Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Audriaus Stonio filmų retrospektyva – Pompidou centre Paryžiuje

Lapkritį Lietuvos kino centras kartu su Pompidou nacionaliniu meno ir kultūros centru surengs vieno iškiliausių lietuvių dokumentinio kino režisierių Audriaus Stonio darbų retrospektyvą Paryžiuje, rašoma „Lietuvos kino centras“ pranešime spaudai.
A.Stonio retrospektyva
A.Stonio retrospektyva / Organizatorių nuotr.

Lapkričio 7-18 d. dokumentinio kino mylėtojai turės išskirtinę galimybę pirmą kartą Prancūzijoje susipažinti su didelės apimties režisieriaus filmų retrospektyva. Programoje – dvidešimt A.Stonio filmų apimančių laikotarpį nuo 1989 iki 2018 metų.

Renginį lapkričio 7 d. atidarys filmų „Laiko tiltai“ (2018 m.) ir „Skrajojimai mėlynam lauke“ (1996 m.) seansai. Pagrindinis organizuojamos retrospektyvos akcentas – atidarymo ir kitomis renginio dienomis pokalbiui apie dokumentinį kiną bei savo filmus kvies pats režisierius, o lapkričio 9 d. kino studentai ir Pompidou centro lankytojai galės dalyvauti A.Stonio meistriškumo paskaitoje.

Daugiau nei savaitę truksiančio renginio metu kino seansuose – pirmasis A.Stonio trumpametražis filmas „Atverti duris ateinančiam“ (1989 m.), geriausiu dokumentiniu kino kūriniu Europoje pripažintas „Neregių žemė“ (1992 m.), ypatingą vietą A.Stonio kūryboje užimantis filmas „Viena“ (2001 m.).

Renginio dalyviai pirmieji turės galimybę išvysti šiais metais Lietuvos kino centro restauruotus filmus „Griuvėsių apaštalas“ (1993 m.) ir „Ūkų ūkai“ (2006 m.). Į rodomą kolekciją bus įtrauktos ir ankstesnės Lietuvos kino centro ir „Meno avilio“ restauruotų ir suskaitmenintų filmų versijos.

Žiūrovai bus kviečiami susipažinti ir su vėlesniais režisieriaus filmais „Moteris ir ledynas“ (2016 m.), „Raminas“ (2011 m.). Šiuose filmuose neskubantis žiūrovas atras jam paliktą erdvę suvokti filmų herojų išgyvenamas emocijas, prisiminimus ir troškimus. A.Stonio pasirinkti veikėjai nedaugžodžiauja – apie jų patirtis ir aplinkos nešamą krūvį kalbama vaizdais ir kontrastingu garso takeliu.

Vienas ryškiausių Lietuvos dokumentinio kino atstovų režisierius A.Stonys yra nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas (2002 m.), jo filmai apdovanoti daugelyje tarptautinių kino festivalių. Savo kūryboje A.Stonys siekia priartėti ir priartinti žiūrovus prie to, kas nematoma, prisiliesti prie to, kas peržengia kasdienio laiko ir erdvės ribas. Per visą A.Stonio kūrybinį kelią nusidriekia ir gili meilė savo šaliai, atsispindinti tokios kino juostose kaip „Baltijos kelias“ (1990 m.) ar „Skrydis per Lietuvą arba 510 sekundžių tylos“ (2000 m.).

Projektas yra Lietuvos sezono Prancūzijoje 2024 dalis. Lietuvos sezoną Prancūzijoje 2024 organizuoja: Lietuvoje: Lietuvos kultūros institutas prie Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos, bendradarbiaujant su Lietuvos Respublikos ambasada Prancūzijoje, komisarė – Virginija Vitkienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito