Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2012 10 01

Kino kodas: „Balsuok už mane“ – rinkėjų mulkinimo žinynas

JAV artėja rinkimai, ir Šiaurės Karolinos kongresmenas Kemas Bredis (akt. W.Ferrellas) iki skausmo žino, ką daryti, kad būtų perrinktas dar vienai, jau penktai kadencijai. Tačiau labai nelaiku „išlenda” nepatogi informacija apie jo nesantuokinius ryšius.
Zachas Galifianakis filme „Balsuok už mane“
Zachas Galifianakis filme „Balsuok už mane“ / Kadras iš filmo

Naudodamiesi proga, kai kurie rėmėjai nusprendžia pastatyti ant kito „žirgo”. Naujasis keistasis Kemo konkurentas – putlusis Martis Haginsas (akt. Z.Galifianakis), pasiryžęs mesti iššūkį favoritui. Neišvengiamai prasideda nuožmi rinkiminė kova, kurioje leistina netgi išdulkinti varžovo žmoną. Naujokas greitai supranta, kad dėl valdžios kai kurie, atsiprašant, politikai nedvejodami parduotų sielą velniui, jeigu tik jį kur rastų. Primena situaciją mūsų tėvynėje, tiesa? Tad Marčiui anksčiau ar vėliau teks pačiam sau atsakyti į klausimą, ar jis to nori ir ar tikslas pateisina bet kokias priemones.

Išvados 

Žaismingas ir kandus rinkėjų mulkinimo žinynas „Balsuok už mane” pasirodo pačiu laiku, kai žydruosiuose ekranuose matome iš kailio besineriančius kandidatus į Seimą. Dauguma jų akivaizdžiai paisto niekus. Juokingiausia, jog kai kuriuos filme pademonstruotus rinkiminius triukus politikai iš tiesų naudoja, ir gana sėkmingai. Pavyzdžiui, gausiai ir dažniausiai be reikalo vartoja Dievo vardą, veidmainiškai šlovina šeimynines vertybes, demonstruoja tariamą vyriškumą medžioklėje ar naikintuve, bando užliūliuoti rinkėjus bendromis demagoginėmis frazėmis, nukreipdami dėmesį nuo esminių problemų.

Kai kurie personažai finale  nemotyvuotai persiauklėja, ir žiūrovas gauna dar vieną lengvai iš atminties blėstančią komediją rinkimų tematika.

Ir tai nuolat suveikia, nes žmonių atmintis trumpa, o rinkimus skiria net ketveri metai. Be to, dauguma rinkėjų kandidatus renka, vadovaudamiesi ne protu, o emocijomis. Tai įrodyta tyrimais. Taigi, filmo tema dabar ypač aktuali, o scenarijuje naudojamas juodasis humoras pakankamai aštrus. Kai kurie epizodai praktiškai prilygsta S.B.Coheno juokeliams. Bėda, kad W.Ferrellas kaip komikas yra pernelyg infantilus. 

Jam geriausiai sekasi vaidinti elfus bei kitokias keistas būtybes. Todėl kandi politinė satyra neišvengiamai atmiešiama holivudine lyrika. Kai kurie personažai finale netikėtai ir nemotyvuotai persiauklėja, ir žiūrovas galiausiai gauna dar vieną lengvai iš atminties blėstančią komediją rinkimų tematika. Labiausiai šiai istorijai trūksta nuoseklumo ir plėšrumo.

Ta proga galima tik pridurti, jog vienas geriausių, kupinas ironijos filmų apie politikos užkulisius – „Čarlio Vilsono karas”. O iš naujausių darbų apie tai, kaip iš tiesų daroma politika, rekomenduoju pasižiūrėti politinį trilerį „Purvini žaidimai”. Tiesa, tai ne komedijos.

Faktai apie filmą ir įvertinimas 

„Balsuok už mane“ (The Campaign) JAV, 2012  m., 80 min. 
Režisierius Jay Roachas. 
Vaidina: Zachas Galifianakis, Willas Ferrellas, Sarah Baker ir kiti.
ĮVERTINIMAS 2/4

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas