Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 22

Kuriamas istorinis filmas apie pokario Lietuvą

„Pelėdų kalnu“ vadinama unikali Kauno Žaliakalnio vieta garsėja gražia gamta, išskirtine architektūra ir turtinga istorija. Vieną su šia vieta susijusią visai Lietuvai svarbią istoriją išvysime ir naujame režisieriaus Audriaus Juzėno filme.
Audrius Juzėnas
Audrius Juzėnas / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Režisierius A.Juzėnas filmuoja naują vaidybinį filmą – istorinę dramą „Pelėdų kalnas“.

Tai pasakojimas apie pokario Lietuvą, paremtas scenaristo Prano Morkaus biografijos motyvais. Laikotarpis, kai Antrasis pasaulinis karas baigėsi, o Lietuvoje įsitvirtino okupacijos režimas, bandomas atskleisti per socialinį kauniečių, ypač jaunesnių – to meto gimnazistų – gyvenimą.

„Mes grįžtam istoriškai į 1946 metus – tai yra antri-treti okupacijos metai, kuomet keičiasi ideologija, keičiasi režimai ir tame lūžyje žmonėms reikia pasirinkti – ar jie vis tik nori grįžti į Vakarus, ar bandyti kolaboruoti su, vadinkim, Stalino kompanija. Ir tame, pavadinkime, pasirinkimų lauke mes turime jaunus žmones, kurie ką tik baigė gimnaziją, ir jų gyvenimas irgi labai sudėtingoj situacijoj – jie nieko neturi, jų iliuzijos žlugusios, arba jie pasirenka kovoti rezistencijoj, arba jie važiuoja į Sibirą, arba tiesiog bando pritapti prie tos visuomenės, kuri tuo metu formuojama Lietuvoj“, – kalbėjo būsimo filmo režisierius.

„Pranas Morkus aprašė pokario penkmetį, tai yra 1947-1952 metai. Tai yra partizaninis laikotarpis ir istorija yra, matyt, pusiau, gal net visiškai biografinė, mes dažnai spėliojam, kuris būtent iš personažų yra scenarijaus autorius, nes jis ir pats neneigia, kad tai yra autentiška ir tikrų įvykių istorija“, – sakė filmo prodiuserė Justina Ragauskaitė.

Filmo veiksmas vyksta 1947-1951 metais Kaune, tad ir didžiajai daliai filmavimų pasirinktas būtent Kaunas, nes šiame mieste buvo lengviau rasti filmo laikotarpį atitinkančių vietų. Filmavimo aikštelėmis virs ne tik vadinamasis „Pelėdų kalnas“ su ant jo įsikūrusiu Juozo Zikaro memorialiniu muziejumi, bet ir Lietuvos zoologijos sodas, Vytauto Didžiojo universiteto botanikos sodas, „Romuvos“ kino centras, Juozo Tumo-Vaižganto memorialinis butas, Tado Ivanausko Obelynės sodyba ir Pirmasis fortas.

„Didžioji dalis bus filmuojama vis tik Kaune, nes ir pats siužetas pagal scenarijų vyksta Kaune. Tai viena. Antra – na, visgi Kaunas yra daugiau išsaugojęs to laikmečio autentikos. Turėsim dar vieną pamainą Meškiuose, kas yra Tauragės rajone, nes ten vienintelė vieta Lietuvoj, kur radom apleistą, apgriautą kirchę (bažnyčią – LRT.lt), ir keletą pamainų Vilniuje“, – pasakojo J.Ragauskaitė.

Filme vaidina 46 aktoriai, tarp jų ir jau žinomi vardai: Aleksas Kazanavičius, Dainius Svobonas, Juozas Meškauskas, Monika Bičiūnaitė, pagrindinį vaidmenį filme „Ekskursantė“ atlikusi jaunoji aktorė Anastasija Marčenkaitė ir kiti. Filmavimas vyks dviem etapais – pirmasis baigsis gruodį, o vėl į aikštelę filmavimo grupė grįš pavasarį.

Kuriant šią juostą dirba beveik 400 žmonių, dauguma jų – lietuviai.

Filmo premjera numatyta 2018 metų vasario 16-ąją, minint Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio jubiliejų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas