Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 03 05

Iranas pašaukė pripažinimą pelniusį režisierių atlikti kalinimo bausmę

Irano režisierius Mohammadas Rasoulofas, neseniai laimėjęs prestižinį Berlyno kino festivalio apdovanojimą, buvo pašauktas atlikti vienerių metų laisvės atėmimo bausmę, ketvirtadienį naujienų agentūrai AFP pranešė jo advokatas.
Mohammadas Rasoulofas
Mohammadas Rasoulofas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Iranas Kinas

48 metų Mohammadas Rasoulofas per vasarį vykusį festivalį laimėjo „Auksinį lokį“ už juostą „There Is No Evil“, tačiau negalėjo asmeniškai atsiimti premijos, nes jam buvo uždrausta palikti Iraną.

Trečiadienį M.Rasoulofas tekstiniu pranešimu gavo nurodymą atvykti į kalėjimą ir pradėti atlikti bausmę, duodamas interviu telefonu sakė advokatas Nasseras Zarafshanas.

Anot teisininko, režisierius buvo apkaltintas „propaganda prieš sistemą“ ir pernai buvo nuteistas kalėti vienerius metus.

N.Zarafshanas pareiškė, kad tokia bausmė buvo paskirta jo klientui „daugiausiai“ už ankstesnį filmą „A Man of Integrity“. M.Rasoulofo pasas buvo atimtas 2017 metais, po šios juostos premjeros Kanuose.

Pasak N.Zarafshano, jis rekomendavo režisieriui kol kas nepasiduoti teisėsaugai, atsižvelgiant į naujojo koronaviruso protrūkį Irane.

„Esant perpildytiems kalėjimams... duoti aiškūs teismų nurodymai atidėti kaliniams skirtas bausmes, ir nuosprendžiai nebus vykdomi šiais Irano metais, pasibaigsiančiais po kelių savaičių", - nurodė advokatas.

N.Zarafshanas pridūrė, kad nurodymas atvykti atlikti bausmę, pasiųstas „SMS žinute, neturi teisinio pagrindo". Teisininkas pažymėjo, kad teismas turėtų atsiųsti oficialų nurodymą, kuriame būtų nurodyta, kada jo klientui reikia atvykti.

Anot teisininko, režisierius buvo apkaltintas „propaganda prieš sistemą“ ir pernai buvo nuteistas kalėti vienus metus.

Iranas bando sustabdyti naujojo koronaviruso protrūkį, per pastarąsias dvi savaites šalyje jau pareikalavusį 107 žmonių gyvybių. Irane šiuo virusu užsikrėtė jau daugiau kaip 3,5 tūkst. žmonių.

Tarnybos uždarė mokyklas ir universitetus, atšaukė svarbius kultūros ir sporto renginius bei sutrumpino darbo valandas.

Pareigūnai suteikė 54 tūkst. kalinių leidimą laikinai išeiti į laisvę – tikriausiai dėl padidėjusio susirūpinimo, kad virusas gali išplisti kalėjimų sistemoje.

M.Rasoulofo naujasis filmas kritikuoja Irano mirties bausmių sistemą. Šioje juostoje vaizduojamos keturios iš dalies susijusios istorijos apie budelį ir myriop nuteistųjų šeimas.

Kaip nurodo žmogaus teisių organizacija "Amnesty International", 2018 metais šiitiškoje respublikoje mirties bausmės buvo įvykdytos mažiausiai 253 žmonėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas