Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 06 24

7 filmai Joninėms: vakarėliai Italijoje, lietuviška klasika ir vidurvasaris Švedijoje

Joninės visiems tapo vasaros paminėjimo švente. Kartu su draugais ar šeima sodybose ar kur nors mieste arčiau gamtos. Laisvadienį per vasaros karščius siūlome praleisti su kinu ir mūsų atrinktais 7 filmais, kurie leis nusijuokti, užsidengti akis nuo siaubo ir kartu padainuoti pagal visiems gerai pažįstamas dainas.
15min koliažas
15min koliažas / Scanpix nuotr./ Lietuvos teatro muzikos ir kino muziejaus archyvo nuotr. / Rimvydo Strikausko nuotr.

„Saulės kultas“/ „Midsommar“ (2019)

JAV režisieriaus Ari Asterio antras siaubo filmas „Saulės kultas“ pakeitė žaidimo taisykles, kai siaubą ištraukė į dienos šviesą. Dani kartu su Kristijanu ir jo draugais išvyksta į Švedijos miestelį švęsti kartą per 90 m. rengiamą 9 dienų vidurvasario festivalį. Juos draugiškai pasitinka maža bendruomenė, apsirengusi tradiciniais baltais drabužiais, ir pamažu supažindina su šventės tradicijomis. Saulėtoje kaitroje pradeda dingti žmonės, o Dani įtraukiama į senovinių užkeikimų ir ritualų sūkurį. A.Asteris, domėjęsis švedų, vokiečių ir anglų vidurvasario tradicijomis, surežisavo folklorinę siaubo pasaką, kurią tuo pat metu gali būti gražu ir baisu stebėti. Po šio filmo jis tik dar labiau įsitvirtino kaip netipinis siaubo filmų režisierius, į didįjį ekraną perkeldamas originalius, gerai išplėtotus pasakojimus.

Filmą galima pamatyti „Go3“, „Žmonės cinema“

VIDEO: Filmo „Saulės Kultas“ treileris

„Velnio nuotaka“ (1974)

Kazio Borutos „Baltaragio malūną“ mokykloje teko skaityti tikriausiai kiekvienam, kaip ir girdėti apie Arūno Žebriūno pirmąjį lietuvišką miuziklą „Velnio nuotaka“. Iš dangaus išvarytas Pinčiukas sudaro su senyvu malūnininku sandorį – malūno sparnai suksis net be vėjo ir į namus ateis geista Marcelė, tačiau už tai velniūkštis gaus tai, ko Baltaragis dar neturi. Gimus jų gražuolei dukrai Jurgai, tarp jos ir kaime gyvenančio Girdvainio užgimsta meilė. Bet pastarajam už mylimąją tikriausiai dar labiau rūpi jo obuolmušiai arkliai. Matydamas, kad reikalai juda ne jam tinkama linkme, Pinčiukas surezga planą, kaip sugriauti jaunuolių meilę. Filmas iki šiol įsimenamas už Viačeslavo Ganelino muziką ir Sigito Gedos parašytus dainos žodžius bei Vaivos Mainelytės sukurtą Jurgos vaidmenį. Nors „Velnio nuotaka“ tuo metu nesulaukė apdovanojimų tarptautiniuose kino festivaliuose, ji išliko vienu svarbiausių kino kūrinių mūsų istorijoje.

Filmą nemokamai galima pamatyti „Kino fonde“

„Dar po vieną“/ „Druk“ (2020)

Danų režisieriaus Thomo Vinterbergo „Dar po vieną“ tikriausiai tapo vienu populiariausių europietiškų filmų, šiais metais laimėjusių „Oskarą“ tarptautinių filmų kategorijoje. Kartu su aktoriumi Maddsu Mikkelsenu, su kuriuo jau dirbo filme „Medžioklė“, režisierius neria į alkoholio tyrinėjimus. Yra teorija, kad nuolat palaikant tam tikrą alkoholio kiekį kūne, galime tapti atviresniems, kūrybingesniems ir nusikratyti nerimo. Martinas ir trys jo draugai, išvarginti vidurinės mokyklos mokytojai, nusprendžia darbo metu palaikyti nuolatinį girtumą, kad iš naujo atrastų gyvenimo malonumą. Viskas iš pradžių kaip ir atrodo tobula: mokiniai patenkinti, vyrai jaučiasi laimingesni, tačiau greitai viskas gali pajudėti kita linkme.

Filmą galima pamatyti „Skalvijos“ ir „Kino deli“ virtualiose kino salėse, „Žmonės cinema“.

VIDEO: Filmo „Dar po vieną“ anonsas

„Saldus gyvenimas“/ „La dolce vita“ (1960)

Kodėl nenusikėlus į 1960-ųjų gražiąją Italiją? Frederico. Fellini „Saldaus gyvenimo“ centre – žavus žurnalistas Marčelo, laiką leidžiantis aukštuomenės vakarėlių sūkuryje. Jis ieško laimės ir gyvenimo prasmės, flirtuoja su įstabaus grožio moterimis, nors namie jo laukia mylinti žmona, tačiau kiekvieną kartą nusivilia savo paieškomis. Filmas laimėjo „Auksinę palmės šakelę“ Kanų kino festivalyje ir buvo nominuotas 4 „Oskarams“, iš kurių buvo apdovanotas vienam – už geriausius kostiumus. „Saldus gyvenimas“ įkvėpė ir kitus režisierius, ypač Paolo Sorrentino „Didį grožį“, kuriame pagyvenusio amžiaus rašytojas Romoje leidžia naktis vakarėliuose, flirtuodamas su jaunesnėmis moterimis. F.Fellini filme pasirodęs laisvai samdomas fotografas Paparazzo visiems laikams tapo žvaigždes medžiojančių fotografų pavadinimu.

VIDEO: La Dolce Vita - Original Italian Trailer

„Gimtinė“/ „Motherland“ (2019)

JAV gimęs režisierius Tomas Vengris įkvėptas pirmųjų apsilankymų Lietuvoje debiutiniame ilgo metro filme „Gimtinė“ pasakoja apie 10 deš. šalį iš ją pirmą kartą matančio paauglio Kovo perspektyvos. Jį į Lietuvą atsivežė motina, tikėdamasi atgauti tėvų prarastą žemę. Tačiau kokią gimtinę pamatys Viktorija ir joje pirmą kartą besilankantis jos sūnus? Režisierius žvelgia į Nepriklausomybės atkūrimo pradžią, kuomet Lietuva kartais primindavo laukinius Vakarus, o su kiemo vaikais lengviausia buvo susidraugauti pasiūlius jiems importinės kramtomosios gumos. Tai tyras žvilgsnis iš vaiko perspektyvos, stebinčio besikuriančią šalį ir motinos santykius su aplinkiniais.

Filmą galima pamatyti „Žmonės cinema“.

VIDEO: Filmo „Gimtinė“ anonsas

„Stebuklingi Šihiros nuotykiai dvasių pasaulyje“/ „Sen to Chihiro no Kamikakushi“ (2001)

Norintiems praleisti laiką su visa šeima, siūlome Hayao Miyazaki animacinį filmą „Stebuklingi Šihiros nuotykiai Dvasių pasaulyje“, galbūt geriau žinomą pagal anglų k. pavadinimą „Spirited Away“. „Studio Ghibli“ bendraįkūrėjis viename žymiausių savo kūrinių pasakoja apie į netikėtai magišką dvasių pasaulį užklydusią Šihirą ir jos šeimą. Tėvams pavirtus kiaulėms, ji įsidarbina pirtyje, kur padedama berniuko Haku, ieško, kaip susigrąžinti šeimą ir ištrūkti iš šio pasaulio. Magijos ir dvasių apsuptyje dešimtmetė mergaitė įrodys kitiems, kad svarbiau yra gerumas ir mylinti širdis nei materialinė gerovė. Animatorius filmą skyrė savo draugų dešimtmetėms mergaitėms, vaizduodamas pagrindinę heroję ir kitas moteris kaip stiprias, už savo įsitikinimus kovojančias asmenybes, ko tuo metu beveik nebuvo rodoma dėl Azijos šalyse įsigalėjusių lyčių stereotipų.

Filmą galima pamatyti „Netflix“.

VIDEO: Spirited Away - Official Trailer

„Mamma Mia!“ (2008)

Kokia vasara be miuziklų ir ABBA dainų? O jeigu dar abu sujungtume į vieną? Režisierė Phyllida Lloyd sukvietė visą aktorių žvaigždyną, didžiajame ekrane prikeldama legendinės švedų grupės ABBA dainas ir pasiūlydama vasarišką pramogą. Sofi ruošiasi ištekėti už mylimojo, tačiau norėtų, kad prie altoriaus ją palydėtų tėtis. Bėda ta, kad jos motina Dona taip ir niekada neatskleidė, kas yra tikrasis jos tėvas. Tad mergina slapta į vestuves pakviečia trys vyrus, kurie praeityje buvo jos mylimieji. Taip Dona netikėtai yra priversta grįžti į savo praeitį ir susidurti akis į akį su savo buvusiomis meilėmis. Nors filme kartais yra labai mažai logikos ir daug Holivudo klišių, negalima paneigti, kad aktorių kolektyvo spindesys ir jų atliekamos žymios dainos leidžia viską atleisti ir tiesiog džiaugtis kūriniu.

Filmą galima pamatyti „Netflix“.

VIDEO: Filmo „Mamma Mia!“ treileris

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas