laiką su šeimininkų sūnumi ir jo draugais ir pažeidžia įprasta gyvenimo ritmą, nusistovėjusį namuose.

2. Amžinai stilingos“. Rež. Lina Plioplytė. 2014 / Jungtinės Valstijos / 73 min. / N-13

Šis lietuvių režisierės filmas neabejotinai patiks moterims. Filmo herojės - septynios niujorkietės, iš kurių jauniausiai yra 62, o vyriausiai 95 metai. Tačiau amžius netrukdo joms jaustis jaunatviškai, mėgautis gyvenimu, mokytis naujų dalykų ir džiaugtis kiekviena akimirka. Filmas pasakoja ne tik apie madą, stilių, bet ir apie herojų filosofiją ir kasdienybę.

Jeigu jau matėte šitą filmą, labai rekomenduojame pasižiūrėti jį kartu su mama. Neabejojame, kad jis gali tapti puikiu įkvėpimo šaltiniu.

3. Atrandant Gastoną“. Rež. Julia Patricia Perez 2014 / Peru / 80 min / N-13

Filmas „Atrandant Gastoną“ pasakoja apie žymiausią Peru virtuvės šefą Gastóną Acurio. Peru jis yra laikomas nacionaliniu herojumi, o jauni žmonės nori būti tokia, kaip jis: išmintingi, plačios širdies, vizionieriai. Gastóno frančizės restoranų skaičius visame pasaulyje artėja prie 50, jo nauja svajonė - pakeisti visą pasaulį užvaldžiusį kečupą peruvietišku padažu. Istorija apie didį žmogų ir Peru virtuvę bei kultūrą.

4. Mamytė“. Rež. Xavie Dolan 2014 / Kanada / 134 min / N-13

Tapusi našle 46 metų Diana nusprendžia viena rūpintis sūnumi Styviu, kuris anksčiau leido laiką specialioje įstaigoje. Styvis – paauglys, kuriam nustatytas dėmesio sutrikimo ir hiperaktyvumo sindromas (ADHD). Diana sutinka kaimynystėje gyvenančią drovią, dėl nervų išsekimo atostogoms išleistą mokytoją Kailą, kuri sutinka padėti prižiūrėti Styvį. Ši keista trijulė susidraugauja ir bando atrasti emocinį balansą ir harmoniją.

Filme naudojamas neįprastas vizualinis sprendimas: filmo operatorius André Turpinas pasirinko tokį ekrano kraštinių santykį (1:1), kuris susiaurina vaizdą iki „Instagram“ asmenukių stiliaus formų ir sukuria klaustrofobišką atmosferą, taip dar labiau išryškindamas personažų emocinę būseną.

5. Meilės sala“. Rež. Jasmila Žbanić 2014 / Kroatija, Vokietija, Bosnija ir Hercegovina, Šveicarija / 86 min / N-16

Lengva ir nebanali komedija. Filme pasakojama apie populiaraus Sarajevo rokerio Grebo ir jo žmonos Lilijanos ilgai lauktas atostogas Adrijos jūros salos kurorte. Atrodytų, reikia tik atsipalaiduoti, mėgautis saule, jūra, vienas kitu ir ramiu poilsiu. Tačiau herojų laukia netikėtos pažintys, ne visada linksmi siurprizai ir tikras santuokos išbandymas.

6. „Nulis motyvacijos“. Rež. Talya Lavie. 2014 / Izraelis, Prancūzija / 101 min / N-16

Izraeliečių režisierės debiutinis pilnametražinis filmas pasakoja apie merginų privalomąją tarnybą armijoje. Zohar ir Dafi yra geriausios draugės, atliekančios karinę tarnybą armijos administracijoje. Dafi nori persikelti iš nuobodžios bazės į Tel Avivo skyrių. Apie tai sužinojusi Zohar, nenorėdama likti viena, daro viską, kad Dafi niekur neišvažiuotų. Susidūrusios su nuobodžia tarnybos kasdienybe, merginos prisigalvoja įvairiausių pramogų. Juosta tapo lankomiausiu Izraelio filmu 2014 m.

7. Pamoka“. Rež. Kristina Grozeva ir Petar Valchanov. 2014 / Bulgarija, Graikija / 105 min / N-13

Flimas pripažintas geriausiu San Sebastiano kino festivalio konkursinėje programoje „Nauji režisieriai“. Drama.

Mokytoja Nadežda bando išsiaiškinti, kuris iš klasėje esančių vaikų vagia kitų pinigus. Ji tikisi, kad nubaustą klasės draugą pamatę vaikai išmoks gyvenimo pamoką. Tačiau pati Nadežda pakliūna į panašią situaciją, kai paaiškėja, kad vyras pragėrė paskolai skirtus pinigus, o antstolis įspėja, kad šeimos namas bus parduotas iš varžytinių. Nadeždai iškyla klausimas, kur rasti didelę pinigų sumą.

8. Feniksas“. Rež. Christian Petrold. 2014 / Vokietija / 98 min / N-13

Berlynas po II pasaulinio karo. Dainininkė Nelė paleidžiama namo iš koncentracijos stovyklos. Kadangi jos veidas subjaurotas, ji ryžtasi veido rekonstrukcijos operacijai. Kai Nelė sutinka savo vyrą Džonį, jis jos neatpažįsta. Pastebėjęs Nelės panašumą į savo, kaip jis mano, mirusią žmoną, Džonis pasiūlo Nelei suvaidinti pačią save ir gauti jai priklausantį palikimą. Nelė sutinka su pasiūlymu, mat trokšta susigrąžinti savo prarastą gyvenimą ir išsiaiškinti, ar būtent Džonis išdavė ją gestapui.

9. Šokantys arabai“. Rež. Eran Riklis. 2014 / Izraelis, Vokietija, Prancūzija / 105 min / N-13

Tai istorija apie jauno arabų vaikino mėginimą pritapti žydų bendruomenėje. Ejadas užaugo arabų mieste Izraelyje ir tapo vieninteliu arabu studentu prestižinėje žydų mokykloje. Jis desperatiškai nori pritapti prie naujų draugų ir žydų bendruomenės, tačiau suvokia, kad norėdamas tai padaryti, turi paaukoti savo tapatybę. Ejadas turi priimti sprendimą, pakeisiantį visą jo gyvenimą.

10. „Steiko (r)evoliucija“. Rež. Franck Ribiere. 2014 / Prancūzija, Didžioji Britanija, Jungtinės Valstijos, Švedija, Ispanija, Japonija, Italija, Kanada, Brazilija, Belgija, Argentina / 110 min / N-13

Prancūzai kino prodiuseris Franckas Ribière ir jo draugas mėsininkas Yves-Marie Le Bourdonnec išsiruošia į kelionę aplink pasaulį, ieškodami atsakymo į klausimą „kur pasaulyje galima rasti skaniausią jautienos steiką?“ Filmo kūrėjai aplankys, ūkininkus, originaliais būdais auginančius išskirtinius jaučius, supažindins su kulinarais – steiko meistrais ir papasakos daugybę įdomybių apie steiko gaminimo procesą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas