Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 10 31

Lapkričio 1-ąją – dokumentinio filmo apie kunigą, partizaną A.Svarinską premjera

Lapkričio 1-ąją, Visų šventųjų dieną, LRT televizija kviečia į premjerą. 14 val. bus rodomas dokumentinis filmas „Alfonsas Svarinskas“. Filmo autoriai – žurnalistas dr. Andrius Gudauskas ir režisierius Juozas Sabolius – siūlo herojaus istoriją išgirsti archyviniuose kadruose iš jo paties lūpų, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Alfonsas Svarinskas
Alfonsas Svarinskas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Filmo kūrėjai atgaivino daugybę atsiminimų apie įvairius A.Svarinsko gyvenimo etapus. Jis – partizanas, kalinys, pogrindžio darbininkas, Seimo narys, partizanų bei kariuomenės kapelionas, kunigas, kurio bekompromisę kovą už tiesą, tikėjimą įvertino ir Popiežius Jonas Paulius II, ir JAV prezidentas Ronaldas Reaganas.

Monsinjoras A.Svarinskas (1925–2014) gimė Ukmergės apskrityje, Kadrėnų kaime. Nors būdamas gimnazistas svajojo apie karininko profesiją, vis dėlto apsisprendė būti dvasininku. Kauno kunigų seminarijoje būsimasis kunigas A.Svarinskas savo dvasios tėvu buvo pasirinkęs vyskupą kankinį Teofilių Matulionį, kuris šiemet paskelbtas palaimintuoju.

Įkvėptas šio kankinio pavyzdžio monsinjoras pasuko atkaklios kovos už Lietuvos laisvę keliu. A.Svarinskas nelaisvėje praleido 21 metus: Intoje išbuvo dešimt metų, Mordovijoje – šešerius ir Permės srityje – penkerius metus. Atkūrus Lietuvos Nepriklausomybę A.Svarinskas buvo išrinktas į Aukščiausiąją Tarybą, paskirtas pirmuoju atkurtos Lietuvos kariuomenės kapelionu. Jis daug dirbo, kad būtų įamžintas Lietuvos partizanų atminimas.

Filmo autoriai pabandė aprėpti visą sunkių išgyvenimų paženklintą monsinjoro gyvenimo kelią ir rasti atsakymą į klausimą „Kas vis dėlto yra Svarinskas?“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas