Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 12 16

Filmas apie vargšus vaikus prie Disneilendo vartų gali varžytis dėl „Oskarų“

Filmas apie benamius vaikus, gyvenančius Floridoje esančio „Walt Disney World“ pramogų parko šešėlyje, gali varžytis su favoritėms laikomoms didelio biudžeto kino juostoms dėl šių metų „Oskarų“ apdovanojimų.
Filmo „Floridos projektas“ komanda: Bria Vinaitė, Willemas Dafoe, Mela Murder, Brooklynn Prince, Christopheris Rivera ir Valeria Cotto
Filmo „Floridos projektas“ komanda: Bria Vinaitė, Willemas Dafoe, Mela Murder, Brooklynn Prince, Christopheris Rivera ir Valeria Cotto / „Scanpix“/AP nuotr.

„Floridos projektas“ (The Florida Project) – režisieriaus Seano Bakerio labai tikroviškas, nepagražintas, bet šiltas pasakojimas – sulaukė netikėto pasisekimo.

Juosta jau turi JAV kritikų apdovanojimų, o tai paprastai rodo, kad filmas turi galimybių pretenduoti į „Oskarus“, be to, pateko į geriausių metų filmų sąrašus abejose Atlanto pusėse.

Tai visai neblogai filmui, kurio iš pradžių niekas nenorėjo paremti ir kurio pagrindinio vaidmens atlikėją S.Bakeris atrado socialiniame tinkle „Instagram“.

Lietuvoje gimusi Bria Vinaitė juostoje vaidina tatuiruotą vienišą motiną, vargingai gyvenančią motelyje su savo septynerių metų dukra. Mergaitės vaidmenį sukūrė Brooklynn Prince.

Filmo premjera įvyko Kanų kino festivalyje šių metų gegužę, ir nuo tada puikios B.Vinaitės ir kitų aktorių vaidybos dėka susilaukė nemažos sėkmės.

„Džiaugiuosi dėl savo aktorių, nes jie to nusipelno, bet stengiuosi į nieką nežiūrėti pernelyg rimtai,“ – naujienų agentūrai AFP sakė S.Bakeris.

„Ne dėl to sukūriau šį filmą,“ – pridūrė režisierius, kuris iš dalies sėmėsi įkvėpimo iš komedijų apie neklaužadas gatvių vaikus, kurios buvo itin populiarios Didžiosios depresijos laikais 4-ajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje.

S. Bakeris apsigyveno pigiame viešbutyje palei gatvę, vedančią iš „Disney World“, norėdamas pats pamatyti, kaip žmonės bando sudurti galą su galu gyvendami „laimingiausia vieta Žemėje“ besiskelbiančio pramogų komplekso pašonėje.

Kita svajonės pusė

„Mane traukia tokios istorijos, kita amerikietiškos svajonės pusė, apie kurią nekalbama,“ – pasakojo S.Bakeris.

„Tie žmonės gyvena pigiuose viešbučiuose po stendais, kuriuose mėginama parduoti svajonę turistams, tačiau negali sau leisti dalykų, kurie jiems bado akis,“ – pridūrė jis.

Šioje rėksmingoje ginklų parduotuvių, ledainių ir restoranų aplinkoje žaidžia, išdykauja ir kelia netvarką filmo herojai vaikai. Jie dažnai bando nukamuoto motelio valdytojo, kurį vaidina Willemas Dafoe, kantrybę.

Filmas nufilmuotas beveik dokumentiniu stiliumi ryškiai violetiniame motelyje „Magic Castle“ („Stebuklinga pilis“). Daugumą vaidmenų atlieka neprofesionalūs aktoriai, viešbučio gyventojai ir pravažiuojantys turistai.

„Norėjau tikros aplinkos ir norėjau, kad dalyvautų bendruomenė,“ – sakė 46-erių režisierius.

S.Bakeris primygtinai reikalavo, kad pagrindinius vaikų vaidmenis atliktų vaikai iš Floridos ir netgi pats surado vieną iš jų – Valerią Cotto (Valeriją Koto), kuriai tuo metu buvo penkeri – netoliese esančiame prekybos centre „Target“.

Lietuvoje gimusi Bria Vinaitė juostoje vaidina tatuiruotą vienišą motiną, vargingai gyvenančią motelyje su savo septynerių metų dukra. Mergaitės vaidmenį sukūrė Brooklynn Prince.

Jaudinantis ryšys

„Tai matome tarsi vaiko akimis. Dauguma suaugusiųjų temų lieka už kadro. Viskas lyg įvyniota į saldainio popierėlį“, – sakė režisierius.

Kaip ir ankstesnis S.Bakerio filmas „Mandarinas“ (Tangerine), išmaniuoju telefonu nufilmuotas translytės sekso darbuotojos portretas, „Floridos projektas“ yra giriamas už pasakojimo subtilumą.

Pasakojimas toks tikroviškas, kad vienas amerikiečių žurnalistas negi paklausė režisieriaus, kaip į jo „dokumentinį filmą“ pateko W. Dafoe.

Iš pradžių S.Bakeris norėjo, kad Heli, taisyklių nepaisančią, tačiau mylinčią motiną, kuri pati yra tarsi vaikas, vaidintų Britney Spears (Britni Spirs), tačiau ilgainiui mintis, kad turtinga ir garsi popmuzikos žvaigždė atliks varguolės vaidmenį pradėjo „atrodyti keista“.

Tuomet „Instagram“ tinkle jis surado B.Vinaitę, atsivežė į Floridą ir savo „iPhone“ telefonu nufilmavo ją ir vaikus siaučiančius prie motelio.

Tarp B.Vinaitės ir B.Prince užsimezgė jaudinantis ryšys.

„Kartą Brooklynn sėdėjo jai ant kelių ir juodvi sudainavo apie 20 dainų, kurių nebuvau girdėjęs, ir aš pamaniau, kad tai tiesiog tobula“, – pasakojo režisierius.

Manoma, kad B.Prince, kuriai buvo vos šešeri, kai buvo kuriamas filmas, gali varžytis dėl „Oskaro“ geriausios antraeilio vaidmens atlikėjos kategorijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas