Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 01

„Kino pavasario“ direktorės Vidos Ramaškienės filmų dešimtukas

Kovo 21 d. Vilniuje ir Kaune, o kovo 22 d. dar 17-oje miestų prasidės festivalis „Kino pavasaris“. Jo sumanytoja ir direktorė dalijasi savo 10 favoritų.
1. Vida Ramaskiene
1. Vida Ramaskiene / Audriaus Solomino ir Roberto Daskevičiaus nuotr.

1. „Netikėta meilė“ (Unexpected Love, rež. Juan Vera, Argentina, programa „Metų atradimai“)

Organizatorių nuotr./Kadras iš filmo „Netikėta meilė“
Organizatorių nuotr./Kadras iš filmo „Netikėta meilė“

Mano kartos filmas. Istorija apie tuščio lizdo sindromą, apie tai, ką veikti dviese, kai namuose nelieka vaikų. Nurodinėti jiems, kaip gyventi iš toli? Susirasti meilužį? O gal pamėginti iš naujo įžiebti išblėsusią ugnį? Vienareikšmiškai – mano filmas!

2. „Vasara“ (Summer, rež. Kiril Serebrenikov, Rusija, Prancūzija, programa „Meistrai“)

Retro pasakojimas apie legendą. Mums, vyresniesiems, primenantis laiką, kai už laisvę buvo kovojama dainomis. Jaunuosius žiūrovus, neabejoju, pakerės itin moderni forma ir atmosfera, šiek tiek primenanti dabartinius laikus. Ir muzika, žinoma!

3. „Kafarnaumas“ (Capernaum, rež. Nadine Labaki, Libanas, Prancūzija, JAV, programa „Festivalių favoritai“)

Organizatorių nuotr./Kadras iš filmo „Kafarnaumas“
Organizatorių nuotr./Kadras iš filmo „Kafarnaumas“

Kaip išgyventi, kai griūva pasaulis? Kai tau vos dvylika, o reikia pasirūpinti ne tik savimi, bet ir mažąja sesute. Mažojo aktoriaus vaidyba tokia įtikinama, kad, rodos, žiūri dokumentiką. Vaikai lengvai užbūrė Kanų kino festivalio žiuri, ji filmui skyrė specialųjį prizą.

4. „Vagiliautojai“ (Shoplifters, rež. Hirokazu Kore-eda, Japonija, programa „Meistrai“)

Liūdnas, bet labai šviesus filmas, nuskynęs pagrindinius Kanų kino festivalio laurus. Ir vėl vaikai, kurių varginanti kasdienybė persipynusi su džiaugsmu, solidarumu, tyra draugyste ir svarbiausiomis gyvenimo vertybėmis. Filmo kadras, kai mažieji herojai pirmą kartą išvysta jūrą, manęs nepalieka, štai, jau keletą mėnesių.

5. „Putino liudininkai“ (Putin's Witnesses, rež. Vitaly Mansky, Latvija, Šveicarija, Čekija, programa „Meistrai“)

Įspūdinga dokumentika apie žmogų, siekiantį savo svajonės ir tapusį tos svajonės įkaitu. Ką daryti, kai kelio atgal nebėra? Kai vartai užsiveria? Man valdovo tirono problema kine pasirodė labai įdomi.

6. „Iki dugno“ (Playing Hard, rež. Kinga Dębska, Lenkija, programa „Festivalių favoritai“)

Šį filmą norėčiau paskirti visoms išėjusioms ir visoms kenčiančioms moterims. Juk tokių yra daugybė ir Lietuvoje. Filmo pavadinimas – simbolinis: kai geri iki dugno, iki dugno ir eini. Jei kam atrodo, kad alkoholikėmis tampa tik gyvenimo paraštėse atsidūrusios moterys, teks savo suvokimą pakeisti, nes geria teisėjos, gydytojos profesorės ir studentės.

7. „Išgyventi vasarą“ (Summer Survivors, rež. Marija Kavtaradzė, Lietuva, programa „Europos debiutų konkursas“)

Labai norėčiau, kad šią puikią istoriją kine pamatytų kuo daugiau žmonių ir Lietuvoje, ne tik kino gerbėjai užsienio festivaliuose. Šis kelio filmas yra šviesus, o istorija apie prie jūros keliaujančią trijulę ir jų Vasaros gatvės demonus – kupina vilties.

8. „Panikos ataka“ (Panic Attack, rež. Paweł Maślona, Lenkija, programa „Festivalių favoritai“)

Tiesą sakant, man buvo naujiena, kad jos egzistuoja. Tik pažiūrėjusi filmą pradėjau klausinėti, ogi – tikrai! Filmas mane įsuko į netikėtų, juokingų įvykių sūkurį, kuriame kasdienybė virsta tikra, juoduoju humoru pagardinta koše.

9. „Andželo istorija“ (Angelo, rež. Markus Schleinzer, Austrija, Liuksemburgas, programa „Kritikų pasirinkimas“)

Kostiuminių filmų gerbėjams. Ir tiems, kurie senose istorijose dairosi šios dienos atspindžių. XVIII amžiaus problemos gyvos ir šiandien, visuomenė vis dar mokosi priimti svetimą. Ką slepia prabanga tviskantys aukštuomenės rūmai ir įmantrių drabužių klostės? Režisūra čia tikra istorija paremtą pasakojimą kilstelėja į įdomaus, stilingo kino lygį.

10. „Pasaulis priklauso tau“ (The World Is Yours, rež. Romain Gavras, Prancūzija, programa „Festivalių favoritai“)

Vincento Casselio ir Isabellės Adjani gerbėjams. Gal kiek jaunesniems nei aš. Fantastiškas humoras, ne mažiau įspūdinga muzika, Paryžiaus vaizdai, kriminalinis prieskonis ir svaiginantis filmo tempas. Lyg būtum atsidūręs populiariame gatvės muzikos vaizdo klipe.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas