Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 03 05

Paskelbta nacionalinių kino apdovanojimų koncepcija: įvyks 2021-ųjų sausį

Kovo 5 dieną Lietuvos kino centras pristatė (LKC), kaip nuo šiol bus organizuojami Lietuvos kino apdovanojimai. Juos organizuos LKC kartu su LRT.
Rolandas Kvietkauskas ir Dovilė Butnoriūtė
Rolandas Kvietkauskas ir Dovilė Butnoriūtė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.
Temos: 3 Menas Kultūra Kinas

Apdovanojimai įvyks 2021-ųjų metų sausį, filmai bus apdovanojami už dvejus (2019 ir 2020) metus. Ketvirtadienį vykusiame pristatyme dalyvavo LKC direktorius Rolandas Kvietkauskas ir LKC Filmų sklaidos, informacijos ir paveldo skyriaus vedėja Dovilė Butnoriūtė.

R.Kvietkauskas teigė: „Praėjusieji metai buvo skirti paieškoms, kaip galima judėti su nacionaliniais kino apdovanojimais. Buvo imtasi inciatyvų. Prieš keletą savaičių susitikome ir nusprendėme, kad LKC organizuos apdovanojimus ir ieškos partnerių, išlaikydamas esminius principus.

Man atrodo, kad didžioji visų meno gildijų (muzikos, teatro, literatūros) vertybė, kai profesionalai yra patys įtraukti į procesą ir žmonės patys dirbantys šiame lauke turi savo balsą. Kas geriau gali žinoti, kas laikytina didžiausiu laimėjimu vienoje ar kitoje srityje.“

Kada vyks?

Preliminarus paraiškų teikimo terminas: spalio-lapkričio mėnesiai. Nominacijos bus skelbiamos gruodžio pradžioje, visuomenei jos bus pristatomos gruodžio-sausio mėnesiais. Filmai bus viešai rodomi kino teatruose, televizijoje ar partnerių platformose.

Apdovanojimų ceremonija įvyks iki 2021 metų sausio 20 dienos.

Tarp nominacijų nėra animacijos

R.Kvietkauskas pabrėžė: „Norime užtikrinti, kad žaidimo pradžioje būtų aišku, į ką mes ateiname. <...> Norime išvengti, kad surinkus filmus būtų sukurta dar viena nominacija. Nominacijų sąrašas bus fiksuotas. Ankstesniais metais turėjome ir 18 nominacijų, čia kai kurių dalykų nėra, galbūt, bendru sutarimu sutarsime kažką grąžinti, pavyzdžiui, animaciją“, – teigė jis.

Pasiteiravus, dėl nominacijos „Tautos balsas“ – kodėl atsirado jos poreikis bei kokia forma vyktų balsavimas? – D.Butnoriūtė aiškaus atsakymo neturėjo. Pasak jos, šiuo metu pateiktos nominacijos tėra siūlymai, kurie aiškiau išsikristalizuos po diskusijų su industrijos atstovais. Tačiau pabrėžė, jog „Tautos balso“ nominaciją, kurioje galimybė balsuoti buvo suteikta auditorijai, turėjo ir anksčiau organizuotos „Sidabrinės gervės“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lietuvos kino apdovanojimų koncepcijos pristatymas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lietuvos kino apdovanojimų koncepcijos pristatymas

Į apdovanojimus pretenduos vaidybiniai, dokumentiniai, trumpametražiai, animaciniai filmai

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lietuvos kino apdovanojimų koncepcijos pristatymas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lietuvos kino apdovanojimų koncepcijos pristatymas

Kaip vyks rinkimai?

Kaip teigė D.Butnoriūtė, nominacijas skirs komisija, ją sudarys LKC, remdamasis kino asociacijų ir organizacijų nuominuotais asmenimis. Šią komisiją turėtų sudaryti 7 asmenys.

Bus siūlomi ir užsienio ekspertai (maždaug 5 asmenys). Jie turėtų būti sudaryti iš Europos kino akademijos, Baltijos šalių kino ekspertų, A klasės festivalių atstovų, FIPRESCI atstovų ir delegatų iš nacionalinės komisijos.

Apdovanojimai kol kas neturi vardo – jiems vėliau bus skelbiamas konkursas.

15min primena, jog praėjusių metų liepos mėnesį pagrindinė ligšiolinių nacionalinių kino apdovanojimų – „Sidabrinių gervių“ – organizatorė Lietuvių kino akademija (LiKA) dėl susidariusių skolų paskelbė bankrotą, o tai reiškė, jog nuo 2008 m. rengiami kino apdovanojimai „Sidabrinė gervė“ taip pat nustojo egzistuoti. 2019 m. apdovanojimai kino kūrėjams nebuvo įteikti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas