Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 11 08

Jubiliejinė „Scanorama“ prasidėjo su islandišku humoru ir užsienio svečiais

Ketvirtadienio vakarą Vilniaus kino centre „Forum Cinemas Vingis“ tvyrojo šventinė nuotaika – čia iškilmingai atidarytas dešimtasis Europos šalių kino forumas „Scanorama“. Per vienuolika dienų Vilniuje ir Kaune, keturias Klaipėdoje ir dvi Šiauliuose „Scanorama“ žiūrovams pasiūlys dėmesio vertų debiutuojančių ir jau pripažintų kūrėjų filmų.
Hilmaras Gudjonssonas ir Hafsteinnas Gunnaras Sigurdssonas
Hilmaras Gudjonssonas ir Hafsteinnas Gunnaras Sigurdssonas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 1 „Scanorama“

„Sveikindamasi su žiūrovais dešimtoji „Scanorama“ dėkoja jums visiems už ištikimybę. Be jūsų nebūtų ir mūsų, – atidarymo ceremonijoje sakė festivalio direktorė dr. Gražina Arlickaitė. – Šiemet į „Scanoramą“ atvyksta labai gausus būrys svečių ir kiekvieną dieną prieš filmą ir po jo su žiūrovais susitiks koks nors talentingas, gabus kino kūrėjas iš kurios nors Europos šalies. Jau greitai atvyks Vokietijos dokumentinio kino pasididžiavimas Ulrike Ottinger ir, žinoma, mes visi sulauksime didžiosios viešnios iš Šiaurės ir galėsime jai pasakyti: „Sveika, Liv Ullmann!“

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Deaimtojo Europos aalių kino forumo Scanorama atidarymas.
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Dešimtojo Europos šalių kino forumo „Scanorama“ atidarymas.

Ištikimiausiems festivalio gerbėjams ir svečiams, užpildžiusiems didžiausią Lietuvos kino salę, atidarymo filmą „Bet kuriuo keliu“ pristatė patys šios kino juostos kūrėjai – islandų režisierius Hafsteinnas Gunnaras Sigurdssonas ir vienas pagrindinių filmo aktorių Hilmaras Gudjonssonas. Svečių iš Islandijos garsiai išsakytos mintys tapo įžanga į pernai sukurtą filmą „Bet kuriuo keliu“ „apie vienatvę, keistos draugystės pradžią ir tragikomišką žmogaus egzistencijos menkumą“.

„Man didelė garbė, kad mano filmas atidaro šį festivalį. Mums šis projektas yra ypatingas, – tikino režisierius H.G.Sigurdssonas. – Tai mano pirmas vaidybinis filmas. Tiesa, prieš tai norėjau kurti kitą filmą, bet planus sužlugdė Islandiją ištikusi ekonominė krizė. Tačiau aš vistiek labai norėjau ir nusprendžiau kurti kiek įmanoma mažesnio biudžeto filmą su tik dviem aktoriais ir vienu keliu.“

Filme „Bet kuriuo keliu“ vieną iš dviejų pagrindinių vaidmenų sukūrė tada dar studentas H.Gudjonssonas, savo patrakusiu vaidmeniu pelnęs ne tik publikos, bet ir kritikų simpatijas. Šiemet Berlyno kino festivalyje organizacija „European Film Promotion“ šiam aktoriui skyrė „Shooting stars“ apdovanojimą už geriausią jaunojo aktoriaus sukurtą vaidmenį būtent šiame filme.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Deaimtojo Europos aalių kino forumo Scanorama atidarymas.
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Dešimtojo Europos šalių kino forumo „Scanorama“ atidarymas.

„Man buvo malonu gauti „Shooting stars“ apdovanojimą, bet viskas prasidėjo nuo šio režisieriaus skambučio man ir šio filmo, todėl tikiuosi, kad jūs žiūrėdami mėgausitės filmu, o ne tik jame vaidinančia žvaigžde“, – šmaikštavo aktorius, privertęs visą salę kvatotis ir pozityviai nusiteikti būsimam filmui.

Šiemet jubiliejinė „Scanorama“ žiūrovams parodys naujausius ir tarptautiniuose festivaliuose pripažintus filmus, dvi išsamias retrospektyvas, pristatys konkursinę programą, lietuvių kino premjeras bei pakvies į koprodukcijos forumą.
Vilniuje „Scanoramos“ filmai bus rodomi lapkričio 8-18 d., Kaune – lapkričio 15-25 d., Klaipėdoje lapkričio 22-25 d., Šiauliuose lapkričio 24-25 d. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai