Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 03 23

Aušra Kaziliūnaitė apie filmą „Jason Holliday portretas“: „Neįsivaizdavau, kad įmanoma dvi valandas taip susidomėjus klausytis vieno žmogaus kalbėjimo“

Kai kurie žmonės vos įžengę į kambarį gali prikaustyti visų jame esančių dėmesį savo žodžiais ir charizma. Vienas tokių – unikalusis Jasonas Hollidayʼus, apie kurį 1967 m. amerikiečių režisierė Shirley Clarke sukūrė filmą „Jason Holliday portretas“ (Portrait of Jason). Filme įkūnijama slidi riba tarp autentiškumo ir vaidybos tiek savo formaliąja, novatoriška „cinéma verité“ struktūra, tiek pagrindiniu subjektu.
Aušra Kaziliūnaitė
Jason Holliday portretas" Milestone Film & Video / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

1966 metų gruodžio 2-osios naktį Shirley Clarke kartu su mažyte komanda susirinko jos bute viešbutyje „Chelsea“ sukurti filmo. Kabareto žvaigžde siekiantis tapti homoseksualus prostitutas, nepaprastasis Jasonas Hollidayʼus ištisas dvylika valandų priešais kameras pasakojo nebūtus dalykus, dainavo, persirenginėjo ir prisiminė gerus laikus bei blogus poelgius.

Rašytoja, filosofė dr. Aušra Kaziliūnaitė sako, kad filmas „Jason Holliday portretas“ ją tiesiog prikaustė: „Neįsivaizdavau, kad įmanoma dvi valandas taip susidomėjus klausytis vieno žmogaus kalbėjimo. Tai ne tik charizmatiškas pasakojimas apie tai, ką reiškė būti nepasiturinčiu juodaodžiu gėjumi 6-7 dešimtmečio Niujorke, bet ir kūrinys, kuriame ypatingu būdu atsiskleidžia asmenybės neapčiuopiamumas. O dar tas jausmas, kad už sienos kažkur tuo metu, galbūt, gyveno Patti Smith su Robert Mapplethorpe“.

VIDEO: Jason Holliday portretas | KINO PAVASARIS 2021

„Jason Holliday portretas“ žiūrovui atskleidžia nepaprasto, žavingo ir kenčiančio vyro portretą, kuris tuo pačiu metu ir neapsakomai linksmas, ir veriantis širdį, bei kelia klausimus apie rasės, lyties ir socialinio statuso performatyvumą.

Filmą „Jason Holliday portretas“ kovo 18 – balandžio 5 dienomis galima žiūrėti naujame „Kino pavasario“ virtualiame kino teatre, naujos kartos televizijos TELIA TV filmų nuomoje ir namų kino platformoje „ŽMONĖS Cinema.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas