Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 12 07

Kinas Lietuvoje uždirbo 17 mln eurų: kiek iš jų teko Vilniaus miestui?

Pernai vien kino sektoriaus Lietuvoje pajamos siekė per 17 mln. eurų. Lietuviški kino filmai uždirbo daugiau nei 3 mln. eurų, o bilietų į kino filmus parduota daugiau nei Lietuvoje gyvena žmonių. Apie šią ir kitą realią kultūros ir kūrybinių industrijų sektoriaus kuriamą naudą diskutuoti kviečia gruodžio 12 dieną Vilniaus rotušėje vyksiantis kultūros forumas „Kultūra, miestas, regionas“.
Kino teatras „Skalvija“ atnaujino kino salę
Kino teatras „Skalvija“ atnaujino kino salę / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Kultūrinės ir kūrybinės industrijos Lietuvoje sukuria apčiuopiamos ekonominės naudos, tačiau trūksta supratimo, kad tai – ne tik dvasinis, bet ir materialus turtas, šalies ekonominės ir socialinės gerovės šaltinis. Kuriama šių industrijų vertė svarbi ir miesto, ir regiono raidai“, – tikina Nacionalinės kūrybinių ir kultūrinių industrijų asociacijos direktorė Roma Survilienė.

Tai įrodo ir pernai metų statistika: teatro bilietų Lietuvoje parduota už daugiau nei 12 mln. eurų, kino – daugiau nei 18 mln. eurų. Tuo tarpu vien kultūros eksportas sudarė daugiau nei 130 mln. eurų, daugiau nei pusė jo – beveik 80 mln. eurų – knygų eksportas.

Pasak Romos Survilienės, ateityje šios industrijos įgaus tik dar daugiau aktualumo. „Neišvengiamai robotizuotoje ateityje vienu iš svarbiausių gebėjimų taps žmogaus kūrybiškumas, o kūrybinės ir kultūrinės industrijos – tai tos sritys, kur žmogaus robotas pakeisti nesugebės“, – mano Nacionalinės kūrybinių ir kultūrinių industrijų asociacijos direktorė ir kviečia jau dabar apie ekonominę ir socialinę kultūros ir kūrybinių industrijų sektoriaus kuriamą vertę diskutuoti kultūros forume.

Forume kalbės ir diskusijose dalyvaus Prezidentės vyriausioji patarėja Rūta Kačkutė, Nacionalinės kūrybinių ir kultūrinių industrijų asociacijos valdybos pirmininkas, kino prodiuseris Kęstutis Drazdauskas, „ERGO Insurance“ Lietuvoje generalinis direktorius Saulius Jokubaitis, Belgijos, Prancūzijos bei Lenkijos kultūrinių bei kūrybinių industrijų atstovai.

Pagrindinėje forumo sesijoje bus aptariamos kultūros politikos aktualijos, o diskusijoje svarstoma, ką turime nuveikti, kad kultūra taptų strateginiu šalies prioritetu. Užsienio svečiai pasidalins įžvalgomis apie kultūros ir kūrybinių industrijų įtaką miesto ir regiono raidai.

Antrojoje forumo dalyje vyks dvi paralelinės sesijos. Sesija „Festivaliai miestui ir Europai“ skirta festivalių vadovams ir organizatoriams, joje bus pristatytos dvi tarptautinės iniciatyvos: Europos festivalių asociacijos veikla ir Šiaurės-Baltijos šalių festivalių platforma.

Antroji sesija – „Kūrybinis miestas“ – skirta kūrybinio miesto temai. Jos metu Krokuvos ir Kauno miestų atstovai pasidalins patirtimi apie dalyvavimą UNESCO kūrybinių miestų tinkle, vienijančiame 180 miestų iš 72 šalių.

Forumą „Kultūra, miestas, regionas“ organizuoja Nacionalinė kūrybinių ir kultūrinių industrijų asociacija, bendradarbiaudama su ES programos „Kūrybiška Europa“ biuru Lietuvoje ir Vilniaus rotuše. Forumą globoja Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija. Forumą remia Vilniaus miesto savivaldybė, Lietuvos kultūros taryba ir Prancūzų institutas Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas