Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 05

„Norfolke“ sužibusi lietuvė Goda: „Mane surado tiesiog gatvėje“

Įsivaizduokite: einate gatve, prie jūsų prieina nepažįstama mergina ir pasiūlo vaidinti filme: „Ieškome būtent tokio žmogaus, kaip jūs.“ Taip nutiko Jungtinėje Karalystėje gyvenančiai panevėžietei Godai Letkauskaitei. Niekada anksčiau nevaidinusi mergina sutiko su pasiūlymu ir tapo britų trilerio „Norfolkas“ heroje.
Goda Letkauskaitė
Goda Letkauskaitė

„Kino pavasaryje“ įvyko filmo premjera Lietuvoje. „Norfolką“ (orig. „Norfolk“, rež. Martinas Radichas. Filmas pavadintas pagal grafystę Anglijoje) gerai įvertino tarptautiniai kritikai, apibūdindami jį kaip puikų šiuolaikinio modernaus britų kino pavyzdį.

Išskirtinių komplimentų sulaukė pagrindinis filmo aktorius prancūzas Denisas Ménochetas, anksčiau vaidinęs tokiuose filmuose kaip Quentino Tarantino „Negarbingi šunsnukiai“, „Hanibalas“ ir „Robinas Hudas“.

VIDEO: Filmo „Norfolkas“ anonsas

Mistinėje „Norfolko“ istorijoje Goda Letkauskaitė įsikūnijo į imigrantę darbininkę, kurią įsimyli samdomo žudiko (jį ir vaidina D. Ménochetas) sūnus (sparčiai kylantis britų aktorius Barry Keoghanas). Tėvui mergina yra kliūtis vykdant kruviną užduotį, nes ji dirba būtent su tais žmonėmis, kuriuos jam ir reikia nužudyti.

Filme Goda nepasako nė vieno žodžio – tik kartą sušunka režisieriaus sugalvota kalba. Bet jos didžiulių išsigandusių akių žvilgsnis atskleidžia nepavydėtiną personažo charakterį.

Goda Letkauskaitė filme „Norfolkas“
Goda Letkauskaitė filme „Norfolkas“

Pasaulinė filmo premjera įvyko Roterdamo kino festivalyje. Belaukianti filmo seansų Lietuvoje – interviu su pačia Goda Letkauskaite:

Niekada nebuvai vaidinusi anksčiau, bet „Norfolke“ gavai vieną pagrindinių vaidmenį. Kaip tai atsitiko?

Ėjau parku namo ir mane tiesiog susistabdė filmo aktorių atrankos asistentė. Dažniausiai kai kreipiasi nepažįstami žmonės tiesiog pasakau „ne“ ir nueinu, bet tąkart pajutau, kad reikia sustoti – ir nuojauta neapvylė. Ji man pasakė: „Ieškome būtent tavęs“. Režisierius galvoje buvo nusipiešęs fotorobotą, kurį atitikau. Jiems reikėjo merginos didelėmis akimis, smulkaus sudėjimo, kilusios iš Rytų Europos, šiek tiek tamsesnio gymio nei britės. Atsidūriau tinkamu laiku tinkamoje vietoje.

Goda Letkauskaitė ir Denisas Ménochetas
Goda Letkauskaitė ir Denisas Ménochetas

Nežiūrėjau į šį susitikimą rimtai, o ir apie vaidybą niekuomet nedrįsau svajoti. Bet tada gavau pakvietimą į peržiūrą, susipažinau su režisieriumi ir filmo prodiuseriu – supratau, kad viskas iš tikro vyksta. Man pakirto kojas. Pamenu tik vieną jų klausimą: „Ar moki plaukti..?“ (filme kelios scenos vyksta vandenyje – K.V.)

Kaip sekėsi vaidinti?

Tuometinė aš buvau labai panašaus charakterio į mano vaidintą rolę, o ir dauguma scenų – labai natūralios, todėl nebuvo sunku. Tiesa, reikėjo nemažai pavargti su ašaromis – nesisekė pravirkti. Filmo komanda net bandė pūsti į akis specialią miglą, bet viskas buvo labai dirbtina. Galiausiai išmokau atrasti savyje reikalingą jausmą ir jį išreiškiau.

Reikėjo nemažai pavargti su ašaromis – nesisekė pravirkti.

Filme vaidinai kartu su patyrusiu aktoriumi D.Ménochetu. Kaip sekėsi būti greta jo filmavimo aikštelėje?

Šis žmogus yra aukso gabalas, tiek filmavimo aikštelėje tiek gyvenime. Jis niekuomet neleisdavo pasijusti žemesnei nei kiti, išmokė vaidybos gudrybių, rūpindavosi kaip tėtis. Jis išmokė stengtis rodyti tai, ką turiu geriausio. Denisas paaiškino, kad net ir nekalbėdama žodžiais filme galiu kalbėti akimis. Jis padėjo atrasti vidinį „aš“ ir jį panaudoti vaidinant.

Goda Letkauskaitė ir Denisas Ménochetas
Goda Letkauskaitė ir Denisas Ménochetas

Filmuojant tau teko nusikirpti plaukus. Iškart sutikai?

Praeityje ne kartą buvau apsikirpusi trumpai, todėl sutikau lengvai. Bet nemaniau, kad bus taip trumpai! Pradžioje buvo tikrai skaudu, bet juk nusikirpti plaukus – tai ne ranką nusikirsti. Plaukai atauga.

Kaip jauteisi filmo premjeroje Roterdame?

Turiu didžiulę scenos baimę, todėl norėjau kuo greičiau nuo jos nulipti. Denisas ir režisierius tai žinojo, todėl į man užduotus klausimus atsakinėjo jie.

Goda Letkauskaitė ir Barry Keoghan
Goda Letkauskaitė ir Barry Keoghan

Koks jausmas būti kino pasaulyje?

Nerealus. Gyventi kito žmogaus kailyje ir suktis kino virtuvėje buvo viena geriausių gyvenimo patirčių. Mane kinas žavi nuo paauglystės, o dabar, kai patyriau viską pati, žavi dar labiau. Apskritai darbas su dėl meno pamišusiais žmonėmis man yra sielos variklis.

Ar planuoji vaidinti toliau?

Pasitaikius progai, jos tikrai nepraleisčiau. Bet šiuo metu nieko susijusio su kinu, neveikiu, deja… Dirbu internetinėje britiškų drabužių parduotuvėje ir kartais sugrįžtu prie pomėgio paišyti, tapyti ar ką nors paklijuoti.

Goda Letkauskaitė ir Denisas Ménochetas
Goda Letkauskaitė ir Denisas Ménochetas

Iš viso „Kino pavasaryje“ įvyks dar penki „Norfolko“ seansai. Balandžio 9 d. šeštadienį 18:45 val. Vilniuje, kino teatre „Pasaka“ įvyksiančiame seanse filmą pristatys pati Goda Letkauskaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas