Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 07 24

5 filmai apie Ukrainos karą, kurie nepaliks abejingų

Aštuonerius metus vykstant karui Ukrainoje, apie įnirtingą ir žūtbūtinę ukrainiečių kovą jau yra parašyta gausybė knygų, sukurta įspūdingų dokumentinių bei meninių filmų. Šį kartą 15min siūlo penkias juostas, kurios nukels į Maidano revoliuciją, gyvenimą okupuotame Donbase, legenda tapusius mūšius dėl Donecko oro uosto bei karinį trilerį, sukurtą pagal kario dienoraščius.
Ukrainos kariuomenė
Ukrainos kariuomenė / AFP/„Scanpix“ nuotr.

1

Evgenijus Afineevskis / „Žiema ugnyje: Ukrainos kova už laisvę“

VIDEO: Зима в огне (2015) | Трейлер

Rusų kilmės amerikiečių režisieriaus 2015 metais sukurtoje dokumentinėje juostoje pasakojama apie Ukrainos tautos kovą už laisvę ir nepriklausomybę, Maidano įvykius Kyjive, žmonių ryžtą ir drąsą protestuojant prieš tuometinę šalies valdžią. Šios 93 protestų dienos 2013–2014 metų sandūroje prikaustė daugelio pasaulio žmonių dėmesį ir jų akyse parodė, kaip gimsta ne tik istorija, tačiau ir formuojasi tauta, žinanti ne tik laisvės vertę, tačiau ir pasiryžusi dėl jos aukotis. 2015 metais filmas pristatytas JAV kino meno akademijos „Oskaro“ apdovanojimui.

Originalus pavadinimas „Winter on Fire: Ukraine's Fight for Freedom“.

2

Achtemas Seitablajevas /„Kiborgai“

VIDEO: КІБОРГИ | Офіційний трейлер | 2017

242 dienos – būtent tiek truko mūšiai dėl Donecko tarptautinio oro uosto, kuriame skirtingose terminalų pusėse užsibarikadavę Ukrainos kariai kovėsi su apsišaukėliškos „Donecko Liaudies Respublikos“ samdiniais. Vos prieš kelis metus renovuoto modernaus oro uosto teritorijos gynyba tapo žūtbūtinės ukrainiečių kovos ir drąsos pavyzdžiu, o jos gynėjai – kiborgai – naujosiomis tautos legendomis. Nors galiausiai šį mūšį Ukrainos pusė ir pralaimėjo, o iš oro uosto liko tik griuvėsiai, tačiau 2017 metais režisieriaus Achtemo Seitablajevo sukurta juosta atskleidžia ir patvirtina šios legendos genezę. Neatsitiktinai tik pradėtas rodyti šalies kino teatruose, per trumpą laiką filmas pasiekė Ukrainos kino teatrų lankomumo rekordą.

Originalus pavadinimas „Кіборги“.

3

Sergėjus Loznica / „Donbasas“

VIDEO: Donbass (2018) | Trailer | Exclusively on Film Movement Plus

Lietuvos žiūrovams gerai pažįstamo Ukrainos režisieriaus S.Loznicos 2018 metais sukurtoje tragikomiškoje juostoje pasakojama apie hibridinį karą Donbase. Kelionė per šį regioną skleidžiasi kaip nuotykių grandinė, kur groteskas ir drama susipynę kaip gyvenimas ir mirtis. Čia vyksta atviri ginkluoti susirėmimai, reikalaujantys aukų, separatistų gaujos vykdo nusikaltimus ir lieka nenubausti. Čia karas vadinamas taika, o neapykanta – meile. Vaidybiniame filme rodomi ir mėgėjiški kadrai, nufilmuoti Luhansko bei Donecko apskrityse, užfiksuoti nuo karinių veiksmų pradžios 2014 metais. Filmo premjera įvyko 2018 m. Tarptautiniame Kanų kino festivalyje. Už šią juostą programoje „Ypatingas žvilgsnis“ režisierius pelnė geriausio režisieriaus apdovanojimą.

Originalus pavadinimas „Донбасс“.

4

Zaza Buadze / „Pravarde „Banderas““

VIDEO: Позивний Бандерас| Офіційний трейлер |HD

Šis filmas sukurtas pagal nacionalinės gvardijos kario Sergejaus Baškovo dienoraštį. Patyręs karys, kapitonas Antonas Sajenko, pravarde „Banderas“, štai jau dvidešimt metų nebuvo savo gimtajame kaime. Tačiau prasidėjusi antiteroristinė operacija priverčia ne tik jį patį, tačiau ir tūkstančius kitų ukrainiečių ginti šią teritoriją. Drauge su kitais kariais Antonas turi užkirsti kelią numatomoms diversijoms. Tačiau blogiausia yra tai, kad tarp saviškių yra išdavikų, kurie bet kurią akimirką gali suvaryt peilį į nugarą. Filmas kino ekranus išvydo 2018 metais.

Originalus pavadinimas „Позивний „Бандерас“.

5

Iryna Tsilyk / „Mėlyna kaip apelsinas žemė“

VIDEO: ЗЕМЛЯ БЛАКИТНА НІБИ АПЕЛЬСИН [український трейлер]

Šis 2020 metais sukurtas dokumentinis filmas, kurį prodiusavo žinoma Lietuvos kino režisierė Giedrė Žickytė, o prie jo kūrimo prisidėjo gausi lietuvių komanda, jautriai ir subtiliai atskleidžia fronto linijoje Donbase, Ukrainoje gyvenančios šeimos kasdienybę. Kol išorinį pasaulį kausto bombų garsai ir chaosas, vieniša mama Ana ir jos keturi vaikai „raudonojoje“ karo zonoje sugeba išsaugoti savo namus. Aistra kinui, užvaldžiusi visus šeimos narius, įkvepia juos filmuoti, montuoti ir pristatyti filmą, įkvėptą jų pačių gyvenimo karo metu. Dokumentinė juosta sulaukė ne vieno tarptautinio apdovanojimo, svarbiausias jų – „Sundance“ (JAV) kino festivalyje, kur filmas pagerbtas už geriausią režisūrą.

Originalus pavadinimas „Земля блакитна, ніби апельсин“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas