Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 03 23

Filmas „Gyvenimas akvariume“ – apie viltį net beviltiškiausiose gyvenimo situacijose

„Tai istorija apie tris gerus žmones, kuriuos nedėkingos gyvenimo aplinkybės privertė susidurti su savo sąžine“, – taip „Kino Pavasario“ programų sudarytojas Edvinas Pukšta pristatė islandų režisieriaus Baldvino Zophoníassono filmą „Gyvenimas akvariume“. Liubeko Šiaurės šalių kino dienų geriausias filmas pasakoja apie tris likimo brutaliai supurtytus žmones, gyvenančius netrukus finansų griūtį išgyvensiančioje Islandijoje. Alkoholizmas, prostitucija, finansinės machinacijos bandant susitaikyti su praeitimi, prisitaikyti prie dabarties ir atsispirti nuo akvariumo dugno.
Islandų aktorius Thorsteinn Bachmann
Islandų aktorius Thorsteinn Bachmann / Audriaus Solomino nuotr.

Po kino seanso įvyko žiūrovų pokalbis su vieną iš pagrindinių vaidmenų filme atlikusiu Thorsteinnu Bachmannu, pirmą kartą viešinčiu Lietuvoje. Bet, kaip jis pats sakė, tikrai ne paskutinį, pažadėjęs atsivežti kitą sykį čia ir dukrą bei šiuo metu antrosios besilaukiančią žmoną.

VIDEO: Filmo „Gyvenimas akvariume“ anonsas

Filmas buvo filmuojamas ne vienerius metus – tiek prieš pasaulinę ekonominę krizę, tiek per ją. Paklaustas, kokia Islandija buvo prieš ir kokia yra dabar, aktorius atskleidė, kad islandų visuomenėje per tuos metus įvyko didžiuliai pokyčiai. Prieš krizę pasaulio finansų sostine visai rimtai Reikjaviką norėję paversti bankininkai nebegali susigrąžinti prieš tai buvusio didžiulio visuomenės pasitikėjimo. „Dabar mes grįžome į paauglystę ir vėl mėginame užaugti, tik šį kartą esame atsargesni“, - sako T. Bachmannas, pridūręs, kad su pasekmėmis tvarkytis reikės dar kokius 15 metų.

Filmo „Gyvenimas akvariume“ kadras
Filmo „Gyvenimas akvariume“ kadras

Į klausimą, ar filmas paremtas tikra istorija, svečias atsakė, kad filmas remiasi ne viena gyvenimiška istorija, kurios daugiau ar mažiau tikros. Aktorius pasakojo, kad prieš šio filmo debiutą, dėl savo reputacijos išsigandę bankininkai buvo supanikavę dėl to, kas gali būti parodyta filme. Islandams šis filmas buvo labai svarbus, pusė jų jau matė filmą.

Paklaustas, ar jo vaidinamo personažo barzda buvo tikra, T. Bachmannas prasitarė, kad ne ir prisipažino visą laiką nerimavęs, kad tai bus akivaizdu ir žiūrovui. Tikros barzdos mintis buvo atmesta, nes filmo istorija apima 20 metų, o jaunesnis Mori yra be barzdos.

Kalbėdamas apie vaidmens kūrimą, aktorius pirmiausia visų juokais atsiprašė dėl jo kuriamo personažo lėto būdo, dėl kurio filmas išsitęsė net iki dviejų valandų. Jis pasakojo, kad vaidindamas tokį nevienalytį, sudėtingą personažą, mintyse buvo susikūręs du vaiduoklius. Vienas, tamsusis, buvo jo kairėje ir tempė žemyn. O dešinėje stovėdavo aktoriaus tėtis, miręs metai iki filmavimo, ir pasakodavo juokelius. T. Bachmanno kuriamas Mori personažas net fiziškai turi dvi skirtingas kūno puses. Šiek tiek pakilusia ir prispausta ranka vaikščiojantis personažas, anot svečio, buvo susikurto vaizdinio apie akvariume plaukiančią žuvį, pažeistu peleku, bandančia pakilti nuo akvariumo dugno, rezultatas.

Filmo „Gyvenimas akvariume“ kadras. Aktorė Hera Hilmar
Filmo „Gyvenimas akvariume“ kadras. Aktorė Hera Hilmar

Atsakydamas į klausimą apie filmo partnerę Herą Hilmar, T. Bachmannas prisipažino pažinojęs Herą dar negimusią. Mat studijavo kartu su tuo metu nėščia jos mama. „Hera fantastiška“, - žavėjosi kolege svečias.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas