Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 05

„Kino pavasaris“ ir prezidentės inicijuota kampanija „Už saugią Lietuvą“ kviečia į seansą-diskusiją apie smurtą šeimoje

Statistika rodo, kad Lietuvoje daugiau nei pusė susituokusių porų išsiskiria. Paprastai skyrybos skaudžiau nei suaugusius užgriūva vaikus. Kaip taikiai pasidalinti vaiką ar vaikus, kai nelieka šeimos? Šis klausimas dažnai sukelia dar vieną bėdą – manipuliacijas ir kitas psichologinio, o gal net fizinio smurto formas. Festivalis „Kino pavasaris“ ir šiemet prisijungė prie Prezidentės saugumo kampanijos „Už saugią Lietuvą“, tad kovo 5 d. 19 val. kviečia moteris į filmo „Sūnaus globa“ seansą-diskusiją apie saugią aplinką šeimoje.
Kadras is filmo „Sūnaus globa“
Kadras is filmo „Sūnaus globa“ / Projekto partnerio nuotr.

Diskusijoje dalyvaus smurtą patyrusios ir prieglobstį Krizių centre radusios moterys, šiandien jau galinčios garsiai kalbėti apie patirtus išgyvenimus. Pokalbį moderuos projekto „Normalios bobos eina OUT“ iniciatorė Dovilė Filmanavičiūtė.

Išankstiniame festivalio seanse-diskusijoje dalyvaus ir Vilniaus miesto krizių centro direktorė, artimoje aplinkoje smurtą patiriančių moterų gynėja Nijolė Dirsienė, Paramos vaikams centro įkūrėja, pozityvios tėvystės mokymų pradininkė Lietuvoje, psichologė Aušra Kurienė.

Projekto partnerio nuotr./Kadras is filmo „Sūnaus globa“
Projekto partnerio nuotr./Kadras is filmo „Sūnaus globa“

Šiemet „Kino pavasarį“ kovo 15 d. atidarys sukrečianti prancūzų režisieriaus Xavier Legrand‘o psichologinė drama „Sūnaus globa“ (angl. „Custody“, pranc. „Jusqu'à la garde“), kurioje pasakojama apie tėvų kovą dėl nepilnamečio sūnaus globos. Meistriška, įtempta istorija primena žiūrovui apie visuomeniškas, gyvybes gelbstinčias pareigas.

Kovo 5 d. 19 val. kino teatre „Forum Cinemas Vingis“ bus surengtas šio filmo išankstinis seansas ir pratęsta jame keliamiems klausimams skirta minėta diskusija. Bilietus į seansą galima įsigyti čia .

„Prancūzijoje kas dvi su puse dienos viena moteris miršta nuo savo vyro rankos. Dažniausiai tokia tragedija įvyksta prieš ar po to, kai prasideda skyrybų procesas. Tokių situacijų kiekvienas atrasime ir savo kaimynystėje, kiekvienas galime prisidėti, kad jų būtų kuo mažiau arba visai neliktų. „Sūnaus globa“ tik įrodo, kad labai daug kas priklauso nuo mūsų pilietinės pozicijos – likti pasyviais stebėtojais ar prisiimti atsakomybę ir pasiūlyti pagalbą“, – įsitikinęs diskusijai besiruošiantis festivalio „Kino pavasaris“ vykdantysis direktorius Algirdas Ramaška.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Algirdas Ramaška
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Algirdas Ramaška

Venecijos kino festivalyje už geriausią režisūrą ir debiutą apdovanotos dramos „Sūnaus globa“ išankstiniai seansai kovo 5 d. 19 val. taip pat vyks Kaune ir Klaipėdoje.

Prie kampanijos „Už saugią Lietuvą“ prisijungęs „Kino pavasaris“ kviečia ir į kitus jautrias bei skaudžias šeimos problemas nagrinėjančius filmus:

  • į tarp Pakistano religinių dogmų ir Norvegijos vakarietiškų malonumų atsidūrusios paauglės ir jos šeimos istoriją „Ką žmonės pasakys“ („What Will People Say“, rež. Iram Haq);

  • į psichologinį trilerį „Vienintelis vaikas“ („Last Child“, rež. Shin Dong-seok) apie šeimą, kuri nežino, kaip elgtis su berniuku, dėl kurio žuvo jų sūnus;

  • į Giedrės Beinoriutės ekranizaciją pagal Lauros Sintijos Černiauskaitės romaną „Kvėpavimas į marmurą“, kurioje gvildenama jautri įsivaikinimo tema;

  • į lenkišką Kūčių vakarienę „Tyli naktis“ („Silent Night“, rež. Piotr Domalewski), taip atpažįstamą emigracijos bangos paveiktai, dažnai pykčių per retus giminės susitikimus neišvengiančiai Lietuvai.

Visą 2018 m. „Kino pavasario“ filmų programą galima pamatyti paspaudus čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas