Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 01 18

Kino kodas: „Miegančių drugelių tvirtovė“, arba Naktinės plaštakės skrenda į šviesą

Mūsų gyvenimus valdo atsitiktinumai, paskatinantys griebtis vieno ar kito veiksmo. Pokyčiams pribrendusi vidutinio amžiaus moteris Monika (akt. J.Lapinskaitė) jaučia, kad sutuoktinis (akt. V.Balsys) jau nebeilgai gyvens su ja. Negana to, kad jis turi meilužę (akt. S.Janušauskaitė), bet dar ir nėščią!
Vytautas Balsys
Vytautas Balsys ir Janina Lapinskaitė filme „Miegančių drugelių tvirtovė“ / Kadras iš filmo

Todėl nedidelis incidentas, kai prieš jų automobilį iššoka prostitutė, suveikia kaip ženklas kitaip pažvelgti į pasaulį. Monika pasisiūlo pagloboti tris iš Vokietijos dėl prostitucijos deportuotas merginas: Gitaną (akt. G.Giedraitytė), Eglę (akt. E.Gudavičiūtė) ir Kristiną (akt. M.Polikevičiūtė). Įsitaisiusios vaizdingame Žemaitkiemio dvare, kuris filme priklauso Monikai (ir jos vyrui Linui ?), keturios gracijos imasi šio bei to mokytis.

Keistis patirtimi ir kita svarbia informacija. Toks nevienadienis psichoterapijos seansas turėtų padėti merginoms pasikeisti – be abejo, į gerąją pusę, o Monikai – į kitokią pusę. Pajausti tikro, nuodėmingo gyvenimo skonį. Bet artėjant finalui, vėl išlenda negailestingo ir paradoksalaus likimo ranka, sumaišanti kai kurias kortas, kad būtų dramatiškiau.

Kadras ia filmo/Vytautas Balsys
Kadras iš filmo„Miegančių drugelių tvirtovė“

Išvados

Nepailstantis moterų tyrinėtojas (vojeristas?) Algimantas Puipa pasirinko aktualų siužetą apie šiuolaikinės migracijos grimasas. Prostitutės savo noru ar per prievartą, atsidūrusios toli nuo tėvynės – skaudi išsivaikštančios tautos tema. Ir visa tai patiekta tradiciniame šiam režisieriui lyriniame filosofiniame padaže. Estetiškuose interjeruose ir peizažuose – it drugeliai besiblaškančios jaunos, agresyvios, gyvenimu nusivylusios sielos.

Bėda, kad užauginta įtampa ir dramatizmas išgaruoja filmo finale. Būtent tuomet, kai labiausiai tikimasi sulaukti emocinės kulminacijos.

Nors pradžia nuobodoka, vėliau jaunųjų aktorių sukurti ryškūs personažai ir gyvi, tikroviški dialogai (malonus netikėtumas!) įtraukia į veiksmą. Šioje komandoje ypač išsiskiria Elzės Gudavičiūtės vaidyba. Perspektyvi mergina, dievaži. Bėda, kad užauginta įtampa ir dramatizmas išgaruoja filmo finale. Būtent tuomet, kai labiausiai tikimasi sulaukti emocinės kulminacijos. Dėl to reiktų kaltinti nevykusiai nufilmuotus bei sumontuotus baigiamuosius epizodus (numanomas nužudymas ir tragiška avarija).

Be abejo, galima atspėti, kas nutiko, tačiau tai išblaško, nelabai įtikina ir net suerzina. Scenarijaus sėkmę lemia įvairūs komponentai, tačiau bene svarbiausias iš jų - personažo dvasinė kaita. Žiūrovui įdomu, kaip įvykiai ekrane pakeičia herojų, ko jį nauja situacija išmoko arba neišmoko. Tokią intriguojančią evoliuciją akivaizdžiai patiria Eglė, o kai kuriems kitiems personažams to trūksta. Aktorinio meistriškumo ir gyvumo ypač pritrūko filme vaidinančiam režisieriui Vytautui Balsiui.

Taigi, kiekvienam savas spektras. Gimę skraidyti tamsoje, ne visi pripranta prie akinančios saulės. Bet pabandyti verta, nors gali būti rizikinga.

Faktai

„Miegančių drugelių tvirtovė“ Lietuva, 2011  m., 100 min.
Režisierius Algimantas Puipa.
Vaidina: Janina Lapinskaitė, Elzė Gudavičiūtė, Vytautas Balsys, Severija Janušauskaitė ir kiti.
ĮVERTINIMAS 2,5/4

VIDEO: FIlmo „Miegančių drugelių tvirtovė“ anonsas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas