Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 10

Lietuvoje lankosi pasaulinio garso čekų režisierius

Į Lietuvą atvyko pasaulinio garso čekų režisierius čekų naujosios kino bangos atstovas, Oskaro už geriausią užsienio filmą laureatas Jiri Menzelis.
Jiri Menzelis
Jiri Menzelis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Režisierius J.Menzelis į Vilnių atvyko popietę. 79-erių kino kūrėjas Lietuvoje vieši Panevėžio dramos teatro kvietimu, šeštadienį Panevėžyje įvyks jo filmo „Ypatingai sekami traukiniai“ peržiūra bei susitikimas su režisieriumi. Režisierius sako, jam labai patinka vykti į susitikimus su žiūrovais, viena vertus susidomėjimas jo kūryba glosto savimeilę, kita vertus – mėgsta keliauti.

„Labai mielai keliauju, gal jums sunku tai suprasti, bet ilgai gyvenau uždaroje valstybėje, todėl dabar kiekvienas sienos kirtimas man yra šventė“, – kalbėjo J.Menzelis.

J.Menzelis – teatro ir kino režisierius, aktorius ir scenaristas, Prahos FAMU kino mokyklos auklėtinis, studijavęs 1958–1962 metais, kuomet formavosi nauja čekų kino banga. Režisierius išgarsėjo su filmu „Ypatingai sekami traukiniai“ – juodojo humoro komedija pagal Bohumilo Hrabalo kūrybą. Tai pirmasis autoriaus vaidybinis filmas, kurį sukūrė būdamas 28-erių ir iš karto 1967 metais gavo Oskarą kaip geriausias užsienio filmas.

„Atsitiko taip, kad man pasisekė perskaityti puikų kūrinį, šalia buvo puikūs žmonės, iš to išėjo puikus filmas, kuris labai patiko amerikiečiams, dėl to labai džiaugiausi, bet po to, atėjus rusams, mano karjera pasibaigė“, – sakė režisierius.

Čekų kino kūrėjas sako, šiandien jam daug svarbiau ne apdovanojimai, kuriuos gaudavo už savo filmus, tačiau, tai, kad ir šiandien galime juos žiūrėti. Ir neatsitiktinai režisierius tai pabrėžia, nes per savo gyvenimą jam ne kartą teko susidurti su cenzūra. 1969-aisiais sukurtas filmas „Vieversiai ant siūlų“ buvo uždraustas ir režisieriui kelerius metus buvo neleista kurti, filmo premjera įvyko po 20 metų Berlyno kino festivalyje, kur režisierius buvo įvertintas Auksiniu lokiu.

„Aš kaip menininkas esu tingus, taigi, labai dėl to neišgyvenau, kūriau filmus, o juos padėdavo į archyvą, bet aš neturėjau šeimos, man nereikėjo nieko išmaitinti, taigi labai nesijaudinau. Stengiausi kurti tokius filmus, kad į juos eitų ne tik kino žmonės, bet ir tie, su kuriais gyvenau daugiabutyje, norėjau, kad jiems būtų įdomu. Teatro režisieriaus darbą įvardiname kaip tarnystę, sakome jis tarnauja žiūrovui, taigi ir kine turėtų galioti tas pats, tu turi tarnauti žmogui“, – samprotavo J.Menzelis.

Susitikimas su čekų režisieriumi ir jo filmo „Ypatingai sekami traukiniai“ nemokama peržiūra vyks šeštadienį Panevėžio J.Miltinio dramos teatre.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas