Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 15

15min kino anketa: Jurga Šeduikytė – apie filmą, privertusį suprasti, jog muzika gimsta iš vaizdo

Ieškantiems filmo vakarui ar įsitikinusiems, kad matė viską – 15min kino anketa, į kurios klausimus atsako Lietuvos kultūros bei meno atstovai, padės prisiminti pamirštus ir atrasti naujus kino pasaulio perlus.
Jurgos Šeduikytės koncertas Kairėnų muzikos festivalyje
Jurgos Šeduikytės koncertas Kairėnų muzikos festivalyje / Redos Šeidinės nuotr.

Lietuvos muzikos padangėje puikiai pažįstama dainų autorė ir atlikėja Jurga Šeduikytė sako žiūrinti daug filmų. Negana to, ji leidžiasi jų įtraukiama. Apie mėgstamiausias ir didžiausią įspūdį palikusias juostas J.Šeduikytė pasakoja 15min.

Filmas, kuris pakeitė (gyvenimą, dieną, supratimą apie kiną ar kt.)

Ron Fricke „Baraka“. Po šio filmo mano gyvenime atsirado daugiau vietos tylai ir tam, ką moku geriausiai – stebėjimui. Taip pat – sąmoningumui ir aktyvumui, susitaikymui su savo prigimtimi. Jausmai, užplūdę žiūrint šį filmą, buvo kuo įvairiausi: ir didžiavausi tuo, kad gyvenu Žemėje, ir klaikau nuo mūsų pačių poelgių. Labiausiai užstrigo tas tiesus žvilgsnis, nukreiptas tiesiai į žiūrovą. Šis filmas mezga dialogą be žodžių. O tai jau – meistrystė.

VIDEO: Filmo „Baraka“ anonsas

Taip pat – Larso von Triero „Melancholija“ (Melancholia). Po jo supratau, kad man muzika dažniausiai gimsta iš vaizdo, kurį matai ar kurį susidėlioji fantazijose. Nuo to laiko stengiuosi rašydama dainą įsivaizduoti paveikslą su tam tikru koloritu, kompozicija ir perspektyva. Vienas būna tamsesnis, kitas – šviesus, bet visi jie – tylūs ir pasakojantys.

VIDEO: Filmo „Melancholija“ anonsas

Filmas, per kurį pastarąjį kartą verkėte

Terrence’o Malicko „Gyvenimo medis“ (The Tree of Life). Kažką išjudino viduje. Šiaip stengiuosi „nepersižiūrėti“ pasąmonę veikiančių filmų ir laiku įjungti filtrą, ypač, jei filmą suradai atsitiktinai. Tačiau šis buvo rekomenduotas, laiku ir vietoje.

VIDEO: Filmo „Gyvenimo medis“ anonsas

Mėgstamiausias filmas, kai jums buvo šešiolika

Absoliutus vaikystės favoritas – Volfgango Peterseno „Begalinė istorija“ (The Never Ending Story). Iki šiol prisimenu kiekvieną personažą ir svajoju praskrist ant minkšto slibino.

VIDEO: Filmo „Begalinė istorija“ anonsas

Guilty pleasure

Serialas „The Night Of“ – paliko įspūdį ne tik gerai susuktas siužetas, bet ir filmavimo estetika.

VIDEO: Serialo „The Night Of“ anonsas

Filmas, kurio iš pradžių nekentėte, o vėliau pamilote

Leo Caraxo „Šventieji motorai“ (Holy Motors). Keistas variantas – pirmą karą pažiūrėjusi, nieko nesupratau, sunervino. Po kelių dienų peržiūrėjau dar kartą ir neliko nė vienos neaiškios detalės.

VIDEO: Filmo „Šventieji motorai“ video anonsas

Filmas, kuriame norėtumėte apsigyventi vienai dienai

Christopherio Nolano „Pradžia“ (Inception) – dienomis, kai kasdienybė bado akis. Arba „Namelis prerijose“ (Little House on the Prairie) – kai būnu pavargusi nuo dienos tempo ir noriu, kad viskas aplinkui taptų švelnu, žmogiška ir paprasta.

VIDEO: Filmo „Pradžia“ anonsas

Slapta meilė kine

Eddie Redmayne iš Tomo Hooperio „Danų merginos“ (The Danish Girl). Nepasakyčiau, kad turiu kokią vieną tikrai slaptą meilę, jų – gausybė.

VIDEO: Filmo „Danų mergina“ anonsas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas