Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2008 12 05

Amerikoje – filmo „Kai aš buvau partizanas“ sėkmė

Filmas „Kai aš buvau partizanas“ lapkričio mėnesį buvo parodytas „Blue November“ filmų festivalyje (JAV, Seatle), kur pelnė apdovanojimą už geriausią istoriją.
Filmas „Kai aš buvau partizanas“
Filmas „Kai aš buvau partizanas“ / Kadras iš filmo

Režisieriaus Vytauto V. Landsbergio filmas „Kai aš buvau partizanas“ Lietuvos žiūrovams buvo pristatytas 2008 m. balandžio mėn. tarptautinio kino festivalio „Kino pavasaris“ metu.

Šis filmas pasakoja apie sovietinę okupaciją ir partizanų pokario kovas Lietuvoje, kurios siejamos ir su mūsų laikais. Filme vaidino žinomi lietuvių aktoriai – a.a. Algimantas Masiulis, Gediminas Storpirštis, Marius Jampolskis, Birutė Mar, Rūta Staliliūnaitė ir kiti.

Tai buvo paskutinis (šimtasis!) legendinio kino ir teatro aktoriaus Algimanto Masiulio vaidmuo kine. Po filmo premjeros jis kalbėjo: „Esu to meto liudininkas, buvo net ir labai baisių atsitikimų. Savo akimis mačiau partizanų ir stribų bei „enkavedistų“ kautynių. Labai daug regėjau, bet ir dabar dar nenoriu to niekam pasakoti, kad koks jų išlikęs niekšas manęs neužmuštų“.

Tada Algimantas Masiulis kategoriškai atsisakė viešinti savo patirtį. Antrosios Sovietų okupacijos žiaurumus jis išgyveno Anykščių rajone, būdamas 14 metų paauglys, dar kiek per jaunas įstoti į aktyvių partizanų gretas.

Algimantas Masiulis teigė, kad partizaninio karo tema yra labai opi. Juk iki šiol kiekvienas remiasi savo šeimos patirtimi. Todėl ši tema yra rizikinga, iš menininko reikalaujanti didelio jautrumo bei takto, kitokią patirtį turinčiam asmeniui.

„Mene jokių receptų nėra“, – šių metų vasarą žurnalistei sakė legendinės J.Miltinio teatro mokyklos auklėtinis A.Masiulis. – Menas – tai žmogaus veikla, kurią įtakoja ir intelektas, ir fantazijos, ir pasąmonė, ir slapti troškimai... Menas yra tai, ko negalima išmokyti, ar išmokti. Menas neturi taisyklių ir išvis nėra mokslas, bet menininkui kelia tam tikrus etinius ir moralinius reikalavimus. Jis neturi teisės niekinti žmogų, ar atimti viltį."

Per šiuos metus filmas „Kai aš buvau partizanas“ buvo parodytas ir kituose tarptautiniuose filmų festivaliuose:

  • 2008 m. spalio 2-5 d. Ispanijoje vykusiame Marbella tarptautiniame filmų festivalyje (Marbella International Film festival, Marbella, Spain).

  • 2008 m. spalio 10-12 d. Flyway filmų festivalyje JAV, Viskonsino valstijoje (Flyway Film Festival, Pepin, WI, USA). Pasak festivalio direktoriaus Rick Vaicius, filmas sulaukė didelio auditorijos dėmesio. JAV LB Minesotos apylinkės nariai norėtų filmą ateityje parodyti didesnei lietuvių bendruomenei Mineapolyje, ir tikimasi, kad filmas sulauks ne tik lietuvių, bet latvių ir estų bendruomenių dėmesio.

  • 2008 m. lapkričio 14-15 d. - 6-ajame Blue November filmų festivalyje Seatle, JAV Vašingtono valstijoje (6th Blue November MicroFilmFest, Seatle, WA, USA). Šiame festivalyje filmas apdovanotas už geriausią istoriją („best story“).

  • Estijoje nuo 2008 m. lapkričio 28 d. iki gruodžio 7 d. vyksta 12-asis Talino POFF filmų festivalis (12th Tallinn Black Nights Film Festival), į kurį buvo pakviestas ir filmas „Kai aš buvau partizanas“ dalyvauti Tridens Pabaltijo šalių geriausių vaidybinių filmų atrankoje.

„Kinomaja“ kino teatre gruodžio 2 d. filmas pristatytas komisijai, festivalio svečiams ir žiūrovams. Pristatyme dalyvavo aktorius Gediminas Storpirštis, filme atlikęs pagrindinį vaidmenį, kuris po filmo parodymo dalyvavo diskusijoje ir atsakinėjo į auditorijos pateiktus klausimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas