Sportas gyvai

Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje

Prieš daugiau nei 20 metų, 2003-iųjų birželio 2-osios naktį (tikrai taip, šaltiniai nurodo net tikslią datą), amerikiečių rašytoja Stephenie Meyer susapnavo, kad vampyras įsimyli merginą, bet tuo pačiu trokšta ir jos kraujo. Užsikabinusi už šio sapno idėjos, rašytoja per tris mėnesius parašė pirmąją knygą „Saulėlydis“, ir kaip sakoma – o visa kita jau istorija.
3 dalis
3 dalis / Telia play nuotr.

„Saulėlydžio“ sagos knygų pasaulyje parduota daugiau nei 160 milijonų kopijų, jų dėka keliems dešimtmečiams į populiariosios kultūros elitą sugrįžo ir vampyrai.

Jei iki šių knygų jie buvo siaubą keliantys ir kraupūs padarai, tai nuo tos akimirkos jie tapo patraukliais, geidžiamais, šiuolaikiškai apsirengusiais ir net žibančiais it deimantai šviesoje. Televizijos ėmė kurti serialus, kino studijos – filmus, konkuruojančios leidyklos leido kitų vampyrų istorijas, o suaugusiųjų rinkoje pasirodė ir erotiniai kūriniai – išskirtinai vyresnei publikai.

Tačiau, kaip parodė originaliosios „Saulėlydžio“ sagos sėkmė – labiausiai šiomis istorijomis domėjosi „young adult“ amžiaus gerbėjai, tad ir visa „vampyrų“ rinka juos įvardijo kaip tikslinę šių romantinių istorijų auditoriją.

Po tokios kraujasiurbių istorijų sėkmės nenuostabu, jog dienos šviesą 2008 metais išvydo ir pirmosios knygos ekranizacija. Pirmojo filmo biudžetas nebuvo didelis, tik apie 37 milijonus dolerių, o juostos sėkmė buvo kiek netikėta net ir patiems kūrėjams. Šiandien filmo pajamos viršija net 400 milijonų dolerių.

Ši saga kino pasauliui pristatė ir du tuomet tik karjerą pradedančius didžiojo ekrano aktorius: pagrindinio vampyro Edvardo vaidmenį atliko britų aktorius Robertas Pattinsonas, o jo mylimosios merginos Belos rolę – amerikiečių aktorė Kristen Stewart.

Beveik visus ekranizacijos sprendimus aršiai komentuodavo didžiulė armija knygų gerbėjų („twihards“), kurie itin asmeniškai reaguodavo į kastingo ar tiesiog tolimesnių sagos dalių naujienas. Net ir filmo dėka dievaičio statusą įgavęs Robertas Pattinsonas iš pradžių nebuvo sutiktas kaip tinkamas kandidatas vampyro Edvardo rolei. Gerbėjams reikėjo laiko jį prisijaukinti.

Kelias kartas jau užauginusi visa žymiausios vampyrų šeimos saga laukia jūsų „Telia Play“ platformoje.

„Saulėlydis“ („Twilight“, 2008)

Pirmasis „Saulėlydžio“ sagos filmas, kuriame susipažįstame su pagrindiniais istorijos herojais: 17-mete moksleive Bela, bei vampyru Edvardu, kurie vienas kitam krenta į akį dar mokykloje. Situacija išties nėra kasdieninė, tačiau, šiai uždraustai meilei įsiliepsnoti jokios kliūtys neatrodo per sudėtingos.

Pirmojoje dalyje viena įspūdingiausių juostos scenų yra vampyrų šeimynos beisbolo varžybos pievoje audros metu. Amerikiečių roko grupė „Muse“ šiai scenai leido naudoti ir savo hitą „Supermassive Black Hole“.

Nuoroda į pirmąją sagos dalį „Saulėlydis“.

Telia play nuotr./1 dalis
Telia play nuotr./1 dalis

„Saulėlydis: Jaunatis“ („The Twilight Saga: New Moon“, 2009)

Antrajame filme toliau stebime intriguojančią, tačiau, komplikuotą šių dviejų įsimylėjėlių meilės istoriją. Nusprendęs, jog ši meilė neturi ateities, Edvardas išvyksta iš miestelio, kuriame jie abu gyvena ir taip suteikia progą Belai jį pamiršti. Įskaudinta jau 18-likametė atranda naują draugystę simpatiško ir draugiško vietinio vaikino Džeikobo draugijoje. Paaiškėja, kad jis – vilkolakis. Merginos pasaulyje nuo šiol ne tik vampyrai, bet ir vilkolakiai.

Nuoroda į antrąją sagos dalį „Saulėlydis: Jaunatis“.

Telia play nuotr./2 dalis
Telia play nuotr./2 dalis

„Užtemimas“ („The Twilight Saga: Eclipse“, 2010)

Trečiojoje dalyje antgamtiškos meilės trikampis įgauna pagreitį. Mergina pasimetusi tarp meilės Edvardui ir simpatijos Džeikobui. Tuo pačiu metu jos gyvenime atsiranda ir dar iki šiol neregėta grėsmė, kuomet miestelį aplanko kerštaujantys ir pikti vampyrai. Norėdami atkeršyti Edvardui už praeities nuoskaudas jie greitai išsiaiškina, jog Bela – silpnoji jo vieta.

Nuoroda į trečiają sagos dalį „Užtemimas“.

Telia play nuotr./3 dalis
Telia play nuotr./3 dalis

„Saulėlydis: Brėkštanti Aušra. 1 Dalis“ („The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 1“, 2011)

Šioje dalyje iš moksleiviško pasaulio įžengiame jau į suaugusių žmonių gyvenimą, nes Bela ir Edvardas atšoka vestuves. Deja, laimė trunka neilgai, mat mergina pasijunta nėščia ir žiūrovas sužinojo, jog ji po savo širdimi nešioja pusiau vampyrą, pusiau žmogų, kuris jos pačios gyvybei kelia pavojų.

Įtampa auga, kuomet visa šeimyna ruošiasi pavojingam Belos vaikelio gimdymui.

Nuoroda į ketvirtąją sagos dalį „Saulėlydis: Brėkštanti Aušra. 1 Dalis“.

Telia play nuotr./4 dalis
Telia play nuotr./4 dalis

„Saulėlydis: Brėkštanti Aušra. 2 Dalis“ („The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 2“, 2012)

Paskutinis sagos filmas ir nesinori per daug atskleisti, kaip baigiasi ši, visą pasaulį pakerėjusi meilės istorija, tačiau, galime paminėti, jog šioje dalyje moksleivė Bela tampa vampyre. Jauna mama ir vampyrė bei naujasis jos gyvenimas, kuris, be abejo, neapseina be jau įprastų šios sagos herojams iššūkių.

Nuoroda į paskutiniąją sagos dalį „Saulėlydis: Brėkštanti Aušra. 2 Dalis“.

Telia play nuotr./5 dalis
Telia play nuotr./5 dalis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius