2017 03 07

I.Jonynas apie paskutinį J.Nemeco filmą: „Juokingai, pankiškai ir šiek tiek melancholiškai“

„Gyvenimas pralekia greičiau nei prisiminimai apie jį“, – teigė tarptautinį pripažinimą pelnęs čekų režisierius Janas Němecas (1936–2016). Paskutiniame savo filme „Vilkas iš Karališkojo vynuogyno gatvės“ (orig. „Vlk z Kralovskych Vinohrad“, angl. „The Wolf from Royal Vineyard Street“) jis laisvai ekranizuoja kvaziautobiografinius pasakojimus, kurie tampa liūdna komedija, nesentimentaliu gyvenimo atsiminimu. Šią juostą bus galima pamatyti festivalio „Kino pavasaris“ programoje „Aš esu hibridas“.
Ignas Jonynas
Ignas Jonynas / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Šį komišką tikrovės persidengimą su fikcija, kuriame tikri režisieriaus gyvenimo faktai ir įvykiai jungiasi su išgalvotais, įvertino Lietuvos kino ir teatro režisierius Ignas Jonynas. Dalinamės jo komentaru apie netikėtą žanrinį čekų kūrėjo eksperimentą.

79-erių čekų kino veteranas Janas Nemecas paskutiniame savo filme-atsisveikinime elgiasi taip, kaip ir pridera Šveiko šalies klasikui. Jis sukuria savo alter ego Jan John ir prasineša su buitine kamera per savo biografiją. Juokingai, pankiškai ir šiek tiek melancholiškai.

Turbūt nėra nieko ironiškesnio nei pažiūrėti į savo gyvenimą vestuvių filmuotojo akimis. Sumaišyti realybę su fantazija, kiną su „happeningu“, save su išgalvotu herojumi. Tuomet žiūrovas jau pradeda abejoti, ar iš tikro Janas prašė Ivankos tarpininkauti, gaunant jos vyro Donaldo Trumpo rėmimą naujajam savo filmui, ar tikrai įrodinėjo sovietiniam saugumiečiui, kad Franzas Kafka yra pats tikriausias kapitalizmo griovėjas, o iš amerikiečių klerko gavo vizą grįžti namo tik dėl to, kad važiavo laidoti komunizmo.

Šis filmas – eklektiška bufonada, balansavimas tarp tikro ir išgalvoto, kur nebesupranti, ar tai ištrauka iš gyvenimo, ar iš kino. Ko gero, tiesa kažkur pusiaukelėje. Įdomiausia, kad 2016 metais miręs Janas Nemecas taip ir nepamatė šio filmo-testamento, kurį užbaigė jo bičiulis režisierius Tomas Kleinas.

VIDEO: Filmo „Vilkas iš Karališkojo vynuogyno gatvės“ anonsas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas