Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 20

„Kino pavasario“ nuolaidos senjorams, lietuviškai įgarsinti filmai ir specialūs seansai neįgaliesiems

Kovo 21-ąją Vilniuje ir Kaune, o nuo kovo 22 dienos ir visoje Lietuvoje prasidėsiantis festivalis „Kino pavasaris“ šiais metais parodys 170 kruopščiai atrinktų filmų. Festivalis ir toliau tęsia savo siekį būti kuo labiau prieinamas ir patogus įvairioms visuomenės grupėms.
„Kino pavasaris“
„Kino pavasaris“ / „Kino pavasario“ nuotr.

Bendradarbiaujant su Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga ir Lietuvos kurčiųjų draugija bus organizuojami du kino seansai, pritaikyti klausos ir regos negalią turintiems žiūrovams. O senjorai 19-oje miestų galės įsigyti bilietus už žemesnę kainą, dalis filmų bus įgarsinta lietuviškai.

„Ieškome įvairiausių būdų kaip mažinti atskirtį ir padaryti gerą kiną prieinamą Lietuvoje kuo plačiau. Pirmąkart pamėginome filmus pritaikyti klausos ir regos negalią turintiems asmenims. Taip pat rodysime nemažai filmų, įgarsintų lietuviškai“, – pasakoja festivalio direktorius Algirdas Ramaška.

Įgarsinta lietuviškai

Festivalio filmų platinimo Lietuvoje koordinatorius Rimantas Oičenka teigia, kad idėja įgarsinti filmus lietuvių kalba kilo per projektą „Kino karavanas“: „Pastebėjome, kad Lietuvos regionų gyventojai mieliau renkasi tokius filmus, nes nėra įpratę skaityti subtitrų. Tai aktualu ir senjorams, nes kai kuriems subtitrus įskaityti sekasi sunkiai, kiti jų tiesiog nespėja sekti.“

Tarp 14 įgarsintų kino kūrinių atsirado ir du animaciniai filmai visai šeimai – „Mano mažoji sesutė Mirai“ (Mirai, rež. Mamoru Hosoda) ir švedų „Gordonas ir Padi“ (Gordon & Paddy, rež. Linda Hambäck).

Filmai turintiesiems regos ir klausos negalią

Kovo 28-ąją įvyks du seansai su garsiniu vaizdavimu. Bus rodomas lietuvių kino kūrėjos Marijos Kavtaradzės debiutinis filmas „Išgyventi vasarą" (Summer Survivors). Regos negalią turintys ar silpnaregyste sergantys asmenys filmą galės patirti per ausines. M.Kavtaradzės kūriniui garsinio vaizdavimo tekstą (GV) rengusi Vilniaus universiteto Kauno fakulteto dėstytoja doc. dr. Laura Niedzviegienė teigia, kad toks darbas kelia tikrai daug iššūkių: „Reikia kuo objektyviau pasakoti tai, kas vyksta ekrane, stengtis neužgožti veikėjų kalbos ir kitų svarbių garsų. Jei filme daug dialogų, tuomet mažai vietos įsiterpti, o jei veikėjai mažakalbiai, turi daug komentuoti, nes negali auditorijos palikti tyloje ir nežinioje".

VIDEO: Filmo „Išgyventi vasarą“ anonsas

Vienas populiariausių festivalio filmų, Japonų režisieriaus Hirokazu Kore-eda vaidybinis filmas „Vagiliautojai" (Shoplifters), taip pat pritaikytas klausos negalią turintiems žmonėms. Įvyks du šio filmo seansai su specialiais subtitrais kurtiesiems ir neprigirdintiesiems (SKN) kino teatre „Forum Cinemas Vingis" kovo 29 d. ir kovo 30 d.

VIDEO: Vagiliautojai | Kino Pavasaris 2019

Specialios kainos senjorams

Į darbo dienomis dienos metu vykstančius „Dienos filmo“ seansus senjorai galės eiti už simbolinę kainą. Detalesnę informaciją apie kainas galima rasti kino teatrų interneto svetainėse arba festivalio svetainėje.

Į darbo dienomis iki 16.20 vykstančius festivalio seansus senjorai galės eiti už simbolinę kainą.

Forum Cinemas (Vingis, Akropolis, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje) - 2,50 Eur.

Panevėžio Garsas - 3,00 Eur.

Alytaus Dainava, Utenos Kino Namai, Anykščių Kino Namai, Druskininkų Vandens Parkas, Birštono Kultūros Centras, Visagino Kultūros Centras, Jonavos Kultūros Centras, Šakių Kultūros Centras, Mažeikių Kultūros Centras, Tauragės Kultūros Centras - 2,00 Eur.

Bilietų kaina senjorams į visus seansus (pateikus pažymėjimą):

Forum Cinemas (Vingis, Akropolis, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje) - 4,50 Eur.

Romuva, Klaipėdos Arlekinas, Utenos Kino Namai, Anykščių Kino Namai - 4,00 Eur.

Gargždų Minija, Varėnos Kultūros Centro Kino Salė, Telšių Žemaitės Dramos Teatras - 2,00 Eur.

2019 metų festivalio programą rasite čia.

Apie festivalį

24-asis Vilniaus tarptautinis kino festivalis „Kino pavasaris“ vyks 2019 metų kovo 21–balandžio 4 dienomis 19-oje šalies miestų. Praėjusiais metais „Kino pavasaris“ sulaukė 116 551 žiūrovo, tad yra didžiausias kino renginys Lietuvoje ir vienas ryškiausių kino festivalių Rytų Europoje. Projektą remia Lietuvos kino centras, finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Europos Sąjungos programa „Kūrybiška Europa“ MEDIA, Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio, Alytaus, Marijampolės, Mažeikių, Jonavos, Utenos, Visagino, Druskininkų, Anykščių, Varėnos, Šakių, Birštono savivaldybės ir privatūs rėmėjai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas