Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 05 28

„Lithuanian Shorts“ pristato: režisieriaus Lauryno Bareišos filmas „Pirtis“

Lietuviškų trumpametražių filmų agentūra „Lithuanian Shorts“ kviečia kino mylėtojų bendruomenę kartu minėti aštuntuosius veiklos metus. Gimtadienio proga agentūra dovanoja išskirtinę galimybę pamatyti vienus įsimintiniausių pastarųjų aštuonerių metų lietuviškus trumpuosius filmus „TOP 8“, tarp kurių ir režisieriaus Lauryno Bareišos filmas „Pirtis“.
Kadras iš filmo _Pirtis_, rež. Laurynas Bareiša_2
Kadras iš filmo „Pirtis“, rež. Laurynas Bareiša

Vieno ryškiausių jaunųjų Lietuvos kino kūrėjų Lauryno Bareišos filme pasakojama apie grupę paauglių, kuri, norėdami surengti vakarėlį, vienai nakčiai išsinuomoja namą su pirtimi. Iš pirmo žvilgsnio, tai – tiesiog įprastas paauglių vakarėlis: jie geria, šoka, vemia, rūko, aiškinasi tarpusavio santykius, kol, galiausiai, paryčiais visi išsiskirsto namo. Ryte patalpų sutvarkyti atėję šeimininkai pirtyje randa ką tik pabudusią Indrę, kuri ieško ištrūkusios savo suplėšytų kelnių sagos.

Pasak 15min kultūros srities redaktorės Monikos Gimbutaitės, „L.Bareiša į 17 minučių sutalpina skausmingai tikrą visos kartos portretą, išvengdamas ir romantizavimo, ir egzotizavimo, ir perdėto socialinio angažuotumo. Juk scena, kai vienas vaikinas tyčiojasi iš kito tautybės ir, jau gerokai išgėręs, draugų kompanijoje užtraukia Lietuvos himną, galėjo tapti aštriu komentaru, tarsi ant baslio pamaunančiu visą filmą, tačiau režisierius, laimei, kampus nugludina, o priešpriešas išretina. Ir žiūrovui nepasiūlo nei akivaizdaus konflikto, nei visa išrišančio finalo – tik trumpus juodus mirksnius, suraikančius kasdieniškos (ir kasdieniškai šiurpios) realybės paveikslą.“

„Pirtis“ festivalines keliones pradėjo 2017 m. prestižiniame Venecijos kino festivalyje, tarptautinėje konkursinėje programoje „Orizzonti Corti“. Filmas buvo įvertintas ir nacionaliniu mastu — pelnė „Sidabrinę gervę“ kaip geriausias 2018 m. trumpametražis filmas, tais pačiais metais buvo išrinktas geriausiu ir festivalyje „Kino pavasaris“. „Autorinio kino aljanso“ apdovanojimuose 2017 m. filmas buvo įvertintas už sėkmingą tarptautinę sklaidą.

Visą ketvirtadienį galima nemokamai pamatyti šį ir kitus septynis lietuviškus trumpametražius filmus, kuriuos atrinko „Lithuanian Shorts“ agentūros organizuojamo Vilniaus tarptautinio trumpųjų filmų festivalio programos sudarytojai - kino žurnalistė, kritikė Monika Gimbutaitė, prodiuserė Klementina Remeikaitė ir režisierius Andrius Blaževičius. Filmas bus rodomas nuo gegužės 28 d. 10 val. iki 29 d. 10 val. per „Lithuanian Shorts“ facebook paskyrą ir portale 15min.


Lithuanian Shorts – 2012 m. įkurta lietuviškų trumpametražių filmų agentūra, kurios pagrindinis tikslas – rūpintis nacionalinių trumpametražių filmų sklaida Lietuvoje ir užsienyje. Agentūra kiekvienų metų pradžioje sudaro ir išleidžia geriausių lietuviškų trumpametražių filmų katalogą, nuolat kuruoja internetinę platformą, kuri veikia kaip lietuviškų trumpametražių filmų duomenų bazė. „Lithuanian Shorts“ bendradarbiauja su įvairiomis Lietuvos ir užsienio organizacijomis, festivaliais ir kino teatrais, kuriems sudarinėja trumpametražių filmų programas, taip pat pristato lietuvių kino industriją didžiausiuose Europos trumpametražių kino filmų festivaliuose ir mugėse: Klermone-Ferane (Prancūzija), Berlinale (Vokietija), „Short Film Corner“ (Prancūzija), Turino trumpametražių filmų mugėje (Italija) ir t.t. „Lithuanian Shorts“ taip pat organizuoja tęstinius kino renginius: Vilniaus tarptautinį trumpųjų filmų festivalį, Baltijos šalių trumpametražių filmų projektų pristatymo forumą „Baltic Pitching Forum“, tarptautinės trumpametražių filmų dienos minėjimą, Baltijos šalių scenarijų rašymo rezidenciją „Baltic Shorts Residency“, Lietuvos kino ir televizijos moterims skirtą mentorystę „Lithuanian Shorts Mentorship“, atvirų pokalbių su kino kūrėjais ciklas „Open Talks“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas