2020 03 27

„Kino pavasario“ kulinariniai filmai įkvepia gaminti ir filosofuoti

Šiuo metu namų ekranuose vykstantis festivalis „Kino pavasaris“ pristato jau kasmete tradicija tapusius ir savo žiūrovą atradusius kulinarinius filmus. Šiemet jie vėl pasakoja apie išskirtines asmenybes: vieno populiariausių pasaulio restoranų įkūrėją, genijumi vadinamą ispaną Bittorą Arginzonizą ir ekstravagantiškais patiekalais iš laukinių augalų garsėjantį korėjietį Jiho Im. Programoje – netgi filosofinis kulinarinis filmas.
Kadras iš filmo „Klajojantis šefas“
Kadras iš filmo „Klajojantis šefas“

Barbekiu kultūra mūsų šalyje vis sparčiau auga, o medžio ir dūmo kvapas lietuviams tampa vis artimesnis. Tad eksperimentams virtuvėje įkvėpimu taps režisieriaus Iñaki Arteta filmas „Šefas Bittoras Arginzonizas: gyvenimas tyloje“ (Bittor Arginzoniz, Living In Silence). Jis nukelia į Ispanijos kalnų kaimą, kur įkurtas „Asador Etxebarri“. Tai trečias geriausias restoranas pasaulyje, į kurį maisto gurmanus atvilioja unikalaus šefo B. Arginzonizo ant žarijų kepti šedevrai ir dūmo kvapas.

Savo patiekalams gaminti ispanų šefas naudoja tik vietinius produktus, o šie kepami garsiosiose paties sukonstruotose kepsninėse. Vietinės medienos dūmo kvapas sodriai įsigeria į kiekvieną patiekalą. O nauji receptai ir gaminimo būdai gimsta restoraną supančių kalnų tyloje.

VIDEO: Šefas Bittoras Arginzonizas: gyvenimas tyloje I KINO PAVASARIS 2020

Ar skonis gali būti gražus?

Pasak „Kino pavasario“ programos sudarytojos Aistės Račaitytės, sparčiai išpopuliarėjęs kulinarinio kino žanras netruko atsirasti ne vieno svarbaus kino festivalio programose, taip pat San Sebastiano ir Berlyno. „Kulinarijos tema yra pakankamai siaura ir sudarant programą vis sunkiau rasti originalių filmų. Džiugu, kad šiemet pavyko atrinkti filmus, kuriuose į šį žanrą žvelgiama kūrybingai“, – džiaugiasi A. Račaitytė.

Programos sudarytojai ispano Sergio Piera filmą „Verdantis grožis“ (Cocinar Belleza) šmaikštaudami vadina pirmuoju filosofiniu kulinariniu filmu. Žymūs įvairių disciplinų menininkai diskutuoja netikėtu klausimu: ar skonis gali būti gražus? Paradoksalu, kad mene plačiai vartojama grožio sąvoka niekuomet nesiejama su skoniu.

VIDEO: Verdantis grožis l KINO PAVASARIS 2020

Ekstravagantiška 108 patiekalų vakarienė

Trečiasis kulinarinis filmas – „Klajojantis šefas“ (The Wandering Chef). Režisierius Hye-Ryoung Park iš Pietų Korėjos keliauja kartu su Jiho Im, garsėjančiu ekstravagantiškais patiekalais iš Pietų Korėjos gamtoje rastų laukinių augalų, žolelių, samanų, šaknų. Kartą savo ilgesingose klajonėse vyras sutinka nepaprastą senutę, ir ši ima atstoti niekada nepažintą motiną. Šefas ryžtasi paruošti jai visatą simbolizuojančią 108 patiekalų vakarienę.

„Tai filmas apie „Michelin“ žvaigždutes ir sėkmingą restoraną užnugaryje palikusį skonių stebukladarį. Jis grįžta ne tik į gamtą, o tai tapo madinga ir tarp Vakarų aukštosios maisto kultūros atstovų, bet ir pas paprastus žmones“, – pasakoja A. Račaitytė.

VIDEO: Klajojantis šefas I KINO PAVASARIS 2020

Festivalio namuose repertuarą raiste čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis