Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 08 02

Kino teatruose pirmasis bendros Sakartvelo ir Lietuvos gamybos filmas „Namė“

Nuo šio penktadienio į kino teatrus atkeliauja pirmasis bendros Sakartvelo (Gruzijos) ir Lietuvos gamybos filmas „Namė“ (Namme, 2017), kurio premjera įvyko Tokijo tarptautiniame kino festivalyje. Festivalyje „Namė“  kartu su kitais 15 atrinktų filmų varžėsi pagrindinėje konkursinėje programoje. Filmas iš viso rodytas daugiau nei dešimtyje tarptautinių kino festivalių: Šanchajaus tarptautiniame kino festivalyje, Talino „Black Nights“ kino festivalyje, Göteborg kino festivalyje, Vilniaus tarptautiniame kino festivalyje „Kino pavasaris“ ir kt. Pastarajame „Namė“ buvo įtrauktas į programą „Festivalių favoritai“, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Kadras iš filmo „Namė“
Kadras iš filmo „Namė“

Sakartveliečių režisieriaus Zaza Khalvashi filmas – tai moderni pasaka, kurioje persipina senovės sakartveliečių mitų elementai. Jauna mergina Namė perima seną šeimos darbą – prižiūri gydomųjų galių turintį šaltinį. Visi trys vyresnieji jos broliai jau seniai pasuko skirtingais keliais ir vienintelė Namė kartu su tėvu tęsia šeimos tradiciją. Taučiau rūke paskendusio kaimelio ramybę pamažu pradeda drumsti šiuolaikinis pasaulis.

Režisieriaus teigimu, „Namė“ yra filmas apie tylą, kuriame išryškėja modernaus ir tradicinio gyvenimo jungtis. „Aš gyvenu kalnų kaimelyje. Vieną rytą išeidamas į balkoną pamačiau medžio šaką, padengtą pirmuoju sniegu. Kai išlindo saulė, sniegas pradėjo tirpti. Krentantys lašai sukūrė nuostabų garsą. Tada aš nusprendžiau, kad noriu sukurti filmą, kuris galėtų paaiškinti tylą ir tai, kaip garsas aidi tokioje aplinkoje“, – apie filmo idėją pasakojo režisierius.

Filmuodamas „Namę“, režisierius daugiausia dirbo su neprofesionaliais aktoriais, tarp kurių ir pagrindinį vaidmenį įkūnijusi Mariska Diasamidze.

Prie filmo kūrybos prisidėjo ir lietuvių kūrėjai – garso režisierius Jonas Maksvytis ir dainininkė Jurga Šeduikytė, kurios sukurta muzika panaudota filme. Vaizdo post-produkcijos darbus atliko „Madstone“, garso – „UP Records“.

Filmo gamintojai BAFIS (Sakartvelas) ir Tremora (Lietuva). Filmą finansavo Sakartvelo nacionalinis kino centras ir Lietuvos kino centras.

VIDEO: NAMME TRAILER LT

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas