Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 03

14-ąją „Scanoramą“ atvėrusio filmo „Šeimos šventė“ režisierius S.Hajdu: „Norėjau sukurti filmą, kuris padeda gyventi“

Ketvirtadienio vakarą buvo atidarytas 14-asis Europos šalių kino forumas „Scanorama“ – iki lapkričio 20 d. vyksiantis festivalis Vilniaus, Kauno, Klaipėdos ir Šiaulių žiūrovams pasiūlys daugiau nei 100 filmų.
„Scanoramos“ atidarymo akimirka
„Scanoramos“ atidarymo akimirka / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Sveikindama susirinkusiuosius festivalio direktorė ir meno vadovė Gražina Arlickaitė sakė, jog šie metai – „Scanoramos“ atsinaujimo metas, mat pasikeitė ir komanda, ir renginio vizualinis įvaizdis, ir katalogas. „O jeigu kas nors mums nepavyko, nepykite ant mūsų – nėra lengva festivalį daryti“.

Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius, tardamas sveikinimo žodį, sakė, jog Gražina Arlickaitė bei festivalio organizatoriai dažnai sako, jog žiūrovams nepataikauja, tarsi juos auklėtų: „Tikrai matau faktą, kad vis daugiau ir daugiau vilniečių jūs išauklėjat. Tikrai nenusiviliam ir kievieną kartą vis naujų dalykų atrandam“.

Šiemet „Scanoramą“ pirmą kartą atvėrė vengrų filmas – režisieriaus Szabolcs Hajdu juosta „Šeimos šventė“, Karlovi Varų kino festivalyje pelniusi „Krištolinį gaublį” ir geriausio aktoriaus apdovanojimą. Jį atsiėmė pats S.Hajdu, filme atlikęs pagrindinį vyro vaidmenį.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Scanoramos“ atidarymo akimirka
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Scanoramos“ atidarymo akimirka

Pristatydama filmą G.Arlickaitė sakė: „Šis režisierius yra žmogus-orkestras. Fimas „Šeimos šventė“ yra naujausias šio talentingo žmogaus darbas. Kritikai, už jo režisūros subtilumą, lygina autorių ir su Igmaru Bergmanu, ir su Johnu Cassavetesu. Bet turbūt visų svarbiausia yra tai, kad režisierius filme sukūrė bendro buvimo jausmą. Kai ateini į filmą kaip į savo namus ir juose pasilieki – geri vyną su filmo gerojais, su jais ginčijiesi, su jais bendrauji“.​

Pasak atidarymo ceremonijoje dalyvavusio režisieriaus S.Hajdu, „Šeimos šventė“ yra mažo biudžeto, vos už 4000 dolerių nufilmuotas fimas: „Filmas sukurtas mūsų namuse, su mano draugais ir mano šeimyna. Niekad negalvojau, kad jis sulauks tokio pasisekimo, nes jis kalba apie paprastus dalykus – norėjau sukurti filmą, kuris padeda gyventi. Norėčiau palinkėti, kad šis filmas suteiktų jums jėgų, motyvuotų ir iš filmo išeitumėte pasisėmę kažko pozityvaus“.

Filmas „Šeimos šventė“ pasakoja istoriją apie jauną vengrų šeimą, kurios kasdienybę netikėtai sudrumsčia į namus pasibeldę giminaičiai, nesėkmingai bandę įsidarbinti Škotijoje.

Europos šalių kino forumas „Scanorama“ šiemet vyks lapkričio 3–20 dienomis Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas