Tiesiogiai

Turime nebaigtų reikalų! 9 valandos apie ateities Lietuvą!Turime nebaigtų reikalų! 9 valandos apie ateities Lietuvą!

2016 05 12

Fenomenali „Žvaigždžių karų“ sėkmė skaičiais

Į pasaulio kino teatrų ekranus praėjusių metų pabaigoje sugrįžę legendiniai „Žvaigždžių karai“ vien per premjerinį savaitgalį pagerino visus kada nors užfiksuotus kino teatrų lankomumo rekordus, o gruodžio viduryje Los Andžele vykusi filmo premjera veikiau priminė prašmatnius kino apdovanojimus, kuriuose raudonu kilimu žengė šimtai pirmo ryškumo garsenybių.
10. „Star Wars The Force Awakens“ filmo premjera
10. „Star Wars The Force Awakens“ filmo premjera / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Žvaigždžių karai“ tituluojami vienu sėkmingiausiu visų laikų kino projektų,

užauginusių didžiulę auditoriją mokslinės fantastikos gerbėjų. Tiesa, aplenkti dviejų režisieriaus Jameso Camerono darbų – „Įsikūnijimo“ (jo premjera įvyko 2009 metais) ir „Titaniko“ (premjera – 1997 metais) – visų laikų daugiausiai uždirbusių filmų sąraše epizodui „Žvaigždžių karai: Galia nubunda“ nepavyko. Iki antrosios vietos pritrūko maždaug 120 milijonų JAV dolerių, pirmosios – 721 milijono.

Garsiai skaičiuojama, kad režisieriaus J.J.Abramso filmo biudžetas siekia įspūdingus 306 milijonus JAV dolerių, neskaitant dar 175 milijonų, kurie buvo skirti rinkodarai ir reklaminėms kampanijoms. Nepraėjus nė pusmečiui po premjeros, remiantis boxofficemojo.com duomenimis, filmo gerbėjai jo kūrėjams ir platintojams jau sunešė daugiau nei du milijardus JAV dolerių. Tokia fenomenali sėkmė buvo prognozuojama nuo tada, kai buvo garsiai paskelbta apie būsimą naujausios dalies premjerą.

Filmo kūrėjų kišenes gausiai pildo ir visų papildomų prekių bei atributikos pardavimai – gerbėjai visame pasaulyje eina iš proto dėl kompiuterinių žaidimų, drabužių, žaislų. Ne kukliai prognozuojama, kad visos su filmu susijusios pajamos gali pasiekti net 10 mlrd. JAV dolerių.

Vien Šiaurės Amerikoje filmas buvo rodomas 4134 kino teatruose. Gerbėjai aktyvumu nenusileido ir Jungtinėje Karalystėje – čia pradėjus prekybą išankstiniais bilietais pardavimo sistemos neatlaikė antplūdžio ir sustreikavo sukeldamos nemažai nepatogumų ir nerimo nekantriems žiūrovams.

„Scanpix“ nuotr./Režisierius George'as Lucasas
„Scanpix“ nuotr./Režisierius George'as Lucasas

Po ilgos pertraukos prie ekranų fantastikos gerbėjus sutraukęs J. J. Abramsas ir aktorių komanda siekė visais įmanomais būdais iki pat premjeros išlaikyti kuo didesnę intrigą ir netikėtumo efektą. „Žvaigždžių karų“ siužetas buvo slepiamas po precedento neturinčia slaptumo skraiste – žurnalistai nesulaukė jokio kvietimo į išankstinę filmo peržiūrą, o kvietimus filmuotis gavę aktoriai turėjo laikyti liežuvį už dantų ne vieną mėnesį. Dažniausiai noriai interviu dalindavusios ekrano žvaigždės vengdavo atsakinėti net į paprasčiausius žiniasklaidos atstovų klausimus.

Laukiamiausiu dešimtmečio filmu pakrikštytoje juostoje vaizduojami įvykiai nutikę po prieš tris dešimtmečius pasirodžiusio 1983-ųjų filmo „Žvaigždžių karai VI: Džedajaus sugrįžimas“. Pirmasis filmas aktorius Harrisoną Fordą, Carrie Fisher ir Marką Hamillą, suvaidinusius Haną Solą, princesę Lėją ir džedajų Liuką Skaivokerį akimirksniu pavertė didžiausio ryškumo žvaigždėmis. Kartu su būriu naujų veidų juos galima išvysti ir gruodį pristatytoje filmo dalyje. Į „Žvaigždžių karų projektą pirmą kartą buvo pakviesta „Oskaro“ laureatė Lupita Nyong'o, kuriai atiteko Maz Kanatos – piratės, kurios pilyje apstu kontrabandininkų iš visos galaktikos, vaidmuo.

Kaip įvertino prisiekę juostos gerbėjai, tiek techniniai filmo sprendimai, tiek režisūra patenkino didžiosios daugumos lūkesčius. Filmo siužetas sukasi apie tai, kad praėjus 30 metų nuo tada, kai buvo sunaikinta antroji „Mirties žvaigždė“ ir suduotas lemtingas smūgis Imperijai, blogio jėgos vėl kyla, pasivadinusios Pirmuoju ordinu. Imperijos ideologija vis dar gyva, nes ją savo veikla kursto naujos grupuotės, o Pasipriešinimo judėjimas bando joms užkirsti kelią. Lukas Skaivokeris netikėtai dingsta, priversdamas abi puses jo ieškoti. Paieškos duoda vaisių, kai geriausias Pasipriešinimo pilotas Poe randa užuominų apie Luko Skaivokerio buvimo vietą.

"Žvaigždžių karų“ franšizę už 4 mlrd. dolerių iš George’o Lucaso kompanijos 2012-aisiais nupirko „The Walt Disney Company“, kuri iki 2019 m. planuoja išleisti dar dvi trečiosios trilogijos dalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas