Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 07 14

7 įdomūs faktai apie legendinį filmą „Krikštatėvis“

„Krikštatėvis“ – vienas iš tų filmų, kuriuos vienodai myli ir kino kritikai, ir žiūrovai. Šiemet 50 metų jubiliejų švenčiantį filmą liepos 27 d. bus galima išvysti festivalyje „Kinas po žvaigždėmis“. Ta proga prisiminkime keletą intriguojančių faktų apie filmo sukūrimą, rašoma pranešime spaudai.
Kadras iš filmo „Krikštatėvis“
Kadras iš filmo „Krikštatėvis“ / „Scanpix“ nuotr.

1. Studija nenorėjo, kad dono Vito Korleone vaidmuo atitektų Marlonui Brando

Aktorius, kuris tuo metu buvo tikra kino žvaigždė, garsėjo savo įnoringumu, užgaidomis, ir neprognozuojamu elgesiu filmavimo aikštelėje. Tačiau tiek režisierius, tiek knygos, pagal kurią sukurtas filmas, autorius Mario Puzo net negalėjo įsivaizduoti geresnio kandidato. Francis Ford Coppola įkalbėjo Marloną Brando atlikti grimo testą, jį nufilmavo ir pateikė Paramount Pictures studijai. Šie liko sužavėti aktoriaus sukurtu charakteriu ir vaidmuo atiteko būtent jam. Tam, kad gautų vaidmenį paplušėti teko ir Alui Pacino, tuo metu menkai žinomam pradedančiam artistui, o dėl užsitęsusio filmavimo ir nevaldomai išaugusio biudžeto, buvo suklibėjusi net ir pačio Francis Fordo Coppolos kėdė – studija ne kartą grasino pakeisianti jį kitu režisieriumi.

2. Viena įsimintiniausių filmo frazių gimė kūrybiškos improvizacijos dėka

Darbas yra darbas, net jei tavo specialybė – samdomas žudikas. Peteriui Clemenzai išsiruošus atlikti būtent tokios užduoties, žmona primena nepamiršti grįžtant namo parnešti kanolių. Nors scenarijuje buvo tik frazė „Palik ginklą“, aktorius Richardas Castellano improvizuodamas pridūrė – „Ir paimk kanoles“. Taip netikėtai gimė viena ikoniškiausių visų laikų kino frazių.

3. Į filmavimo aikštelę užklydusi benamė katė gavo svarbų vaidmenį

Originaliai scenarijuje nebuvo numatyta, kad įtampos kupinoje scenoje, donas Korleonė ant savo kelių laikys ir glostys žaismingą katinėlį. Filmavimo dieną režisierius Francis Ford Coppola pastebėjo studijoje vaikštinėjančią katę ir nieko nesakęs įbruko ją į Marlono Brando rankas. Kontrastas tarp švelnaus elgesio su gyvūnu ir grėsmingo pokalbio suteikė scenai papildomų prasminių sluoksnių. Na, o katei Marlonas Brando taip patiko, kad ji savo garsiu murkimu užgožė aktoriaus žodžius – filmuotą sceną teko įgarsinti iš naujo.

4. Marlonas Brando atsisakė „Oskaro“

Už vaidmenį filme „Krikštatėvis“ Marlonas Brando gavo savo antrąjį „Oskarą“, tačiau jo atsisakė. Apdovanojimą vietoje jo turėjusi atsiimti apačių atstovė – aktorė Sacheen Littlefeather – informavo, jog aktorius atsisako statulėlės, taip norėdamas atkreipti plačiosios visuomenės dėmesį į stereotipišką ir menkinantį Amerikos čiabuvių vaizdavimą kine.

5. Arklio galva buvo tikra

Ne itin malonus siurprizas laukė aktoriaus Johno Marley. Repeticijų metu buvo naudojamas muliažas, o štai filmavimo dieną, be aktoriaus žinios buvo panaudota tikra nupjauta arklio galva. Drąsiai galime daryti prielaidą, jog ekrane matomas klyksmas yra nesuvaidintas.

6. Bandomajame filmavime Marlonas Brando susikišo už skruostų servetėlę

Legendinis aktorius panoro sukurti savo personažui buldogo žandikaulį ir testinio filmavimo metu efektui išgauti už žandų susikišo servetėlę, o plaukus susitepė batų tepalu. Filmavimo metu tokių primityvių priemonių griebtis neprireikė – aktoriui buvo pagamintas specialus protezas, kurį lig šiol galima pamatyti eksponuojamą viename Niujorko kino muziejų.

7. Knyga buvo tokia pat sėkminga kaip ir filmas

Paramount studija knygos ekranizacijos teises įsigijo dar prieš kūriniui pasirodant knygynų lentynose. Publikuota Mario Puzo knyga sulaukė didžiulio skaitytojų susidomėjimo ir daugiau nei metus išsilaikė geriausiai parduodamų knygų sąrašo viršūnėje – per pirmuosius du metus buvo parduota daugiau nei devyni milijonai kopijų.

Kino po atviru dangumi festivalis „Kinas po žvaigždėmis“ tradiciškai vyks Valdovų rūmų kieme liepos 26 – rugpjūčio 5 d. Šių metų programoje 10 ikoniškų, laiko patikrintų filmų. Tarp jų – legendinis „Krikštatėvis“.

Festivalį dalinai finansuoja Lietuvos kino centras ir Vilniaus miesto savivaldybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas