Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 04 01

J.Čerškutė apie J.Triero filmą: „Tikiuosi, mūsų visų ateitis bus kaip šio filmo pabaigos kadras“

„Užteko afišinės filmo nuotraukos, tos bėgančios, laimingos moters veido, kad suprasčiau – esu pasiilgusi norvegų režisieriaus Joachimo Triero kino“, – sako literatūrologė dr. Jūratė Čerškutė. Jos pažintis su šiuo režisieriumi prasidėjo seniai, nuo jo debiutinio filmo „Repriza“ (2006), paskui buvo „Oslas, rugpjūčio 31-oji“ (2011). Būtent iš šių Triero filmų ji pažino ir įsidėmėjo aktorių Andersą Danielseną Lie, kuris, žinoma, vaidina ir naujausiame režisieriaus filme „Blogiausias žmogus pasaulyje“ (2021).
Jūratė Čerškutė
Jūratė Čerškutė / Redos Mickevičiūtės nuotr.

J.Čerškutė sako, kad yra gana keista „Blogiausią žmogų pasaulyje“ žiūrėti 2022 metų kovą, kai Ukrainoje vyksta karas, ir visi puikiai žino, kas yra blogiausias arba blogiausi žmonės pasaulyje šiuo metu.

„Kita vertus, filmas vis dėlto geba dviem valandoms atitraukti nuo realybės, perkeldamas į laiką ir problemas iki karo, į Oslą ir jame gyvenančiųjų sankirtas, į mikrovidinius pasaulius ir nematomus jų įtrūkius“, – teigė ji.

Literatūrologei atrodo, kad šis filmas lengvai kopijuoja knygos formą, jis ir įspėja apie tai, iškart po pavadinimo: „Filmas susideda iš 12 skyrių, prologo ir epilogo“.

„Gaila, kad nepridurta: sykiais, kai herojai tylės, mes išgirsime ir visažinį pasakotoją“, – šypteli ir prisimena paskutinį kartą tokį sutikusi Dominiko Grafo filme „Fabianas“.

VIDEO: Blogiausias žmogus pasaulyje (The Worst Person in the World) I KINO PAVASARIS 2022

Filmo „Blogiausias žmogus pasaulyje“ dėmesio centre – Julija ir jos gyvenimas, kurio didžiąją, ekrane matomą, dalį užima santykiai su vyresniu, save gyvenime jau įtvirtinusiu vaikinu Akseliu, savęs ir laimingumo paieškos, XXI amžiuje paaštrėjęs (ne)motinystės klausimas.

„Apskritai, šitas filmas, kaip ir visa vadinamoji Oslo trilogija, kuriai priklauso minėtieji ir mano žiūrėtieji Triero filmai, yra pasakojimas, tiksliau – skirtingos jo versijos apie šiuolaikybę (su visa jos atributika, problematika, žmogiškaisiais (ne)meilės santykiais ir žodynu) ir apie šiaurietiškumą, apie tą su niekuo nesupainiojamą nordic“, – sako J.Čerškutė.

Ji prisipažįsta niekada nebuvusi Osle, tačiau būtent šie trys filmai kuria jausmą, kad šis miestas yra neblogai pažįstamas ir netgi pasiilgtas. „Taip pagalvojau žiūrėdama pirmuosius filmo kadrus“, – prisipažįsta ir sako, kad buvo pasiilgusi skandinaviško kino: nuosaikiai gražiuose interjeruose ar peizažuose lėtai vystomų sutelktų vidinių dramų, fokuso ne į išorę, o į vidų, tą žmogiškąjį – tai pakankamai idealiai visuose Triero filmuose atspindi Andersas Danielsenas Lie.

„Julijos vaidmens atlikėja Renate Reinsve šiame filme jam nenusileidžia ir netgi jį pranoksta. Jos personažas – įsimintinas, nepaisant vietomis erzinančio (nes labai jau gyvenimą kasdienį, buitinį primenančio) vėjavaikiškumo, naivumo ar tiesiog begal tiksliai ištransliuoto moteriško nervo“, – kalba J.Čerškutė.

„Blogiausias žmogus pasaulyje“ Jūratei pasakoja apie kasdienybės paprastumą ir tą kasdienybę kuriančius mūsų pasirinkimus. Jie nebūtinai yra lengvi, geri ar išties pasirenkami – visi Julijos gyvenimo pokyčiai neįkyriai ir nedidaktiškai primena „žmogus planuoja, Dievas juokiasi“ ir kuria mūsų visų egzistencijos ir tikrybės trapumą, iš kurio neretai ir tveriasi stiprybė.

Asmeninio archyvo nuotr./Kadras iš filmo „Blogiausias žmogus pasaulyje“
Asmeninio archyvo nuotr./Kadras iš filmo „Blogiausias žmogus pasaulyje“

„Filmui artėjant link pabaigos Akselis sako, kad „pasaulis, kurį aš pažinojau, pranyko“. Ko gero, tą patį, tik visiškai kitomis aplinkybėmis, šiandien gali sakyti daugelis, kaip ir įgarsinti Akselio klausimą: ar mes dar turime ateitį? – svarsto literatūrologė ir nori viltis, kad tikrai ją turime, nes šiandien, labai stipriai padėdami kitiems, ją kuriame. – Tikiuosi, ji bus tokios pat emocijos, kaip pagrindinis plakatinis šio filmo kadras, kaip visa šitos stebuklingai, laimingai ir išsilaisvinančiai bėgančios Julijos subtiliai magiška linija, virsianti pagrindiniu naratyvu, o ne jo pauze.“


„Kino pavasaris“ kovo 24–balandžio 3 dienomis vyksta kino teatrų ir namų ekranuose visoje Lietuvoje. Dalį filmų festivalio metu žiūrovai gali matyti namų kino platformose „kpplius.lt“, „Telia TV“, „Žmonės Cinema“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas