Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti
2013 07 25

Kino kodas: „Baltųjų rūmų šturmas“ – griovėjo Rolando kompiuteriniai miražai

Vienas iš būdų ugdyti pasididžiavimą savo šalimi – viešai, pasimėgaujant sugriauti svarbiausią valstybės pastatą ir po to iš jo griuvėsių išvaduoti įkaitus bei juodąjį lagaminėlį su branduolinių raketų paleidimo kodais.
„Baltųjų rūmų šturmas“
„Baltųjų rūmų šturmas“ / Kadras iš filmo

Šįkart režisierius Rolandas Emmerichas siūlo pažiūrėti, ko gali imtis JAV vidaus priešai ar pernelyg patriotiški patriotai kartu su nusikaltėliais ir buvusiais kariškiais, kai individualus pyktis susimaišo su globalia paranoja.

Dėl viso šito savo rezidencijoje įkalinamas JAV prezidentas Džeimsas Sojeris (akt. J.Foxxas). Laimė, visai netyčia tuo metu su ekskursija rūmuose klaidžioja patriotiškas policininkas Džonas Keilas (akt. Ch.Tatumas) su dukra Emile. Vyrukas greitai įvertina padėtį ir imasi padėti prezidentui slapstytis nuo negailestingų grobikų. Žiūrovai kartu su pasauliu užgniaužę kvapą stebi, kaip neišvengiamai artėjama prie Trečiojo pasaulinio karo slenksčio.

Išvados

Tie, kurie mano, kad filmai „Taikinys Nr. 1“ ir „Operacija „Argo“ buvo pernelyg propagandiniai, turės iš naujo nukalibruoti savo nuomonę, išvydę naujausią propagandinį „šedevrą“. Mat R.Emmerichas, kaip koks animacinio filmo herojus Ralfas, yra tiesiog užprogramuotas griauti miestus („Nepriklausomybės diena“) ar net visą pasaulį („2012“), visa tai patiekdamas su didžiuliu patosu pagal visas holivudinio grandiozinio kino taisykles.

Jūsų laukia mąstymo nealinantis, specialiaisiais efektais prisodrintas rinkinys „Pirmyn, Amerika!“, kurį nuo seno mielai vartoja kiekvienas tikras patriotas.

Jis puikiai žino, kokius elementus naudoti, kad išspaustų žiūrovui ašarą. Pavyzdžiui, viena Baltųjų rūmų darbuotoja, kurią vaidina M.Gyllenhaal, tiesiai šviesiai viršininkui pareiškia, kad sugeba plušėti be atvangos, varoma tik kavos ir patriotizmo. Ir tai ne vienintelis juokingas, deklaratyvus epizodas.

Čia jūs nerasite to subtilumo ir išraiškingų herojų, tokios įtampos kaip „Argo“ ar „Taikinyje Nr. 1“. Tačiau čia iš dangaus it balandžiai kris malūnsparniai, baseine maudysis limuzinai, raketos numušinės „Boeing“ lainerius. Žodžiu, jūsų laukia įprastinis, mąstymo nealinantis, nuotykiais bei specialiaisiais efektais prisodrintas rinkinys „Pirmyn, Amerika!“, kurį nuo seno mielai vartoja kiekvienas tikras patriotas.

O tai šiuo atveju reiškia, jog atsparus kulkoms Džonas Keilas, padedant savo mažajai dukrelei ir socialiniams tinklams, nubaus kaltuosius, kartu išpirkdamas savo kaltę prieš dukrą, kas yra daug svarbiau, negu vieno, kad ir prabangaus namo sugriovimas. Juk visa tai – tik kompiuteriniai miražai.

Faktai apie filmą ir įvertinimas

„Baltųjų rūmų šturmas“ (White House Down) JAV, 2013  m., 130 min.
Režisierius Rolandas Emmerichas
Vaidina: Chaningas Tatumas, Jamie Foxxas, Maggie Gyllenhaal ir kiti.
ĮVERTINIMAS 2/4

VIDEO: „Baltųjų rūmų šturmas“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius