Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 15

„Golden Parazyth“ narys Giedrius Širka apie Laurie Anderson filmą „Šuns širdis“

Naujos „Kino pavasario“ programos „Aš esu hibridas“ filmas „Šuns širdis“ – tai esė apie meilę, mirtį ir kalbą. Jį sukūrė amerikietė muzikantė, kompozitorė bei režisierė Laurie Anderson. Žymios elektroninės muzikos grupės „Golden Parazyth“ narys Giedrius Širka jau seniai domisi Laurie Anderson kūrybine veikla, kuri jam atrodo artima. Dalinamės jo mintimis apie filmą „Šuns širdis“.
Grupės „Golden Parazyth“ narys Giedrius Širka
Grupės „Golden Parazyth“ narys Giedrius Širka

„Pradėjęs žiūrėti filmą, pasijutau lygiai taip pat, kaip prieš kelerius metus Lietuvos nacionaliniame dramos teatre, kai lankiausi Laurie Anderson koncerte. Seku jos veiklą ir domiuosi ankstyvąja ir dabartine kūryba. Man įdomu ir jos asmeninis gyvenimas. Žinodamas, kad ji neseniai neteko savo vyro Lou Reed (muzikanto, kurį gerbiau, ir labai išgyvenau, kai jis mirė), aš vis laukiau, ar nebus ir jis paminėtas šitame veikale. Labai patiko paskutinės filmo minutės ir dedikacija jam. Man visada buvo įdomi menininkės pasaulėžiūra ir, mano manymu, labai skvarbus ir pasaulietiškas situacijos mūsų planetoje pajutimas.

VIDEO: Filmo "Šuns širdis" anonsas

Labai patiko šuns sutapatinimas su žmogumi, nes iš esmės visi esame lygūs prieš mirtį ir gimimą.

Pats filmas man patiko. Tai dar viena Laurie Anderson minčių materializacija kine. Dažnai, rodos, ji nupasakoja tam tikrus mano jausmus ar fantazijas. Kaip antai, šiame filme pasakoja, kaip eidama mišku ir rūkydama galvodavo tokias situacijas: žmogus pakelia akis į dangų, o ten – antis gauna širdies smūgį ir krenta jam ant galvos – užmuša vargšą. Lygiai taip pat aš galvodavau mokykloje, kas būtų, jei visi vaikščiotume nuogi, ir, ar tai kažkada taptų įprasta. Tiesiog gera ir įdomu žiūrėti filmą žmogaus, kuriame randi dalelę savęs, kai galvoji apie situacijas, kurios galėtų nutikti, bet tikriausiai niekada nenutiks.

Filmo „Šuns širdis“ kadras
Filmo „Šuns širdis“ kadras

Labai patiko šuns sutapatinimas su žmogumi, nes iš esmės visi esame lygūs prieš mirtį ir gimimą. Šuns istorija puikiai parodo žmogaus ir gyvūno paraleles. Nesu krikščionis, man artima reinkarnacijos idėja. Tikiu energija, kuri tiesiog įgauna kitą pavidalą. Režisierės mintys labai artimos mano religiniam

Mielai rekomenduočiau pasinerti į kiną ir giliai mąstyti mėgstančiam žiūrovui.

mąstymui: čia iš žmogaus gali virsti dirvožemiu arba kokiu nors kastuvu.

Iš esmės, tai sunkus filmas, bet filosofija niekada nebuvo nuobodi, pridažyta kekšė. Mielai rekomenduočiau pasinerti į kiną ir giliai mąstyti mėgstančiam žiūrovui. Tikiuosi, autorė dar sukurs ir daugiau filmų, nes mūsų visuomenė kuo toliau, tuo mažiau mąsto.“

Plačiau apie filmą skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas