Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 03 09

„Garbanoto Bosisto“ gitaristas: „Itsi Bitsi“– istorija apie danų hipių legendą“

Kas 60-aisias dėjosi Amerikoje žinome gerai – visos hipių istorijos yra iš ten. O Skandinavijoje? Vienas iš atsakymų – tikrais įvykiais paremtoje daniškoje juostoje „Itsi Bitsi“ apie pirmąją šios šalies roko grupę ir jos lyderio meilės istoriją.
Filmo „Itsi Bitsi“ kadras
Filmo „Itsi Bitsi“ kadras

Filmas nukelia į 1962 m. Daniją, kur miestuose protestuojama prieš branduolinį ginklą ir norima taikos pasaulyje. Įvykių centre – revoliucionierius Eikas, sutinkantis tokią pat merginą Iben. Ji laisvai sėdasi į jo automobilį ir iškeliauja, bet lygiai taip laisvai jį palieka dėl kitų.

Siekdamas, kad Iben būtų su juo, Eikas tampa rašytoju, keliautoju, narkomanu, o galiausiai įkuria „Steppeulvene“ – pirmąją roko grupę Danijos istorijoje.

VIDEO: Filmo „Itsi Bitsi“ anonsas

Vilniaus roko grupei „Garbanotas Bosistas“ tokia tematika nesvetima. Jų muzika inspiruota 7-ojo dešimtmečio roko grupių skambesio ir idėjų. Kaip įrodo grupės populiarumas, hipiškas pasaulio supratimas yra aktualus ir šiuolaikinei Lietuvai, ir už jos ribų: žiemą grupė gerai pasirodė festivalyje Slovėnijoje, o vasarą skris į didžiausią Jungtinės Karalystės naujų grupių festivalį „The Great Escape“ – yra pirmoji grupė iš Lietuvos, ten pakviesta.

„Itsi Bitsi“ premjera Danijoje įvyko tik vasario viduryje, o Lietuvoje filmą pirmieji galės pamatyti „Kino pavasario“ žiūrovai. Belaukiant premjeros dalinamės filmą išskirtinėmis teisėmis mačiusio grupės „Garbanotas Bosistas“ gitaristo Manto Joneikio mintimis apie šią juostą:

Monikos Daužickaites nuotr. /Mantas Joneikis
Monikos Daužickaites nuotr. /Mantas Joneikis

„O jeigu kiekviena karta turi iš naujo pasitikrinti, ką jiems reiškia žodžiai „laisvė“, „meilė“, „žmogus“, ką reiškia žodis „aš“? Jeigu kiekviena karta turi vis greičiau įsisąmoninti visų prieš juos gyvenusiųjų mintis, tam, kad galėtų galvoti savaip? Ar mes jau gyvename žingsneliu į priekį nuo to, kas buvo prieš mus?

„Itsi Bitsi“ yra pasakojimas apie žmogų, mėginusį greitai lėkti per istoriją. Pasakojimas apie Eiką Skaløe, danų hipių laikų legendą, gal net daniškąjį Bobą Dylaną, jo klaidžiojimus po pasaulį ir savo paties galvą. Muzika, rašymas, seksas, narkotikai, kelionės. Arba, kelionės – muzika, rašymas, seksas, narkotikai“, – įspūdžiais dalinosi gitaristas.

Jam filmas pasirodė naivus, todėl labiausiai turėtų patikti paaugliams. „Tai filmas tiems, kurie nori prisiminti, kokį kelią keliavo būdami šešiolikos ar aštuoniolikos", – filmą įvertino „Garbanoto Bosisto" gitaristas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas