Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Akibrokštas Venecijos kino festivalyje: rodė filmą, šlovinantį rusų karius

Ketvirtadienį naujienų agentūra „Reuters“ paskelbė naujieną apie Venecijos kino festivalyje rodytą Anastasijos Trofimovos filmą „Russians at War“, šlovinantį rusų okupantų karius.
Anastasija Trofimova
Anastasija Trofimova / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Socialiniuose tinkluose plinta pasipiktinimas dėl Rusijos ir Kanados režisierės A.Trafimovos citatos apie jos požiūrį į rusų karius: „Rusijoje jie yra didvyriai, kurie niekada nemiršta. Vakaruose jie dažniausiai yra karo nusikaltėliai.“

„Didžiausias šokas man buvo pamatyti, kokie jie paprasti. Visiškai paprasti vaikinai, turintys šeimas, humoro jausmą, savaip suprantantys, kas vyksta šiame kare“, – tęsė ji.

Filmuodama filmą A.Trafimova praleido laiką rusų, kariaujančių Rytų Ukrainoje, batalione. Pasak „Reuters“, ji ten dirbo „be leidimo“, tad su Rusijos valdžia jos buvimas neva derintas nebuvo.

Venecijos kino festivalio „X“ paskyroje pasirodė dar viena A.Trafimovos citata: „Nuo karo pradžios tarp Rusijos ir Vakarų buvo sugriauta daugybė tiltų, dėl kurių buvo neįmanoma susitikti. Galbūt šis filmas negali atstatyti šių tiltų, bet tikiuosi, kad jis gali pasitarnauti kaip virvė, kurią galiu mesti, kad vėl sujungtų vieni kitus. Rusijos kareivių požiūrio paprastai negirdime, todėl manau, kad labai svarbu prasklaidyti karo miglą: pamatyti, kokia tragedija yra karas, ir pamatyti žmones, nesusijusius su politikų juodai baltais samprotavimais ir karo propaganda.“

Oficialios pozicijos dėl karo Venecijos kino festivalis kol kas nepateikė.

Tiesa, filmą peržiūrėjo ukrainiečių režisierė Darja Bassel: „Kadangi mūsų filmai rodomi toje pačioje programoje, negaliu tylėti."

Ji pateikė argumentus, kodėl šis filmas yra propagandinis ir gali sudaryti neteisingą požiūrį.

„Režisierė iš pradžių išreiškia nuostabą dėl 2022 m. Rusijos invazijos į Ukrainą. Savo filme ji visada vartoja terminą „įsiveržimas“ ir niekada nevartoja „plataus masto invazija“. Ji neužsimena, kad 2014 m. Rusija įsiveržė į Ukrainą ir aneksavo Krymą“, – savo feisbuko paskyroje rašė D.Bassel.

„Be to, pradeda pasakojimą nuo ukrainiečio, kuris dabar gyvena Rusijoje ir kovoja rusų pusėje. Tai labai intriguojantis pasirinkimas istorijos apie rusų karą pradžiai. Vėliau šis veikėjas teigs, kad 2014 m. Ukrainoje prasidėjo pilietinis karas. Jis taip pat prasitars, kad ukrainiečiai bombardavo rytines savo šalies dalis (todėl ir persikėlė į Rusiją). Kitas veikėjas pareikš, kad ukrainiečiai yra naciai. Šiuos naratyvus girdėjome ir anksčiau; juos plačiai ir aktyviai skleidė (ir, matyt, tebeskleidžia) Rusijos žiniasklaida. Vienas iš tų propagandos ruporų – kanalas „Russia Today“, kuriam filmo „Rusai kare“ režisierė anksčiau yra sukūrusi keletą dokumentinių filmų“, – tęsė D.Bassel.

Visą ukrainiečių režisierės tekstą skaitykite čia:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi