Sportas gyvai
Sportas gyvai

„Angelų takais“ lankėsi kalėjime: nuteistųjų reakcijos – jaudinančios

Prestižiniuose tarptautiniuose kino festivaliuose apdovanotas lietuviškas virtualios realybės filmas „Angelų takais“, paremtas M.K.Čiurlionio kūryba, apsilankė Vilniaus kalėjime. Kūrėjų teigimu, meno terapija gali tapti keliu į nusikalstamumo mažinimą šalyje. Naudą pastebėjo ir nuteistieji, rašoma organizatorių pranešime spaudai.
„Angelų takais“ lankėsi kalėjime
„Angelų takais“ lankėsi kalėjime / Organizatorių nuotr.

Filmą jau matė 300 tūkst. žmonių

„Tarptautiniais tyrimais įrodyta, kad meno terapija atlieka svarbų vaidmenį mažinant pakartotinį nusikalstamumą. Taip yra todėl, kad nuteistieji, turintys galimybę patirti ar kurti meno kūrinius, šio proceso metu geriau pažįsta save ir aplinką, išmoksta valdyti savo emocijas bei jas išreikšti. Terapija mažina pyktį ir agresiją, skatina norą kalbėtis.

Organizatorių nuotr./„Angelų takais“ lankėsi kalėjime
Organizatorių nuotr./„Angelų takais“ lankėsi kalėjime

Parodę filmą „Angelų takais“ jau daugiau nei 300 tūkst. žmonių, matome akivaizdžią meditacinę, terapinę jo galią. Žiūrovai pasineria į gyvą ir magišką M.K.Čiurlionio pasaulį, jame iš naujo atrasdami save, išgyvendami plačią emocijų paletę. Suprasdami filmo įtaką, jautėme pareigą prisidėti ir prie visuomenės saugumo didinimo – parodyti jį nuteistiesiems“, – sakė „Angelų takais“ projekto vadovas Lukas Verpetinskas.

Nuteistųjų reakcijos – jaudinančios

Virtualios realybės filmą, leidžiantį peržengti paveikslų rėmus ir atsidurti 60-yje M.K.Čiurlionio kūrinių, fone skambant jo ir Mindaugo Urbaičio muzikai, pataisos namuose žiūrėjo 42 nuteistieji. Visų jų reakcijos – panašios: „nuvedė kapstytis giliau“.

Organizatorių nuotr./„Angelų takais“ lankėsi kalėjime
Organizatorių nuotr./„Angelų takais“ lankėsi kalėjime

„Užplūdo mintys, kad norisi kažko giliau, gilintis ir sužinoti“, „akyse stovi pokytis, matai pasaulį ir save visai kitaip“, „norėjau, kad jis nesibaigtų: apėmė toks geras jausmas, dvasiškai palietė ir jaučiausi, kad esu kažkur visai kitur“, „atrodo, kad išsivalai viduje“, – įspūdžiais po filmo peržiūros dalinosi nuteistieji.

Leidžia kitaip patirti save ir aplinką

„Šios patirtys – labai panašios į daugelio filmo žiūrovų, gyvenančių laisvėje, reakcijas. Čiurlionio kūryba leidžia apsigyventi jo kurtame pasaulyje, bet tuo pat metu pasinerti į save, savo išgyvenimus ir emocijas, todėl filmo, žiūrimo užsidėjus VR akinius, patirtis – labai asmeniška, individuali“, – kalbėjo L.Verpetinskas.

Pasak „Angelų takais“ kūrėjų Kristinos Buožytės ir Vitalijaus Žuko, meno terapija yra reikalinga bei naudinga daugeliui – ji ne tik leidžia artimiau susipažinti su garsiausio mūsų šalies kūrėjo darbais, bet ir išlaisvinti emocijas.

Organizatorių nuotr./„Angelų takais“ lankėsi kalėjime
Organizatorių nuotr./„Angelų takais“ lankėsi kalėjime

„Tapyba, muzika ir bet kuri kita kūrybos ar meno sritis yra skirta tam, kad iššauktų reakciją, sukurtų patirtį. Todėl M.K.Čiurlionio ar kito autoriaus kūryba yra aktualiausia, kai suteikia galimybę mums išgyventi ryškias emocijas. Išmaniosios technologijos leido mums šią kūrybą „atgaivinti“, pakviesti kiekvieną norintį patirti ją kitaip, tarsi iš vidaus“, – sakė projekto „Angelų takais“ vadovas.

Virtualios realybės filmas jau nuo gegužės vilniečiams bei miesto svečiams bus prieinamas stacionariai - jam sostinėje bus įkurta nuolatinė erdvė. Vasarą projekto komanda kvies pasinerti į metafizinę patirtį ir Palangoje. Filmą vis dar galima pamatyti Kaune bei Druskininkuose.

„Angelų takais“ kviečia trimatėje erdvėje leistis į pažintį su 60 tiek labai žinomų ir lengvai atpažįstamų, tiek rečiau matomų lietuvių dailininko paveikslų: „Ramybe“, „Angelėliais“, „Aukuru“, „Angelu“, „Žinia“, „Saule“. Filme aptinkami ir atskiri kai kurių paveikslų fragmentai: aplinka, objektai, detalės, šviesos, dangus, žemė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Reklama
Šekspyriška vasara Pakruojo dvare: spektakliai, kvapą gniaužiantys triukai ir įspūdingos gėlių kompozicijos
Reklama
Tinklinis, kepsninės, universalūs treniruokliai: ką šiemet erdvėms prie savo namų siūlys vilniečiai?
Užsisakykite
15min naujienlaiškius