Sportas gyvai

Lietuviškam „Rašytojui“ – išskirtinis Transilvanijos kino festivalio dėmesys

Režisierius Romas Zabarauskas birželio 18 d. Transilvanijos kino festivalyje pristatė romantinę dramą „Rašytojas“, šiuo metu rodomą Lietuvos kinuose.
Bruce Ross ir Jamie Day filme „Rašytojas“
Bruce Ross ir Jamie Day filme „Rašytojas“ / Kadras iš filmo

2002 m. Rumunijoje įkurtas festivalis svarbiausių metų filmų programoje „Supernova“ pristatomam filmui skyrė išskirtinį dėmesį. Lietuvos ir JAV kūrėjų filmas įtrauktas ir į festivalio virtualią kino platformą „TIFF Unlimited“, veikiančią visus metus, rašoma pranešime spaudai.

Transilvanijos kino festivalio svetainėje skelbiamose rekomendacijose meno vadovas Mihai Chirilov „Rašytoją“ paminėjo du kartus – apibūdinęs filmo meilės istoriją kaip „išlaisvinančią“, ir pristatęs santykį su festivalyje taip pat rodomu kino kūriniu „Mano vakarienė su Andre“ (1981). Birželio 20 d. šio filmo seansą pristatys „Rašytojo“ režisierius Romas Zabarauskas. Abu filmus vienija dviejų vyrų asmeninės ir visuomeninės diskusijos – be to, abiejų kūrinių veiksmas vyksta Niujorke.

Kultūrinio Rumunijos savaitraščio „Observator Cultural“ paklaustas apie mažiau žinomus, bet itin rekomenduojamus Transilvanijos kino festivalio filmus, meno vadovas Mihai Chirilov išskyrė „Rašytoją“: „Paminėčiau tik vieną, ko gero, vieną iš labiausiai pradžiuginusių, nustebinusių, naudingų išgyvenimų: nedidelį lietuvišką Romo Zabarausko filmą „Rašytojas“, nedidelę kamerinę istoriją su dviem personažais kambaryje, dviem buvusiais mylimaisiais, kurie paseno ir susitinka Niujorko bute, aptaria savo praeitį ir supranta, kad yra priešingų pažiūrų. Kalbama apie pasaulį, šiuo metu labai suskirstytą ideologijų, kurios dažniausiai mus skaldo, bet galų gale tai labai šiltas ir labai drąsus filmas.“

Prieš seansą režisierius Romas Zabarauskas dalijosi padėkomis: „Esu labai dėkingas Transilvanijos kino festivaliui už tokį šiltą priėmimą. Man tikrai didžiulė garbė, jog galėsiu šiame festivalyje pristatyti ne tik savo, bet ir mus įkvėpusį filmą. Nuoširdžiai dėkoju visiems filmo žiūrovams, kurie ryžtasi kino ekrane patirti mūsų jausmingą istoriją ir atvira širdimi apmąstyti sudėtingus šiuolaikinės visuomenės klausimus.“

Filmas „Rašytojas“ pasakoja apie Kostą ir Dimą, susitinkančius Niujorke po trisdešimties metų petraukos. Du vyrai diskutuoja skirtingomis temomis, iš kurių išryškėja viena: kiek gyvenime turime laisvės rinktis, o kiek mūsų likimą nulemia įvairios aplinkybės?

Neeilinė JAV, Vokietijos ir Lietuvos koprodukcija nufilmuota Niujorko gatvėse ir studijoje Lietuvoje. Filmo pasaulinė premjera įvyko Talino kino festivalyje „Juodosios naktys“, Baltijos šalių konkurse.

„Rašytoją“ remia Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija ir asociacija LATGA. Filmas finansuotas iš privačių lėšų, pagamintas pritaikius Lietuvos Respublikos pelno mokesčio lengvatą filmų gamybai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius