Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti
2022 08 29

★★★☆☆ / Marato Sargsyano filmas „Tvano nebus“: ar karas yra tik taikos nebuvimas?

Balto smėlio kalnų, lyg atklydusių iš režisieriaus trumpametražio filmo „Lernavan“ (2009), kuriame jie „vaidino“ kažką tarp tikrovės ir sapno, apsuptame name sėdi senukas japonas ir raito ant popieriaus hieroglifus, o tada pakelia akis ir, sugriaudamas vadinamąją ketvirtąją sieną, tiesiai į kamerą sako, kad jie, suprask, amerikiečiai, numetė bombą, suprask, ant Hirosimos ir Nagasakio, nors jau žinojo, kad karą laimėjo. Erdvėje lieka pakibęs neištartas klausimas – kodėl jie tai padarė?
Kadras iš filmo „Tvano nebus“
Kadras iš filmo „Tvano nebus“

Kas yra šis veikėjas, ar kažkokia nežemiška sąmonė, ar pasaulio išminčius, ar, paprasčiau kalbant, tiesiog Dievas, apie kurį bus tiek daug kalbama vėliau ir kuris šičia sėdi lyg tarp debesų ir lyg graikų tragedijos choras nusako būsimo kūrinio esmę, taip ir lieka neaišku, tačiau svarbiau, kad šis prologas nubrėžia teminį „Tvano nebus“ orientyrą (karo beprasmiškumas) ir nuo pradžių atskleidžia alegorinį viso filmo pagrindą.

Šie pirmieji epizodai – vieninteliai, kuriuose matome realius karo veiksmus.

Jau kitoje scenoje iš, pavadinkime, dangaus leidžiamės tiesiai į pragarą, į naktyje ir gaisro dūmuose paskendusius daugiabučius, po kuriuos laksto kareiviai, ieško priešų ir juos čia pat sunaikina arba ruošiasi sunaikinti, kaip tą motiną (Viktorija Kuodytė) su vaikais, kuriai pagrindinis veikėjas, pulkininkas (Valentinas Masalskis), lyg kokiai Williamo Styrono garsiojo romano herojei Sofi pateikia ultimatumą, ši jį skausmingai įvykdo, o po kelių sekundžių išgyvena visą savo poelgio siaubą. Šie pirmieji epizodai – vieninteliai, kuriuose matome realius karo veiksmus. Tai, kas bus rodoma vėliau, yra tik išsitęsusi pauzė tarp mūšių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius