Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2013 06 08

Kino kodas: „Tarp dviejų pasaulių“ – kai meilė nugali fiziką

Bet kokioje santvarkoje visuomenė neišvengiamai, anksčiau ar vėliau išsisluoksniuoja į elitą ir varguolius. Pagrindinė priežastis – skirtingi žmonių sugebėjimai ir charakterio bruožai. Mūsų likimą, „kategoriją“ ar kastą, karjeros perspektyvas nulemia ir tokie faktoriai, kaip geografija, sveikata arba... gravitacija.
Kirsten Dunst ir Jimas Sturgessas
Kirsten Dunst ir Jimas Sturgessas / Filmo „Tarp dviejų pasaulių“ stop kadras.

Įsivaizduokite du paralelinius pasaulius visiškai greta vienas kito.  Maždaug kaip pasaulį ir antipasaulį. Viršuje – moderniame Rojuje gyvena miela mergina Yden (akt. K.Dunst), o pragariškoje, murzinoje Apačioje – Adamas (J.Sturgessas). Jiedu įsimyli vienas kitą, bet likimas juos išskiria. Išradingasis Adamas, trokšdamas atkurti nutrūkusius ryšius, suranda originalų būdą slapčia prasmukti į viršų, tačiau tą padaryti labai pavojinga. Ar porelei pavyks įveikti visuomenės ir gravitacijos dėsnius?

Išvados

Prieš keliolika metų žiūrovus stulbino vaizdinga drama „Kur nuneša sapnai“. Jos autoriai sukūrė neregėtą pomirtinio pasaulio vaizdą, kuriame R.Williamso herojus ieškojo savo mirusios žmonos. Ir štai – dar labiau beprotiška (ir, reikia pasakyti, pseudomokslinė) vizija apie du gravitacijos atskirtus pasaulius, kurios pretekstas – paprasta ir net banali meilės istorija. Istorija tikrai neužburianti, nors aktoriai puikūs. Nepasistengta suteikti filmui ir ryškesnio socialinio atspalvio ar komentaro. Laimė, nuo pat pradžių, nuo pirmųjų titrų jus užburs šių pasaulių vizija ir nepaprastai keistos idėjos (pavyzdžiui, rožinių bičių medus, kuris šiame dvisluoksniame pasaulyje veikia kaip antigravitacinė jėga).

Leiskitės nešami šių fantazijų ir jūsų neerzins akivaizdūs klausimai bei tuščiavidurė istorija, tarsi plūduriuojanti tarp dviejų pasaulių ir nežinanti, kuriuo keliu pasukti.  

Nežinia, kas paskatino tokį scenaristo bei scenografo išradingumą, bet didžiajame ekrane matant tokias grožybes, galima daug ką atleisti. Beje, ir erdvinis vaizdas labai kokybiškas, mat filmuota 3D technika. Leiskitės nešami šių fantazijų ir jūsų neerzins akivaizdūs klausimai bei tuščiavidurė istorija, tarsi plūduriuojanti tarp dviejų pasaulių ir nežinanti, kuriuo keliu pasukti.  

Labai gerai, kad drąsūs ir kūrybingi autoriai išbando naujas idėjas. Taip, pavyzdžiui, elgiasi itin originalus britų rašytojas fantastas China Mieville‘is, sukūręs naują kryptį literatūroje, vadinamą „New weird“. Vienoje naujausių savo knygų „Miestas ir miestas“ jis perkelia skaitytojus į erdvę, kurioje fiziškai egzistuoja du miestai. Jų gyventojai neturi teisės žiūrėti į greta stovinčius pastatus, priklausančius kitam miestui, juos suvokti, nors viskas greta. Tokie minčių eksperimentai ne tik filosofijoje ar moksle, bet ir kine gali suteikti naują postūmį šiai vis labiau stabarėjančiai meno rūšiai.

Faktai apie filmą ir įvertinimas

„Tarp dviejų pasaulių“ (Upside Down) Kanada ir Prancūzija, 2012 m., 120 min.
Režisierius Juanas Solanas.
Vaidina: Jimas Sturgessas, Timothy Spallas, Kirsten Dunst.

ĮVERTINIMAS 3/4

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas