Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 11 22

Anykščiuose prasideda Europos dokumentinių filmų fiesta

Ketvirtadienį Lietuvos 2012-ųjų kultūros sostinės – Anykščių – koplyčioje startuoja pripažintų Europos dokumentinių filmų fiesta EDOX. Iki pat savaitgalio pabaigos truksiantis festivalis pakvies žiūrovus susipažinti su tarptautinio Amsterdamo kino festivalio (IDFA) laureatais, gyvai pakalbinti net tris užsienio filmų autorius, naujai atrasti per dešimtį Lietuvos dokumentikos aukso fondo filmų bei sudalyvauti įvairiuose papildomuose renginiuose.
Filmas „Ponas Behrmanas – gyvenimas, svajonės ir mirtis“
Filmas „Ponas Behrmanas – gyvenimas, svajonės ir mirtis“ / Kadras iš filmo
Temos: 1 Anykščiai

Vienas svarbiausių EDOX programos tikslų – „kūrybinio kelio“ tiesimas tarp dviejų kultūros sostinių – Anykščių ir šių metų Europos kultūros sostinės Guimaraes (Portugalija). Kino savaitgalio metu bus parodyti ryškiausi kino pavyzdžiai iš tų šalių, kurios būtų aplankomos, keliaujant nuo vieno kultūros židinio iki kito, t.y. nuo Anykščių iki Guimaraes, kertant Lenkiją, Vokietiją, Prancūziją ir Ispaniją. Visi šias šalis reprezentuojantys filmai yra pelnę Amsterdamo festivalio, vieno iš didžiausių ir prestižiškiausių dokumentinių filmų festivalių pasaulyje, pagrindinius prizus.

Festivalio atidarymo metu anykštėnai ir miesto svečiai galės išvysti Lietuvoje dar nerodytą, tik ką pasaulinę premjerą Leipcige turėjusį nuotaikingą amerikiečių režisieriaus Matto Sweetwoodo filmą „Alaus šalis“. Tai – šmaikšti istorija, pasakojanti apie užsieniečiams sunkiai suprantamą Vokietijos alaus kultūrą, tradicijas ir papročius. Seanse dalyvausiantis režisierius teigia, jog su nekantrumu laukia šio vizito ir susitikimo su kino mylėtojais iš Anykščių:  „Niekada nesu lankęsis Lietuvoje, tad dalyvavimas filmo peržiūroje padės man susipažinti ir suprasti tiek pačią šalį, tiek Lietuvos kino žiūrovus.“

Kaip ir kasmet, be įprastų kino peržiūrų EDOX fiestos lankytojai galės pasimėgauti ir naktiniu seansu, kuriame bus parodyti Lietuvos poetinės dokumentikos klasikų kūriniai (Šablevičiaus, Verbos, Grikevičiaus ir kitų nacionalinio kino autorių filmai).

EDOX fiestos metu žiūrovus kviesime sudalyvauti ir kūrybinėse afrikietiškų būgnų dirbtuvėse, prisidėti prie paramos sunkiau gyvenantiems anykštėnams labdaros seanso metu bei sužinoti žolininkystės paslapčių iš garsios Lietuvos žolininkės Adelės Karaliūnaitės.

Išsamią EDOX festivalio programą rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai