Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 09

Į filmo užsienio kalba „Oskarą“ pretenduoja prancūzų, austrų juostos

Prancūzų blokbasteris „Neliečiamieji“ (Les Intouchables) ir „Auksine palmės šakele“ apdovanota austro Michaelio Haneke juosta „Meilė“ (Amour) minimi tarp pagrindinių pretendentų į geriausio filmo užsienio kalba „Oskarą“, kurių šįkart yra labai daug.
„Piliečiui Keinui“ skirta statulėlė
„Oskaro“ statulėlė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pirmadienį paskelbtame pretendentų sąraše yra filmai iš 71 valstybės, tarp jų – Honkongo kino kūrėjo Johnnie To ir kino Chen Kaige, kurio „Sudie, mano sugulove“ (Farewell my Concubine) 1993-aisiais laimėjo pagrindinį Kanų festivalio apdovanojimą, darbai.

Iranas, kurio „Išsiskyrimas“ (Jodai-e Nader az Simin) režisieriui Asgharui Farhadi pelnė šiemetinį geriausio filmo užsienio kalba „Oskarą“, šį kartą jokios juostos nepateikia – praėjusį mėnesį Irano valdžia atšaukė savo kandidatą kilus pasipiktinimui dėl JAV sukurto ir internete paskelbto mėgėjiško antiislamiško filmo.

Olivier Nakache'o ir Erico Toledano „Neliečiamieji“ tapo antruoju pagal Prancūzijoje uždirbtų pinigų kiekį filmu ir didžiausios finansinės sėkmės užsienyje sulaukusia prancūzų juosta.

Joje pasakojama jaudinama ir skaudi istorija apie turtingą suparalyžiuotą prancūzą, kuris po siaubingos avarijos pasisamdo jauną juodaodį, kad šis jį prižiūrėtų.

Austrų kino kūrėjas M.Haneke gegužę pelnė garbingiausią Kanų kino festivalio apdovanojimą – praėjus trejiems metams po pirmosios savo „Auksinės palmės šakelės“, gautos už 2009-ųjų „Baltą kaspiną“ (Das weisse Band).

„Meilė“ yra skaudi istorija apie vyrą ir jo mirštančią žmoną, apie jo pažadą iki pat galo rūpintis ja namuose. Filme fiksuojamos intymios moters fizinio ir psichinio nykimo detalės.

Šias dvi juostas žurnalas „Hollywood Reporter“ vadina ankstyvais favoritais.

Tarp kitų į ilgąjį sąrašą įtrauktų filmų yra Chen Kaige „Įstrigę tinkle“ (Caught in the Web) ir J.To „Gyvenimas be principų“ (Life Without Principle). Iki sausio 10 dienos, kai bus paskelbti „Oskarų“ nominantai, sąrašas bus sutrumpintas iki penkių juostų.

Iranas praėjusį mėnesį paskelbė, kad atšaukia iš „Oskarų“ varžybų savo filmą „Cukraus gabalėlis“ (Yek habe ghand, A Cube of Sugar) dėl „netoleruotino įžeidimo“: antiislamiško filmo „Musulmonų nekaltybė“ (Innocence of Muslims), kuris išprovokavo protestus visame islamo pasaulyje.

2013 metų „Oskarų“ įteikimo ceremonija įvyks Holivudo teatre „Dolby“ vasario 24 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai