Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 19

8-ios klišės, kurias naudoja siaubo trilerių kūrėjai

Kai 2010 m. televizijų eterį užkariavo vienas iškiliausių pastarųjų metų apokaliptinių serialų „Vaikštantys numirėliai“, siaubo trilerio žanras tarsi išgyveno atgimimą. Įvairių filosofų lūpomis prabilę serialo veikėjai privertė žiūrovus samprotauti, kaip veiktų žmonija distopijos sąlygomis. Deja, ne visiems šio žanro kūrėjams pavyksta prikaustyti žiūrovus prie ekranų. Siaubo aurą kuriant klišėmis, dažnas trileris virsta komedija arba tiesiog „tragedija“.
Siaubo filmas „Apsėstieji“
Siaubo filmas „Apsėstieji“ / Kadras iš filmo

Tai tik vėjas“

Scena, kurią esate matę šimtus kartų: du personažai stovi laukymėje, kai pasigirsta keistas gaudesys ar šnibždesys. Vienas iš veikėjų būtinai paklausia: „Kas tai buvo?“, o kitas būtinai atsako: „Tai tik vėjas.“

Familiarus gestas, kurio fiktyvumu neabejoja niekas, o ypač gudrus kino žiūrovas – po keleto sekundžių tylos į eterį tikrai įžengs siaubinga būtybė. Na, nebent jūs žiūrite amerikiečių mokslinės fantastikos trilerį „Įvykis“ (2008). Čia, tikrai, tik vėjas...

VIDEO: The Happening...in 5 seconds

Išsiskirstome“

Kai esate gūdžioje girioje ar milžiniškame apsėstame dvare, ir viens po kito ima dingti aplinkiniai žmonės, o šešėlių žaisme vaidenasi keistos būtybės, ką jūs darote? Taip, jūs išsiskirstote po vieną į skirtingas puses.

Paauglys, nėščioji ar raišas senolis – į rankas pasiėmę kokią lazdą kino herojai drąsiai neria į giliausias tamsos keteras. Tada kažkur pasigirsta klyksmas. Dažniausiai – vaiko ar moteris (retai kada senolio!).

Kas toliau? Jūs ir vėl žinote atsakymą – drąsiausias iš grupės eina ieškoti dingusio žmogaus. Galiausiai, kažkas kitas išeina ieškoti to, kuris išėjo ieškoti dingusio žmogaus, o tada... Tada viskas kartojasi, kaip tos Daniilo Charmso bobutės, virstančios pro langą.

VIDEO: The Cabin in the Woods (2011) - 'Let's Split Up' Clip

Neužsivedančių mašinų sindromas

Įtempčiausia filmo vieta. Visi bėga. Visus vejasi. Zombiai, mutavę monstrai, psichopatas žudikas su pjūklu... Išsigelbėjimas čia pat. Tai gali būti net ir naujut naujutėlaitis džipas. Jis niekada neužsiveda iš pirmo sykio.

Dažniausiai, kai blogis jau „rakina“ dureles, tik tada pasigirsta raminantis variklio garsas... Deja, tas džiaugsmas – neilgam. Automobilis kitam kadre paprastai užgesta kur nors šalikelėje.

VIDEO: Horror Movie Cars Never Start When You Need Them Most

Seksas niekada nesibaigia gerai

Jeigu tai porelė, kuri kartu su kitais iškylautojais darda į kokią apleistą užmiesčio trobelę, tik ir lauk negandos.

Kai visi veikėjai įsikuria ir ima linksmai kilnoti taureles, o porelė nusidangina į tolimiausią namo ar sodybos kampą ir pradeda išsirenginėti, štai tada tame „kampe“ ir pradeda vešėti pats aršiausias blogis.

Istorijos moralas: žadate vykti su draugais į sodybą – šiukštu, nekibkite į meilės žaidimus kokioje atokioje vietoje. Aiman, tai nesibaigia geruoju!

VIDEO: hotbody2181 @ A Nightmare on Elm Street 2: Freddy's Revenge Kim Myers

Niekas jumis vis tiek nepatikės

Ar tai būtų vaikų sielomis mintanti, žavia ragana pavirtusi Sarah Jessica Parker („Fokus Pokus“, 1993), ar jaunuolių kūnus sapnuose maitojantis Freddy'is Kruegeris (iš serijinio filmo „Košmaras Guobų gatvėje“) – nei tėvai, nei policija jumis nepatikės. Tikėtina, jog areštinėje atsidurs tas, kuris niekuo dėtas, ir grupei paauglių teks išgelbėti pasaulį nuo staiga užplūdusio blogio.

VIDEO: Disturbia (2007) - trailer

Kas nors vis tiek nuskendo

...Šulinyje arba kokiam ežere prie nuosavo didžiulio priemiesčio namo. Pastebėkite, jeigu pagrindine filmo vieta yra pasirenkamas pastatas, ir vis parodoma, kaip veikėjas-vaikas žaidžia paežerėje, tai – nėra atsitiktinumas. Luktelėkite, kol filmas įpusės, ir taps aišku, kas ir ką, ir kodėl jame nuskandino. Kaip byloja „Velnio nuotaka“ – tikri raganiai neskęsta.

VIDEO: Neverlake Official DVD Trailer (2014) - Lake Horror Movie HD

Ar čia kas nors yra?“

Jeigu radai gerą slaptavietę, sėdėk joje, kol nesulaukei pagalbos. Toks, atrodo, turėtų būti racionaliausias sprendimas, kai visai šalia tavęs šnopuoja koks žudikas-psichopatas.

Tik ne jaunoms merginoms! Jos išsyk mėgina keisti buvimo vietą – narsto kokio milžiniško pastato erdves, kaskart garsiai (ir baikščiai?) pasiklausdamos: „Ar čia kas nors yra?“. Taip, mirtis.

VIDEO: Scary Movie 3: Opening scene.

Pabaiga yra nauja pradžia

Veikiausiai ši klišė glūdi pačioje žanro prigimtyje – siaubo aura turi išlikti net ir sulaukus filmo titrų užsklandos. Veik nė viena siaubo filmo istorija neturi aiškios pabaigos. Atomazgoje visuomet lauk ženklo – tiesioginės ar netiesioginės užuomazgos, jog blogis buvo tik „apramintas“, „atitolintas“, tačiau jis – neišvengiamas.

VIDEO: Dawn of the Dead Ending

Dalis idėjų pateikta, remiantis whatculture.com įžvalgomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne