Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 08 25

Į ekranus sugrįžta Kanuose apdovanotas filmas „Baigiamieji egzaminai“

Rugpjūčio 25–31 d. į kino ekranus sugrįžta „Kino pavasaryje“ rodyta vieno garsiausių rumunų kino režisierių Cristiano Mungiu intriguojanti drama „Baigiamieji egzaminai“ („Graduation“). Jį bus galima išvysti Vilniaus kino teatruose „Skalvija“ ir „Pasaka“ bei Šiaulių kino teatre „Atlantis Cinemas“.
Kadras iš filmo „Baigiamieji egzaminai“
Kadras iš filmo „Baigiamieji egzaminai“ / Organizatorių nuotr.

„Baigiamieji egzaminai“ 2016 m. Kanų festivalyje C. Mungiu pelnė geriausio režisieriaus apdovanojimą. Tai ne pirmas kartas kuomet rumunų Naujosios bangos pradininkas buvo įvertintas šiame didžiausiame kino festivalyje. 2007 m. jo šokiruojanti drama apie nelegalius abortus Rumunijoje „4 mėnesiai, 3 savaitės ir 2 dienos“ („4 months, 3 weeks and 2 days“) laimėjo pagrindinį Kanų prizą – „Auksinę palmės šakelę“, o 2012 m. jo pasakojimas apie religinio fanatizmo pasekmes „Už kalvų“ („Beyond The Hills“) apdovanotas už geriausią scenarijų.

Šiam kino meistrui būdingas skvarbus, filosofiškas žvilgsnis į visuomenės ydas. C. Mungiu filmai sukrečia, verčia peržvelgti savo moralines ribas ir vertybes. „Aš nieko nesmerkiu. Palieku tai žiūrovui. Filmus kuriu, kad juos žiūrintieji imtų mąstyti“, – sako C. Mungiu.

„Baigiamųjų egzaminų“ centre – švietimo, teisėtvarkos, sveikatos apsaugos sistemose vyraujanti korupcija. Režisierius, pasakodamas savo dukrai gero linkinčio tėvo istoriją, užduoda klausimą – kaip pasielgtumėte jūs? Būtume doras pilietis ar geras, tačiau pūvančios šalies santvarkos žaidimo taisyklėms paklūstantis tėvas?

C. Mungiu filmo „Baigiamieji egzaminai“ herojus Romeo – vidutinio amžiaus daktaras, nuo mažumės auginantis dukrą su mintimi, kad baigusi mokslus ji vyks studijuoti į užsienį. Deja, po netikėto įvykio pradėjus griūti kruopščiai tėvo planuotai dukros ateičiai, Romeo priima sprendimus, kurie kertasi su vaikui diegtomis vertybėmis. Praėjusio režimo žymės, korupcija, asmeninis pasirinkimas, atsakomybė, kompromisai – visa tai nepriekaištingai supinta šioje įtemptoje dramoje.

„Šiame nuo pat pirmųjų akimirkų įtraukiančiame filme jis kalba apie tai, kaip tėvai, susikoncentravę į lūkesčius, susijusius su vaikais, praranda ryšį su realybe, ir vaizdžiai iliustruoja priimamų kompromisų kainą“, – sako „Kino pavasario“ programos sudarytoja Aistė Račaitytė.

Mąstyti raginantis C. Mungiu kinas laukia žiūrovų Vilniuje ir Šiauliuose nuo rugpjūčio 25 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas